Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Πλεύρης: Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες – Η Σύμβαση της Γενεύσης έγινε για να προστευτούν όσοι έφευγαν από τη Σοβιετική Ένωση

Ο κ. Θάνος Πλεύρης τόνισε τη σταθερή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει την εισβολή παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν υποστηρίζουν την τροπολογία για την αναστολή παροχής ασύλου.

«Χθες, από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, οι 495 ήταν άντρες και μόλις 16 γυναίκες. Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε σύνορα και θα τα προστατεύσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν πως η τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ προγραμματίζουν να ψηφίσουν «παρών». «Το 2024, περίπου 4 χιλιάδες μετανάστες ήρθαν από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Στους πρώτους επτά μήνες του 2025, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, με πάνω από 1000 άτομα καθημερινά», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την «εισβολή» που παρατηρείται.

Απευθυνόμενος στα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, είπε: «Η Αριστερά ισχυρίζεται ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να λάβει άσυλο. Στις ακτές της Λιβύης περιμένουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;». Σχετικά με τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση επανεξέτασης των επιδομάτων προς τους μετανάστες, τόνισε: «Μην ανησυχείτε, δεν θα δημιουργήσουμε Μόρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε με 229 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου το 2019, ενώ σήμερα είναι μόλις 29 χιλιάδες».

Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης με σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης ασύλου, είπε: «Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στους μετανάστες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες. Εμείς προτείνουμε αναστολή της αίτησης ασύλου και άμεσες επιστροφές. Ωστόσο, οι επιστροφές δεν είναι εύκολες. Δεν θα στείλουμε μήνυμα στους ανθρώπους που περιμένουν στη Λιβύη να έρθουν στην Κρήτη για να φιλοξενηθούν και να κάνουν αίτηση ασύλου».

Τέλος, σχολίασε την αναφορά του ΚΚΕ για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, λέγοντας: «Μου έκανε εντύπωση που το επικαλείται το ΚΚΕ. Η Σύμβαση αυτή δημιουργήθηκε για να προστατεύει τους πρόσφυγες από τη Σοβιετική Ένωση που ήθελαν να φύγουν».

Καταψηφίστηκε η ένσταση συνταγματικότητας της Πλεύσης Ελευθερίας

Να σημειωθεί πάντως ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ενώ στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Νωρίτερα, ο κ. Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε αρχικά ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή» για να προσθέσει στη συνέχεια πως «η τροπολογία εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες. Κάνει μια τρύπα στο νερό. Εισάγει ακροδεξιά ρητορική για να αλλάξετε την ατζέντα».

Για επικοινωνιακού χαρακτήρα ρύθμιση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, αν και σημείωσε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία «νομοθέτηση των pushbacks» και «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας».

Η κυρία Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς μίλησε για «κραυγαλέα οπισθοδρόμηση και κατάφωρη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Κρήτη δεν χρειάζεται νέες Αμυγδαλέζες αλλά θεσμούς ένταξης, δομές φιλοξενίας, ανθρωπιά και δικαιοσύνη».

Από το ΚΚΕ η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως «η τροπολογία είναι σκληρή, άγρια, ντροπιαστική και ρατσιστική που παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης», ενώ ο κ. Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Φτάσαμε μετά από χρόνια να ακούσουμε τα ντροπιαστικά που είπε ο Πλεύρης. Θεσμικός ρατσισμός η τροπολογία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή