Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο χαρίζει τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια – Ο νέος νόμος προστατεύει τους servicers και εξοντώνει τους δανειολήπτες

ΑΓΡΙΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Μοιραστείτε το

Χαρίζουν στα κοράκια την πρώτη κατοικία

 

ΑΓΡΙΟ σφυροκόπημα δέχτηκε στη Βουλή η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που αφορά στα κόκκινα δάνεια. Ο νέος νόμος είναι κομμένος και ραμμένο στα μέτρα των servicers και δεν προβλέπει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα συμφέροντα των διαχειριστών των κόκκινων δανείων που έχουν εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία. Με πρακτικές που παραπέμπουν σε οργανωμένες συμμορίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν υπερκέρδη 55% όταν στην Ευρώπη οι ίδιες εταιρείες εμφανίζουν μικρά κέρδη και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζημιές.

Η απόλυτη ασυδοσία των διαχειριστών κόκκινων δανείων αναμένεται να συνεχιστεί και με τον νέο νόμο που ψηφίζει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο από τις επιτροπές γιατί το θεωρεί εξοντωτικό για τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο νόμο εξακολουθεί να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη. Επίσης με τον νέο νόμο δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια και του αλγόριθμου πληρωμής δανείων.

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια ζητώντας επιπλέον να διασφαλιστεί η διαφάνεια για όσους διαχειρίζονται ακίνητα με εγγύηση του δημοσίου.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Χιλιάδες Έλληνες αξίζουν τη δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και έχετε χρέος να μην τους την στερήσετε» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
«Είμαστε αξιόπιστη αντιπολίτευση δίπλα στον πολίτη. Χωρίς να χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός, χωρίς να λαϊκίζουμε πάνω στην αγωνία του κόσμου, αλλά προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματά του», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και μέρος των προτάσεων που κατέθεσε σε συγκεκριμένες τροπολογίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «αλλιώς θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό γιατί επιτρέπει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των funds εις βάρος τους», όπως είπε.
Ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε ότι «χιλιάδες Έλληνες αξίζουν τη δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και έχετε χρέος να μην τους τη στερήσετε».
«Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Παρά την ασφυκτική πίεση από την Τρόικα το 2010, το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον εμβληματικό νόμο 3869/2010, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενώ υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ατελέσφορες, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά οξύνεται και σήμερα, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η πορεία αύξησης των οφειλών είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει προοπτική ανάσχεσης, μετά την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις», πρόσθεσε.
Ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2020 έχουν βγει συνολικά 148.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία ακινήτου στις 128.000 ευρώ ενώ για το 2024 αναμένεται να αναρτηθούν περίπου 65.000 και με βάση δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών διαχείρισης δανείων, μέχρι το 2025 θα έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί, περίπου το 1/3 των ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους δεν έχει ρυθμιστεί καθώς οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τις ρυθμίσεις με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, αλλά πουλούν μαζικά δάνεια ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Εμείς είμαστε εδώ για να μπούμε εμπόδιο σε αυτή την τραγική εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές περιπέτειες την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως κάποιες από τις επιπτώσεις τις βιώνουμε και σήμερα, όπως την αύξηση του κόστους αγοράς και ενοικίασης κατοικιών σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης για το ιδιωτικό χρέος που «πνίγει» τους πολίτες.
Επανέλαβε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους και τη προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ σχολίασε και τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες:
«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με επιδοματικές πολιτικές για τις οποίες εσείς κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάνετε ακριβώς το ίδιο. Απαιτούνται θεσμικές και δίκαιες λύσεις όπως αυτές που έχουμε προτείνει για το ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σωκράτης Φάμμελος

Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τους servicers και όχι τα συμφέροντα των δανειοληπτών χαρακτήρισε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος στην Ολομέλεια. Ο ίδιος κάλεσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να συναινέσει σε διακοπή της διαδικασίας, διότι εκτός του ότι παραβιάστηκε κάθε κανόνας κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καν τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Επίσης, ολιστική κριτική στη βολική αντιμετώπιση που χαίρουν οι servicers από την κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε και ο τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής. «Φέρνετε το απόλυτο Ελ Πάσο και την απόλυτη ασυδοσία» είπε ο κ. Παππάς, καθώς -όπως εξήγησε- με τη ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου οι servicers θα λειτουργούν χωρίς άδεια, χωρίς εποπτεία από την ΤτΕ και με ακατάσχετο λογαριασμό για να μπορούν να εισπράτουν. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να δεσμευτεί πως θα απαντήσει στην ΑΚΕ για τα bussines plan των servicers, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να οριστεί και η ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αποεπένδυση του Δημοσίου στις τράπεζες, καθώς οι ενέργειες του ΤΧΣ -σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- ζημίωσαν το Δημόσιο με 40 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.