Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
Η Ελλάδα, όπου δυστυχώς κάθε μέρα χάνονται δεκάδες άνθρωποι λόγω covid, βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως στους επιδημιολογικούς δείκτες του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το worldometers, τη Μ. Τετάρτη (τη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας) η Ελλάδα ήταν πρώτη παγκοσμίως (!) σε θανάτους ανά εκατομμύριο σε διάστημα 7 ημερών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, σε επίπεδο 7 ημερών, στην Ελλάδα πέθαναν από covid 41 άνθρωποι ανά εκατομμύριο… Ακολουθούσε το Χονγκ Κονγκ με 38, η Φινλανδία με 33 και η Νότια Κορέα με 29… Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ιταλία που υπέφερε στο πρώτο κύμα, κατέγραψε 14 νεκρούς ανά εκατομμύριο.
Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα
Παρά τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία, η κυβέρνηση κήρυξε ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας, με τον Θάνο Πλεύρη να λέει πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα είναι δυναμικό, θα βλέπουμε πως πηγαίνει και θα προσαρμοζόμαστε. Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. Βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός, σαν να μην ήξερε τα παραπάνω στοιχεία, υποστήριξε ότι στους σκληρούς δείκτες η χώρα μας είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Tι και αν βρισκόμαστε στην 24η χειρότερη θέση παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας με 2.778 θανάτους ανά εκατομμύριο…;
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης υποστήριξε ότι ο αριθμός των θανάτων από covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών διότι, όπως είπε, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος. Σημείωσε, για παράδειγμα, ότι η χώρα μας ακολουθεί το πρωτόκολλο καταγραφής του ΠΟΥ, ενώ σε άλλες χώρες αν ένας ασθενείς με covid νοσηλευθεί για περισσότερες από 28 ημέρες και καταλήξει, τότε ο θάνατος δεν καταγράφεται ως θάνατος από κορωνοϊό.
Η μεγάλη εικόνα
Παρά τη στατιστικολογία και τα τυπικά ζητήματα της καταγραφής των θανάτων, η μεγάλη εικόνα είναι μία. Στην Ελλάδα καθημερινά πεθαίνουν από covid δεκάδες άνθρωποι και η κυβέρνηση δεν κάνει κουβέντα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και για μέτρα που θα ανατρέψουν αυτή την τραγική πορεία…
Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ
Αμιγώς πολιτική και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Ξανθός την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας. «Δυστυχώς η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση. Και μάλιστα σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-60 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται και που η χώρα βρίσκεται στην 1η θέση της Ευρώπης στο δείκτη της ημερήσιας θνησιμότητας (θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού)» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει, η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο και δεν είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία…
Πώς θα γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιµωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην επιστροφή των µαθητών στα σχολεία µετά το Πάσχα: «Αν έχουµε ένα παιδί που διαγιγνώσκεται µε covid θα πραγµατοποιείται δωρεάν τεστ σε όλους τους συµµαθητές του, την 1η και την 4η ηµέρα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς των µαθητών που έχουν συµπτώµατα κορωνοϊού. «Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συµπτώµατα, θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν µε τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο µετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγµή που έπεσε ο πυρετός».