Προκόπης Παυλόπουλος: Η Φιλοσοφική σκέψη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο πλαίσιο των Κλασικών Πολιτισμών

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός κ. Προκόπιος Παυλόπουλος παρέστη σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία έχει την έδρα της στο Ελληνικό.

Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος μίλησε, στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα την «Φιλοσοφική σκέψη για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου στο πλαίσιο των Κλασικών Πολιτισμών», με αντικείμενο την περί Ελευθερίας θεωρία  του Επικτήτου εντός του πεδίου  της Στωικής Φιλοσοφίας. Στην ομιλία του επισήμανε ιδίως το πόσο η σκέψη αυτή είναι, τουλάχιστον εν πολλοίς, κοινή στους κατ’ τ’ ανωτέρω Κλασικούς Πολιτισμούς.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η κατά τον Επίκτητο Ελευθερία συμπυκνώνεται  στην δύναμη του Ανθρώπου να αναχαιτίζει την, καταστροφική πολλές φορές για τον βίο του, ροπή διαρκούς επιδίωξης απόκτησης αγαθών. Κατ’ εξοχήν δε αγαθών τα οποία  δεν είναι χρήσιμο ή και δεν είναι εφικτό  να αποκτήσει.

Περαιτέρω ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ότι η προαναφερόμενη θεωρία του Επικτήτου περί Ελευθερίας είναι πάντα επίκαιρη και στην σύγχρονη Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Κυρίως καθ’ ο μέτρο συμβάλλει στην κατανόηση του ότι εντός αυτής η άσκηση του κάθε είδους δικαιώματος δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά έχει όρια που καθορίζονται προεχόντως από το Σύνταγμα και την εκτελεστική του νομοθεσία. Όρια, τα οποία ο Άνθρωπος πρέπει να σέβεται συνειδητώς και όχι υπό καθεστώς καταναγκασμού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή