Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μυρτώ Κοροβέση: Τιμή και χρέος να είμαι η νεότερη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

«Όταν πρόκειται για έμφυλη βία, σεξουαλική βία και παρενόχληση, το θέμα γίνεται απλό. Είμαστε πάντα με την πλευρά του θύματος. Και μιλώντας ως γυναίκα, αλλά και δικηγόρος, παίρνω πάντα θέση υπέρ των κακοποιημένων γυναικών…»

 

«Αυτό που θέλω να πω σε κάθε νέα και νέο σήμερα είναι ένα ηχηρό “σε καταλαβαίνω”. Γι’ αυτό και διεκδικώ. Για όλους μας. Για να πάρουμε πίσω μέρος της ζωής που εδώ τέσσερα χρόνια οι πολιτικές και οι καταστάσεις μας έχουν στερήσει» δηλώνει στην Κυριακάτικη Kontranews η 25χρονη Μυρτώ Κοροβέση, η νεότερη υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαϊου. Επιπλέον, αποκαλύπτει τι την έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική, καταθέτει τις προτάσεις της για τα προβλήματα των νέων, μιλά για την υπόθεση Γεωργούλη και αποκαλύπτει τι της είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή τους…

 

  • Είσαι η νεότερη υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ… Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

Αρχικά, είναι τιμή μου, που -σε τόσο νεαρή ηλικία- συμπεριλαμβάνομαι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα που με εμπιστεύτηκαν. Η ανάγκη να υπάρχουν νέοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια είναι κάτι που το θέλει όλη η κοινωνία. Καταλαβαίνω ότι τόλμησα. Ότι αυτή την απόφαση λίγες και λίγοι θα την έπαιρναν αν ήταν στη θέση μου. Ότι το “σύστημα” αυτές τις ασχολίες σε “άλλους” τις προτείνει και για “άλλους” τις προορίζει. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι τάχα τα κοινά είναι για μεγαλύτερους. Όχι, είναι και για εμάς. Είναι και για μία νέα επιστήμονα, δικηγόρο, όπως εγώ, που τις σπουδές της τις έκανε δουλεύοντας κυρίως στο χώρο της εστίασης. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση, αυτό που νιώθω ως υποψήφια βουλευτής είναι “χρέος”. Χρέος να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της γενιάς μου και να διεκδικήσω, για νέους και μεγαλύτερους, όλα όσα πιστεύω ότι μας αξίζουν.

  • Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική;

Με την πολιτική με ώθησαν να ασχοληθώ, κατ’ αρχάς, τα βιώματα μου. Από παιδί, είχα ερεθίσματα που συνέβαλαν στην αγάπη για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του, αφού ο πατέρας μου διετέλεσε πολλά χρόνια Δήμαρχος στην πόλη μου, τον Άγιο Στέφανο. Έμαθα πως είναι να παλεύεις για τα δικαιώματα των αδύναμων, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να δουλεύεις για να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες. Μεγαλώνοντας, αυτό που με οδήγησε στην ενασχόληση μου με την πολιτική ήταν το πείσμα μου. Το πείσμα μου να συμβάλω κι εγώ, όσο και όπως μπορώ, στο να ακουστεί η φωνή της γενιάς μου. Το όνειρο και η ελπίδα μου ότι αυτή η χώρα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να κρατήσει τους νέους της εδώ. Και πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε και θα τις δημιουργήσουμε εμείς.

  • Τι μήνυμα έχεις να στείλεις στους νέους της ηλικίας σου για να ενδιαφερθούν για την πολιτική και βεβαίως για να ψηφίσουν στις εκλογές;

Ανήκω στη γενιά της στέρησης. Ήμασταν αυτοί που μεγαλώσαμε μέσα στην οικονομική κρίση, στα μνημόνια και στην πανδημία του Covid. Ανήκω στη γενιά που προσπαθούν να της καλλιεργήσουν την αδιαφορία για τα κοινά με ένα κυνικό σύνθημα που ακούει στο «όλοι ίδιοι είστε». Δεν είμαστε όμως και δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Η υποψηφιότητα η δική μου, αλλά και άλλων νέων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δείχνει αυτό που περιμέναμε καιρό να δούμε. Ότι ήρθε η στιγμή που η νεολαία θα ακουστεί. Τα προβλήματα μας, όπως οι χαμηλοί μισθοί, η υπερεργασία, τα υψηλά ενοίκια, η μαύρη εργασία στους χώρους της εστίασης, είναι παθογένειες που όχι μόνο τις γνωρίζω, αλλά τις έχω ζήσει και τις ζω. Αυτό λοιπόν που θέλω να πω σε κάθε νέα και νέο σήμερα είναι ένα ηχηρό «σε καταλαβαίνω». Γι αυτό και διεκδικώ. Για όλους μας. Για να έχουν και άλλοι νέοι και νέες την ίδια ευκαιρία και, κυρίως, για να πάρουμε πίσω μέρος της ζωής που εδώ τέσσερα χρόνια οι πολιτικές και οι καταστάσεις μας έχουν στερήσει.

