Οι αποφάσεις για πρόεδρο, ανασχηµατισµό και εκλογικό νόµο – Ριζικές αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης και στα πρόσωπα

 ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία σειρά από ζητήματα στρατηγικής σημασίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές πρέπει να δημοσιοποιήσει την πρόταση για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια καλείται να λύσει τη δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού αλλά και το ζήτημα με τον εκλογικό νόμο.

Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου οι επιλογές που έχουν σχέση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να εγκλωβίσουν το ΠΑΣΟΚ.

Η μοναδική υποψηφιότητα που θα μπορούσε να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Φαίνεται όμως ότι η υποψηφιότητα Βενιζέλου απορρίπτεται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Ο Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο το οποίο δύσκολα χειραγωγείται και έχει την «κακή συνήθεια» να εκφράζει δημοσίως τις απόψεις του ακόμη και αν αυτές δεν ταυτίζονται με τις κυβερνητικές θέσεις.

Ο Βενιζέλος στο προεδρικό μπορεί να επισκιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλωστε έχει συγκροτημένες θέσεις για όλα τα ζητήματα και οι παρεμβάσεις του θα είναι καθημερινές.

Ο πρωθυπουργός θέλει στην Ηρώδου του Αττικού ένα πρόσωπο που να μιλάει ελάχιστα, να περνάει απαρατήρητο και κυρίως να μη δημιουργεί προβλήματα.

Η καλύτερη λύση θα ήταν η σημερινή πρόεδρος, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αλλά κάηκε με τους πανηγυρισμούς μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μία συμπαγής ομάδα βουλευτών της ΝΔ αρνείται να ψηφίσει την Σακελλαροπούλου για πρόεδρο, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αναζητεί λύση στο πρόβλημα.

Εχοντας πάντα ως εφεδρεία τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, εξετάζει διάφορα πρόσωπα.

Μέχρι και το όνομα της ισοβίου υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έπεσε στο τραπέζι.

Ένα όνομα το οποίο απασχολεί τον πρωθυπουργό και δεν έπαιξε προς τα έξω είναι αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μία υποψηφιότητα του Χρυσοχοΐδη συσπειρώνει τους βουλευτές της ΝΔ και δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ από όπου προέρχεται.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα αρχίσουν και οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό, που όμως θα πραγματοποιηθεί μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκλογικός νόμος

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, παρά τις σχετικές διαψεύσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή αρχές καλοκαιριού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εξασφαλίσει συναίνεση του Νίκου Ανδρουλάκη σε μία σειρά από αλλαγές, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έπεσε στην παγίδα.

Ανάμεσα στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στον εκλογικό νόμο, είναι οι εξής:

– Το μπόνους των πενήντα εδρών θα το κερδίσει το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού και όχι κλιμακωτά όπως ισχύει σήμερα.

– Το όριο για την είσοδο στη Βουλή ορίζεται στο 5%.

Οι αλλαγές στοχεύουν στην εξασφάλιση της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξεως του 33%.

Ο ανασχηματισμός

Το ενδεχόμενο υπογραφής τουρκοσυριακού συμφώνου για την ΑΟΖ αναμένεται να έχει επίδραση και στον ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση θα χρεωθεί με μία ακόμη αποτυχία στρατηγικής σημασίας και αναγκαστικά θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την τακτική της στα ελληνοτουρκικά τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε ότι αντικαταστάτης του θα ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης, ένας από τους πλέον αξιόλογους υπουργούς, που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Μόνο που ο Κωστής Χατζηδάκης δεν μπορεί να επιδίδεται σε πατριωτικές κορώνες, οπότε ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Ενδεχομένως η θέση που θα τους ταίριαζε περισσότερο είναι αυτή του υπερυπουργού Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής.

Για να μπορέσει η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει επικοινωνιακά σε ένα ενδεχόμενο χαστούκι που θα αποτελεί η υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία, δεν αποκλείεται να επιστρατεύσει τον Νίκο Δένδια για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η σκληρή πατριωτική γραμμή του Νίκου Δένδια συγκινεί το δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, τα κόμματα που βρίσκονται προς τα ακροδεξιά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση αυτή, αναζητείται πρόσωπο ικανό να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο τρέχει ήδη τις μεγάλες προμήθειες στα εξοπλιστικά αλλά βάζει σε τροχιά και το μεγάλο πρότζεκτ για την κατασκευή 4.000 κατοικιών σε ακριτικά νησιά και στα σύνορα για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γιατρών και δασκάλων.

Ο νέος υπουργός Άμυνας θα πρέπει να διαχειριστεί τεράστια οικόπεδα από τα 150 στρατόπεδα που κλείνουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία του στρατού που παραμένουν αναξιοποίητα.

Γι’ αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης παίζει και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στα σχέδια του Μαξίμου προβλέπεται η μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Για το Υπουργείο Παιδείας παίζει το όνομα προβεβλημένου βουλευτή από κρίσιμη εκλογική περιφέρεια.

Στο Μαξίμου προεξοφλούν αλλαγές των υπουργών Ναυτιλίας και Γεωργίας.

Ειδικά το Γεωργίας χαρακτηρίζεται ως το προβληματικότερο υπουργείο, γι’ αυτό πρόκειται να απομακρυνθούν και οι υφυπουργοί.

Στο Υγείας παραμένει ο Άδωνις Γεωργιάδης, γιατί κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα ενός διαλυμένου ΕΣΥ.

Αμετακίνητη παραμένει και η ισόβια υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απομακρύνεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που χρεώνεται το μπάχαλο που επικρατεί με το βραχυκύκλωμα στις πληρωμές.

Από την κυβέρνηση φεύγουν σχεδόν όλοι οι τεχνοκράτες υπουργοί και τη θέση τους καταλαμβάνουν βουλευτές από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες η ΝΔ εμφανίζει πτωτική πορεία στα ποσοστά της.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή