Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Ομολογία αποτυχίας από Μητσοτάκη για την ακρίβεια: Αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις αλλά δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανατιμήσεις

Στην παραδοχή πως η αύξηση μισθών και συντάξεων δεν αρκεί για να καλύψει τις ανατιμήσεις, προχώρησε μέσω της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

«Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ολίγον υψηλότερος από της Ευρώπης και δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις που κοστίζουν μερικά δισ. Θα μας κοστίσουν 45 δισ. τον χρόνο με τα δύο νομοσχέδια. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015 που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα, έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την αγοραστική δύναμη της Ελλάδας και γιατί είναι χαμηλά στην Ευρώπη, απάντησε: «Γιατί η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας με πολιτικές που πρεσβεύει ο κ. Κασσελάκης. Ξεχάσαμε ότι η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε. Αναπτυσσόμαστε με πιο γρήγορους ρυθμούς και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, βέβαια. Πρώτος το αναγνωρίζω. Τα ασθενέστερα νοικοκυριά δοκιμάζονται». Συνεχίζοντας επί του θέματος, σημείωσε ότι «δουλεύουμε σκληρά να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Μητσοτάκης: «Θα ασκήσουμε μεγαλύτερες πιέσεις στις πολυεθνικές»

Για τη δυσπιστία των Ευρωπαίων για την ΕΕ και για τις πολυεθνικές σε συνδυασμό με τις λίγες κινήσεις πίεσης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολίασε: «Θα ασκήσουμε μεγαλύτερες πιέσεις. Υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων στην Ευρώπη. Η θέση μας την τελευταία πενταετια έχει ενισχυθεί σημαντικά. Εχουμε πάρει πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ψηφιακό πιστοποιητικό, το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις πολυεθνικές.

Είναι απαράδεκτο να πουλούν προϊόντα με διαφορετικές τιμές. Είναι ένα ζήτημα που αφορά και άλλα κράτη. Και μου κάνει εντύπωση πως με μία τέτοια πρωτοβουλία δεν υπάρχει καθολική υποστήριξη από το ελληνικό πολιτικό σκηνικό».

Μητσοτάκης: «Στόχος ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ»

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, επισήμανε ότι «ήμασταν στα 650 ευρώ κατώτατο μισθό και τώρα είναι στα 830 και θα πάει 950 στο τέλος της τετραετίας. Στόχος είναι ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ. Σημαντικό όμως είναι να μειωθεί η ανεργία. Ηταν στο 17% και τείνει να κατέβει το 10% Εχουμε δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας.

»Υπάρχουν ελλείψεις στον τουρισμό. Μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς. Και οι μισθοί δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για κακές συνθήκες εργασίας, διαμονής ή εκμετάλλευσης του εργαζόμενου. Αυτές είναι λύσεις για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και όχι να μοιράζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν όπως κάναμε παλιότερα, όπως τώρα κάνουν με ένα νέο περιτύλιγμα στην αντιπολίτευση».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων, επισήμανε ότι «είναι ολίγον υψηλότερος από της Ευρώπης και δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις που κοστίζουν μερικά δις. Θα μας κοστίσουν 45 δισ. τον χρόνο με τα δύο νομοσχέδια. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015 που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα, έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας».

«Σημαντικό για την αγορά η δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων»

Για το δημογραφικό και το στεγαστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Είναι σοβαρό πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Πρέπει να στηρίξουμε όχι μόνο με μισθούς, αλλά και με αύξηση επιδομάτων όπως η γέννα που το αυξήσαμε και δώσαμε μία ανάσα. Λύσεις όπως επέκταση του σχολικού ωραρίου ώστε να εργάζονται οι γονείς και να κάνουν κάτι δημιουργικό τα παιδιά ή με προγράμματα όπως οι νταντάδες της γειτονιάς. Να διευκολύνουμε οικογένειες που κάνουν ένα παιδί και δεν βγαίνουν. Να βοηθήσουμε με το στεγαστικό. Τα ενοίκια έχουν ανέβει. Αυτό που είναι καλό για τον ιδιοκτήτη, δυσκολεύει τα ζευγάρια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

Θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα αν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο, γιατί είχε ανταπόκριση. Θα υπάρχουν και τροποποιήσεις στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω”. Βάλαμε περιορισμούς στο Airbnb και εξετάζουμε κι άλλους περιορισμούς. Βλέπω νέα ζευγάρια που φεύγουν από τα αστικά κέντρα, γιατί στην περιφέρεια είναι σε πολλές περιοχές καλύτερα. Μια πραγματική αποκέντρωση μπορεί να βοηθήσει. Ζευγάρια που έκαναν την κίνηση, είναι ευχαριστημένα».

Για συνταξιούχους και τη δυνατότητα εργασίας τους, είπε: «Από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που κάναμε, είναι η αλλαγή φορολόγησης συνταξιούχων που εργάζονται. Πάνω από 80.000 έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα. Σημαντικό για τον συνταξιούχο, αλλά και για την αγορά εργασίας.

Οποιος αισθάνεται ότι μπορεί να δουλέψει και να προσφέρει πρέπει να τον βοηθήσουμε να το κάνει. Δικαιούνται κι άλλοι δεύτερη ευκαιρία για εργασία, όπως οι τοξικομανείς, ανάπηρους, κατάδικους που βγήκαν από τη φυλακή. Εχουμε προγράμματα με επιχειρήσεις, ώστε να μπουν στην αγορά και να μην αισθάνονται απόκληροι. Είναι ενέργειες που βοηθούν και την οικονομία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή