Απάντηση στην προκλητική ρητορική του Χουλουσί Ακάρ έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τις προκλήσεις του υπουργού Αμυνας, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ρητορικό παροξυσμό της Τουρκίας και των αξιωματούχων που προβαίνουν σε ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα και διαστρεβλώνουν την Ιστορία, τη διεθνή νομιμότητα, τις συνθήκες και την πραγματικότητα που υπάρχει στο Αιγαίο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 110.3, ο Γιάννης Οικονόμου έστειλε επίσης μήνυμα στην Άγκυρα πως «η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, κρατώντας κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στο διάλογο.
Νωρίτερα, ο Ακάρ και ο τουρκικός Τύπος στη γείτονα κατηγόρησαν την Ελλάδα για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική», Χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε: «Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες».
Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ γνωστός για τις προκλήσεις του προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά έφτασε στο σημείο να μιλά για επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. «Διδαχθείτε από την Ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην Ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για προσωπικούς υπολογισμούς και την εσωτερική τους πολιτική», σημείωσε.
Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «δεν είναι λάθος να πούμε ότι ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία επιμένουμε στον διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη, μόλις μείνουν μόνοι συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες. Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία».