Η ώρα της κάλπης έφτασε. Μαζί της και η ώρα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Η «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Οι επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να είναι αισθητές σε όλο το πολιτικό σύστημα και στα κόμματα. Πρωτίστως στο Κυβερνών Κόμμα την ΝΔ, αλλά και τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς.
Όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την επόμενη μέρα. Το μεγάλο ποσοστό αποχής που αναμένεται να καταγραφεί στη σημερινή εκλογική διαδικασία είναι μεν ένα σημαντικότατο θέμα που προβληματίζει και αξίζει να συζητηθεί ενδελεχώς, ωστόσο τους πολιτικούς συσχετισμούς, το πολιτικό στίγμα και τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, πρωτίστως καθορίζουν αυτοί που πάνε στις κάλπες και ρίχνουν την ψήφο τους. Όποια και αν είναι το ποσοστό της αποχής, δεν θα κρύψει την όποια πραγματικότητα τείνει να διαμορφωθεί την επόμενη των Ευρωεκλογών, ούτε θα ανακόψει κατά πολύ τις διεργασίες που ήδη συντελούνται στη πολιτική ζωή.
Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- ήδη έχουν προετοιμάσει τις κινήσεις τους και τον «απολογισμό» τους για την «επόμενη μέρα». Απομένουν οι τελικές πινελιές που συναρτώνται από τις από το οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα, τα τελικά ποσοστά τους και ενδεχόμενες εκπλήξεις που πιθανά να βγάλουν οι κάλπες.
Για τον Πρωθυπουργό και την ΝΔ τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα αρχίζουν από αύριο (Δευτέρα). Η απόδοση της Κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς (ασφάλεια, ακρίβεια, ανατιμήσεις, εθνικά θέματα κ.α.), είναι εξόχως προβληματική. Ένα χρόνο μετά την εκτεταμένη νίκη της στις εθνικές εκλογές του 2023 και πέντε συνολικά χρόνια στην εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κυβερνήσεις του, δεν έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό έργο και διασώζονται μόνο από την αδυναμία και την έλλειψη σοβαρού πολιτικού εναλλακτικού σχεδίου από την αντιπολίτευση και πρωτίστως από την αντιπολίτευση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ).
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2023 (και ήδη μετρά μίνι – ανασχηματισμούς, αποπομπές αλλά και σημαντικές μετακινήσεις Υπουργών), οδεύει προς ένα νέο ανασχηματισμό πρωτίστως για να στείλει ένα στοιχειώδες μήνυμα, ότι κάτι θα αλλάξει.
Ανασχηματισμός και συγχωνεύσεις
Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει για την επόμενη μέρα ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και μάλιστα όπως λέγεται σαρωτικό και δομικό. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις Υπουργείων, ενώ προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη θα απομακρυνθούν από υπουργικά πόστα, ενώ θα υπάρξει και νέος τρόπος σχεδιασμού και συντονισμού του Κυβερνητικού έργου.
Πρόλαβε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης και έβαλε τον πήχη στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2019, ώστε να απομακρυνθεί αισθητά οποιαδήποτε σύγκριση με το 41% των πρόσφατων εθνικών εκλογών, καθώς «η αιμορραγία» της ΝΔ είναι μεγάλη και δύσκολα παραδοσιακοί ψηφοφόροι της τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές θα πειστούν να ξαναψηφίσουν ΝΔ.
Σε αναβρασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ… και εναλλακτικά σενάρια
Μια πρώτη και καταλυτική απάντηση για την «επόμενη μέρα» στο χώρο της Κεντροαριστεράς- Αριστεράς θα δοθεί επίσης σήμερα το βράδυ και δεν θα αφορά μόνο τον ποιος από ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ θα έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτό τον χώρο. Το κεντρικό θέμα, αλλά και η απαίτηση του κόσμου που κινείται σε αυτό τον πολιτικό χώρο είναι και θα είναι το κατά πόσο θα είναι δυνατή η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και η επάνοδος στης σε τροχιά εξουσίας ως σοβαρής πλειοψηφικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά.
Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο αυτό, οι συνεχείς σκληρές αντιπαραθέσεις Κασσελάκη – Ανδρουλάκη, οι διαγωνισμοί τους για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία, ο αλληλοαποκλεισμός του ενός προς τον άλλο στο ενδεχόμενο συγκλίσεων αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο και τα δύο κόμματα αθροιζόμενα (ως τελικά εκλογικά ποσοστά) μαζί θα απέχουν ακόμα από τα ποσοστά της ΝΔ, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Ο παράγων Τσίπρα κατά πολλούς διαφαίνεται για την ώρα ως μια στιβαρή και συνεκτική λύση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Στην εξίσωση πολλοί βάζουν και το «μοντέλο Δούκα» του νυν Δημάρχου Αθήνας που με αντίπαλο τον κ. Μπακογιάννη, συσπείρωσε γύρω του το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλές διάσπαρτες ομάδες και κινήσεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Η ηλικία τόσο του κ. Κασσελάκη πρωτίστως, αλλά και του κ. Ανδρουλάκη τους δίνει ένα κίνητρο να σκεφτούν πως μπορούν ακόμα να «τρέξουν» μόνοι ο καθένας, ευελπιστώντας ότι θα βελτιώσουν την παρουσία και τα ποσοστά τους ενόψει των εθνικών εκλογών του 2027.
Τα ποσοστά που θα λάβει έκαστος από τις κάλπες των ευρωεκλογών, θα έχουν πιθανά πολλαπλές αναγνώσεις, άρα στο τραπέζι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και για τον κ. Κασσελάκη και για τον κ. Ανδρουλάκη. Όχι όμως πολλά και κυρίως υπό τις παρούσες συνθήκες τουλάχιστον, δεν είναι σενάρια επαρκή για ένα πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που θα αναμετρηθεί με την Ν.Δ στις εθνικές εκλογές με προϋποθέσεις νίκης.
Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς και γενικότερα η πορεία του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, είναι για την ώρα ένα τεράστιο ερωτηματικό, αν και απαίτηση του κόσμου και οι προσδοκίες του είναι για μια συνολική αναγέννηση της Προοδευτικής Παράταξης στο σύνολο της και επάνοδο της σε τροχιά εξουσίας.
