ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της ματαίωσης της συνάντησης στο Λευκό Οίκο Μπάιντεν – Ερντογάν, ο κ Σαμαράς έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για τις ευθύνες της Άγκυρας και της επιθετικής πολιτικής της για την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Όμως και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ο πρώην Πρωθυπουργός πήγε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες κατευναστές» στην Αθήνα. Με άλλα λόγια ο κ. Σαμαράς παίρνει σαφέστατες αποστάσεις από την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που εντός και εκτός της ΝΔ υπενθύμιζαν τις σκληρές αιχμές Σαμαρά τους περασμένους μήνες με αφορμή τις μεθοδεύσεις για αναθέρμανση του ελληνοτουρκικού διαλόγου όταν και τότε διαμήνυσε πως «διάλογο με «πειρατές» δεν κάνει κανείς!» ενώ εμφανίστηκε αντίθετος και στην προοπτική μιας προσφυγής στη Χάγη, στη βάση ενός «συνυποσχετικού» που θα παρακάμπτει -όπως ανέφερε- το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη «Εμφύλιος Πόλεμος. ΕΟΚΑ Β. Παρακράτος και Χούντα» στο σπίτι της Κύπρου, στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι παρατηρεί «περίεργα πράγματα εσχάτως». Επεσήμανε δε με έμφαση πως: «Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο».
Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση» είναι ότι: «Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου».
Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Θέλω να είμαι σαφής: Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου!
Κι ας μην ξεχνάει κανείς: η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα υπό κατοχή, μετά από Τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δυο! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας…».
Η κριτική του κ. Σαμαρά εστιάστηκε και σε ένα ακόμα της πολιτικής της Κυβέρνησης που με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ και την κατοχή, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια διεθνή πρωτοβουλία για να επαναεπικαιροποίηση διεθνώς το όλο θέμα. Αναφερόμενος ο πρώην Πρωθυπουργός στα 50 χρόνια που κλείνουν εφέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, διερωτήθηκε: «Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου;».
Υποστήριξε ότι ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας, δηλαδή στη διεθνοποίησή της.
“Σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το «δεν ξεχνώ» έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα. Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το «Δεν ξεχνώ»” πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός «κάρφωσε» όμως και την Ντόρα Μπακογιάννη για την πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, από την οποία πάντως έχουν ήδη πάρει αποστάσεις τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και το Μαξίμου.
«Τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…», σχολίασε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.