Προανακριτική για Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση για κακουργηματικές πράξεις – «Ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη» τη χαρακτηρίζουν στη ΝΔ

Ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη χαρακτηρίζει η ΝΔ την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής  για τα Τέμπη, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Καραμανλή και Σπίρτζη, αλλά και των υφυπουργών τους. Χωριστές προτάσεις για σύσταση προανακριτικής, ετοιμάζουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε πεδίο νέας πολιτικής σύγκρουσης μετατρέπεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής περί προανακριτικής για τα Τέμπη.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτείνεται στις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως απαρχή το 2016 και αφορά συνολικά οκτώ πρόσωπα.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τους πρώην υφυπουργούς Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, καθώς και τον πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τους πρώην υφυπουργούς Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάνη και Θάνο Μωραΐτη.

Ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη χαρακτηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει ζηλέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα Πολάκη που ήθελε αδιακρίτως να μπουν κάποιοι στη φυλακή, αλλά και τις πρακτικές Παπαγγελόπουλου που προέτρεπε εισαγγελείς να τραβήξουν μια δίωξη χωρίς στοιχεία και να πάει ο άλλος να αποδείξει την αθωότητά του, αντιστρέφοντας πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», λένε πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αποδομώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, απαντούν γιατί δεν έχει νομική βάση το κατηγορητήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνουν, η εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι μόνο διοικητική. Τα υπηρεσιακά στελέχη διώκονται διότι δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς τον Υπουργό για λήψη πρόσθετων μέτρων. Το κατηγορητήριο κατά διευθυντών δεν μπορεί να μεταφερθεί στον υπουργό, αφού εκείνοι δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες εισηγήσεις. Η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες. Το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο τους υπουργούς κι όχι τους υφυπουργούς.

«Το ΠΑΣΟΚ έκανε μία ακόμα γκάφα. Το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επικαλείται για να τεκμηριώσει κακούργημα για τους υπουργούς, μιλάει για επικίνδυνες επεμβάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς και αυτό εξειδικεύεται παρακάτω από προσπάθεια του όποιου κατηγορουμένου να κάνει ζημιά στα δίκτυα, τα σιδηροδρομικά και να υπάρχει όπως είναι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου άρθρου, δόλος», δήλωσε το ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Με την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ παραπέμπει στη Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφανθούν σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων για τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που τους αποδίδεται είναι ότι επέτρεψαν εν γνώσει τους και έχοντας προειδοποιηθεί επανειλημμένα για τον κίνδυνο, τη συνέχιση λειτουργίας μιας αναντίλεκτα ανασφαλούς σιδηροδρομικής σύνδεσης στο τμήμα Λάρισας Νέων Πόρων και από τον κίνδυνο αυτό εν τέλει προέκυψε η τραγωδία των Τεμπών», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Άρθρο 291 Ποινικού Κώδικα αναφέρει πάρα πολύ συγκεκριμένα τον ενδεχόμενο δόλο όσον αφορά το αν είχα αποδεχθεί ότι μπορεί η αδράνειά μου να οδηγούσε σε διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζουν δημιουργία εντυπώσεων στο ΠΑΣΟΚ.

«Όσον αφορά στον κύριο Σπίρτζη, οι τυχόν εγκληματικές αμέλειες έχουν εξαλειφθεί λόγω των ευεργετικών διατάξεων που ίσχυαν στο άρθρο 86 του Συντάγματος πριν αναθεωρηθεί το 2019 και επομένως δεν προτείνεται η ποινική του διερεύνηση», λενε στη Νέα Δημοκρατία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ζητήσει πλήρη διερεύνηση και καθώς υπάρχει το ζήτημα της απόσβεσης της προθεσμίας, έχουμε ζητήσει ήδη και εκ των προτέρων ενεργοποίηση του άρθρου 86 παράγραφος 5. Δεν θα αποδεχθούμε όμως καμία επιχείρηση συμψηφισμού επί όλων των ζητημάτων, γιατί η ασφάλεια στο σιδηρόδρομο κατεδαφίστηκε επί Μητσοτάκη Καραμανλή» σημειώνουν από την πλευρά τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή με το δικό του σκεπτικό που προβλέπει ότι όλοι οι ελεγχόμενοι πρέπει να έλθουν στην προανακριτική επιτροπή», τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι «η προανακριτική επιτροπή με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα αλλά και η κυβέρνηση, χωρίς να ακούν τους συγγενείς, φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου συγκάλυψη υπερκομματική».

Τέλος η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «Πρέπει να κατατεθεί αίτημα και πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όχι μόνον για τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και για τον κ. Μητσοτάκη».

Η κατάθεση της πρότασης για προανακριτική μεταφέρει τους πολιτικούς διαξιφισμούς στο σκηνικό του Κοινοβουλίου.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή