Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης παραλαμβάνει 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μοιραστείτε το

Την επιταγή της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισ. (1,72 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,85 δισ.€ δάνεια) που εγκρίθηκε και εκταμιεύτηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα παρέλαβε στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τα 4 δισ.€ προκαταβολής που είχαν καταβληθεί στη χώρα μας το 2021.

 

 

Την επιταγή παρέδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεργάτες του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την τηλεδιάσκεψη του ίδιου με τον πρωθυπουργό, μετά την ανατροπή της προγραμματισμένης δια ζώσης συνάντησης τους λόγω διαπίστωσης νόσησης του Επιτρόπου από κορωνοϊό χθες βράδυ.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Ebs, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία αποτελείται από 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Οι πληρωμές που καταβάλλονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή μια πρώτη αίτηση για πληρωμή 3,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 15 ορόσημα.

Αυτά περιλαμβάνουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων της Ελλάδας για την υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με την αίτηση πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση τελικής απόφασης από την Επιτροπή σχετικά με την εκταμίευση των κονδυλίων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.