«Να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα» για την υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών

ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ των εξελίξεων στην δύσκολη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και από τις ποικίλες αντιδράσεις στις προκλήσεις της νέας υπερεθνικιστικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και την «πολυγλωσσία» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, επώνυμα στελέχη της ΝΔ με δημόσιες δηλώσεις τους πλέον, θέτουν θέμα, έστω και με μορφή ερωτήματος, «αν θα πρέπει να ζητηθεί συγνώμη» από τον Αλέξη Τσίπρα για την στάση που τήρησε ειδικά την περίοδο του 2019 η ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναγνωρίζουν πλέον τα στελέχη του Κυβερνώντος Κόμματος, έστω και με «μισά λόγια», πως η συγκεκριμένη Συμφωνία (των Πρεσπών) συνέβαλε στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός, Βασίλης Οικονόμου, με πολύ προσεχτικό τρόπο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Action 24), έδειξε εκ των υστέρων να μην συμφωνεί με την στάση που τήρησε πριν τις εκλογές του 2019 η ΝΔ, αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά μάλιστα και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της νέας Προέδρου και του εντολοδόχου Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, που κατά παράβαση των προβλέψεων της Συμφωνίας, την αποκάλεσαν με το όνομα «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη Συμφωνία και τη μη τήρηση της από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον βουλευτή της ΝΔ εάν η κυβερνητική παράταξη χρωστά μία συγγνώμη στον Αλ. Τσίπρα.

Δεν έχει κανείς το αλάθητο

Ο βουλευτής της ΝΔ αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κάποιες φορές στη ζωή, ίσως χρειαστεί να πεις και συγγνώμη, δεν έχει κανείς το αλάθητο».

Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει στη συνέχεια: «Για να δούμε όμως αν δικαιούται συγγνώμη ή αυστηρής κριτικής, την οποία εξέλαβε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Βαθμολογία μας δίνει ο κόσμος ο οποίος απέρριψε στην ουσία αυτή την κακή συμφωνία».

Αναλυτικά ο διάλογος του κ. Οικονόμου με τον δημοσιογράφο έχει ως εξής:

Βασίλης Οικονόμου: «Δεν έπρεπε να δούμε τη Συμφωνία με σκεπτικισμό;»

Δημοσιογράφος (Γιώργος Πιέρρος): «Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, όχι. Εσάς δεν σας άρεσε αυτή η Συμφωνία.»

Βασίλης Οικονόμου: «Εννοείται δεν μας άρεσε και εννοείται δεν την ψηφίσαμε.»

Δημοσιογράφος (Γιώργος Πιέρρος): «Θα μπορούσατε να πείτε, ωραία δεν τη θέλουν αυτοί, δεν τη θέλουμε εμείς, γεια σας.»

Βασίλης Οικονόμου: «Εμείς τι λέμε; Στη λογική της σταθερότητας της χώρας, δεν είμαστε εδώ για να βγάλουμε τον καημό μας…»

Δημοσιογράφος (Γιώργος Πιέρρος): «Λέω μήπως δικαιώνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Μήπως πρέπει να του πείτε συγγνώμη.»

Βασίλης Οικονόμου: «Πολλές φορές… Κάποιες φορές στη ζωή, να το πω έτσι, ίσως χρειαστεί να πεις και συγγνώμη. Το αλάθητο ποιος το έχει; Για να δούμε δικαιούται συγγνώμης ή δικαιούται αυστηρής κριτικής την οποία την εξέλαβε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πόση αξία έχει όλο αυτό; Το θέμα είναι τι βαθμολογία θα μας δώσει ο κόσμος.»

Πρακτικά ο κ. Οικονόμου είναι ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ που έστω και προσεχτικά άλλαξε το κυβερνητικό αφήγημα του «όλα σωστά τα κάναμε». Με αυτή την δημόσια τοποθέτηση η διγλωσσία της Κυβέρνησης λαμβάνει νέες διαστάσεις αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Vertigo και διγλωσσία

Με την υπερεθνικιστική – αλυτρωτική «έκρηξη» της νέας πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων (Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός), η ΝΔ, το κυβερνών κόμμα έγινε άνω κάτω από την πολυγλωσσία των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών. Από την μια η γραμμή που έσπρωξαν κορυφαίοι υπουργοί και κορυφαία στελέχη (Μάκης Βορίδης, Θανάσης Πλεύρης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο ακόμα και για καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών) ότι καλώς δεν επικυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή τα μνημόνια που εκκρεμούν για τα Σκόπια και από την άλλη η γραμμή ότι τα μνημόνια που εκκρεμούν έπρεπε ήδη να έχουν κυρωθεί (Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.). Δίπλα σε αυτή την διγλωσσία η τοποθέτηση του Βασίλη Οικονόμου οδηγεί την κυβέρνηση και την ΝΔ σε διπλωματικό vertigo, με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει.