  • Ποιο είναι το σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιλύσει τα προβλήματα των νέων;

Ανέφερα παραπάνω κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα. Αν προσπαθήσω να τα ομαδοποιήσω, θα πω ότι οι νέοι νιώθουμε ανασφάλεια: Οικονομική, να σταθούμε στα πόδια μας, κοινωνική, όταν η αστυνομία μας κυνηγά έξω από τα σινεμά ή τις πλατείες μας και σίγουρα προσωπική, στην -ιδέα ακόμα- δημιουργίας δικής μας οικογένειας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που αναγκαζόμαστε να ζούμε στο πατρικό μας σπίτι μέχρι τα 30 μας και βάλε. Σίγουρα, βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε και που θα επιλέγαμε αν είχαμε τις ευκαιρίες και την  οικονομική δυνατότητα να πράξουμε αλλιώς. Γι’ αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο. Ενδεικτικά, από τις πρώτες 50 κιόλας ημέρες, οικονομικά, ο μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ (σε επίπεδα πάνω του πληθωρισμού) και θα διπλασιαστεί η επιδότηση του ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια.

  • Πριν από μερικές ημέρες συναντήθηκες με τον Αλέξη Τσίπρα… Τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση;

Το μήνυμα του προέδρου είναι ξεκάθαρο. Ευκαιρίες στα νιάτα, καθαρά πρόσωπα, φρέσκες ιδέες. Μου είπε ότι πιστεύει στους νέους. Μαζί θέλω να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για μία δικαιοσύνη που θα ξεκινάει από τη καθημερινότητα και θα φτάνει μέχρι και τους θεσμούς. Μου είπε να εκφράσω τον εαυτό μου, αυτό δηλαδή που είμαι, και τη γενιά μου. Με έπεισε ότι θα παλέψουμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των νέων και τη κοινωνία. Με την παρουσία του, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλλει το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο. Να διώξει την εικόνα του απρόσιτου και απρόσωπου ηγέτη. Ήταν και είναι ένας από εμάς. Και αυτό, όπως έδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, αναγνωρίζεται και από τους νέους της χώρας, κοινό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα με διαφορά. Κάτι που θα ξαναδούμε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου με πρωτεργάτες πάλι τους νέους που κουράστηκαν από την αφιλία και την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης.

  • Ποιο είναι το σχόλιο σου για την υπόθεση Γεωργούλη;

Μιλώντας ως νομικός και δικηγόρος, ασπάζομαι πάντα το τεκμήριο της αθωότητας, σύμφωνα με το οποίο, ο καθένας είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Και η έννοια των αποδείξεων είναι κρίσιμο σημείο της νομικής επιστήμης. Στη δημοκρατία, καθένας έχει δικαίωμα να κριθεί από το δικαστήριο για τις πράξεις του. Παρ’ όλα αυτά, συμμερίζομαι πλήρως τη θέση μας, σύμφωνα με την οποία, όταν πρόκειται για έμφυλη βία, σεξουαλική βία και παρενόχληση, το θέμα γίνεται απλό. Είμαστε πάντα με την πλευρά του θύματος. Και μιλώντας ως γυναίκα, αλλά και δικηγόρος, παίρνω πάντα θέση υπέρ των κακοποιημένων γυναικών, για τις οποίες πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη και να ενισχυθεί ο υποτυπώδης θεσμός της νομικής και ψυχολογικής υποστήριξής τους. Όσο και αν έχω χάσει την πίστη μου στους θεσμούς, ελπίζω η υπόθεση να λάβει τον δρόμο της και η δικαιοσύνη να αποδοθεί, όπου και όταν πρέπει. Με την ευκαιρία, καλώ λοιπόν τις νέες και τους νέους να δώσουν στις επερχόμενες εκλογές μαζικά το παρόν και να ψηφίσουν με γνώμονα όσα πιστεύουν και όσα ξέρουν ότι τους αξίζουν.

ποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.