Η “KONTRA” όπως και η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ “KONTRA”, έχουν επισημάνει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και τους συμβιβασμούς που έγιναν για να προχωρήσει.

Πλέον με απόλυτη ευθύνη της νέας υπερεθνικιστικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απειλείται ανοικτά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία επισφραγίστηκε με την Συνθήκη των Πρεσπών μέσω της οποίας η τότε FYROM, εισήλθε στο ΝΑΤΟ, με όνομα κοινά αποδεκτό με την Ελλάδα (Βόρεια Μακεδονία), με αλλαγή του Συντάγματος της και την αφαίρεση όλων των αλυτρωτικών αναφορών και του «μακεδονισμού». Ο ιστορικός «συμβιβασμός» της Συμφωνίας των Πρεσπών, που επιτεύχθηκε και με τις «παροτρύνσεις» και «μεσολαβήσεις» ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι τμήμα του Διεθνούς Δικαίου «τορπιλίζεται» ανοικτά από τους εθνικιστές που επαναφέρουν το ψευδεπίγραφο τίτλο «Μακεδονία» για χρήση στο εσωτερικό της χώρας.

Παραχάραξη

Η επαναφορά πρώτα από την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της ονομασίας «Μακεδονία» και αμέσως μετά από τον Πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι, παραπέμπει ευθέως σε μια συνολική αναζωπύρωση του «μακεδονισμού» και του «αλυτρωτισμού» που ήταν και είναι οι βασικοί πυλώνες του εθνικιστικού VMRO-DPMNE. Άλλωστε τα αρχικά VMRO-DPMNE προέρχονται από την ονομασία του κόμματος, που στα ελληνικά είναι «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα».

Συνεπώς δεν ξενίζει το γεγονός ότι η εκλεγείσα πρόεδρος της χώρας με την υποστήριξη αυτού του κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έκανε λόγο για σκέτη «Μακεδονία» και μάλιστα αρνήθηκε να ανασκευάσει μετά τις πολλές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Το ίδιο ακριβώς «έργο» επαναλήφθηκε και από τον Πρωθυπουργό Μίτσκοσκι που είπε ορθά -κοφτά ότι στο εσωτερικό της χώρας του θα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία».

Αντιδράσεις

Η Αθήνα κλιμάκωσε τις αντιδράσεις της και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «τραβάει» το σκοινί όσο μπορεί για να πιέσει την ηγεσία της γειτονικής χώρας, αλλά και για να δημιουργήσει ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας εν’ όψει των επερχόμενων εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Πάντως η νέα υπερεθνικιστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραχαράσει και τορπιλίζει την Συμφωνία και τις πρόνοιες της, καθώς λέει ότι αυτή παρέχει την δυνατότητα να αποκαλεί όπως θέλει, δηλαδή «Μακεδονία» την χώρα στο εσωτερικό της. Ωστόσο σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία, η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει την φόρμουλα της διπλής ονομασίας (άλλο όνομα για το εσωτερικό της χώρας και άλλο για τις διακρατικές σχέσεις και τους διεθνείς οργανισμούς). Στο τραπέζι ήταν ο γεωγραφικός προσδιορισμός και το περίφημο ”erga omnes” (δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων). Αυτή ήταν και η τελική Συμφωνία δηλαδή το επίσημο και συνταγματικά κατοχυρωμένο (όπως και έγινε με την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος) η επίσημη ονομασία που θα χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι στο εξής η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Με αυτή την ονομασία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ και με αυτή δρομολογήθηκε η επιλεξιμότητα της για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισορροπίες

Παραχαράσει επίσης την Συμφωνία των Πρεσπών η ηγεσία της γειτονικής χώρας, καθώς στα άρθρα της Συμφωνίας ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύεται σε κρατικούς αξιωματούχους, κρατικούς φορείς, οργανισμούς – συλλόγους και σωματεία της γείτονος που χρηματοδοτούνται από το Κράτος να χρησιμοποιούν εντός ή εκτός της χώρας το όνομα «Μακεδονία» (σκέτο) και τον όρο «μακεδονικός».

Η Συμφωνία των Πρεσπών τορπιλίζεται με την πλευρά των υπερεθνικιστών να έχει πρώτη «πατήσει» το κουμπί, ενώ τις ίδιες ώρες η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να βρει ισορροπίες ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και απόψεις των στελεχών της που «θολώνουν» το μήνυμα που οφείλει να στείλει η Αθήνα προς όλες τις κατευθύνσεις και βάζει την χώρα σε ένα διπλωματικό vertigo.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή