Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μυρτώ Κοροβέση: Στις 25 Ιουνίου να μην απέχει κανείς… Μπορείς να πας στη θάλασσα και μισή ώρα αργότερα

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

«Οι προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προβλέπουν ελαφρύνσεις και μείωση της έμμεσης φορολογίας, χωρίς να προβλέπει καμία φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις γενικώς. Είναι, στην ουσία, πρόγραμμα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών…»

«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει περάσει ακόμα και έξω από Οικονομικό Πανεπιστήμιο και να μην ξέρει ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν ευνοεί τους έχοντες αλλά τους μη έχοντες» τονίζει η Μυρτώ Κοροβέση στην Κυριακάτικη Kontranews. H νεότερη υποψήφια βουλευτής στέλνει και ένα μήνυμα στους νέους ψηφοφόρους: «Στις εκλογές αυτές δεν πρέπει να απέχουμε όλοι εμείς που αναζητούμε εγγυήσεις ένα καλύτερο αύριο, χωρίς να πρέπει να φτιάξουμε βαλίτσες και να αναζητήσουμε σε άλλες χώρες όσα ονειρευόμαστε…»

  • Ποιος είναι πλέον ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Είναι γεγονός ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε και να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από τα χαλί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι όντως δύσκολα. Δυσκολότερα είναι, όμως, τα πράγματα για τη δημοκρατία. Η ζημιά είναι μεγάλη για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Ο τραγικός θάνατος της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη και του μωρού της, στην εκλογική μου περιφέρεια, μόλις 37 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η γυναίκα στη Κω που πέθανε μεταφερόμενη σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, ο νεαρός από το Καστελόριζο που πρόσφατα μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Τουρκίας, ο μικρός Θωμάς από τα Γρεβενά, που διέσχισε τη μισή Ελλάδα για να βρει νοσοκομείο να τον περιθάλψει και τελικά κατέληξε καταταλαιπωρημένος στο νοσοκομείο Πατρών όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, η 63χρονη τουρίστρια στην Χαλκιδική που πέθανε επειδή άργησε το ασθενοφόρο, είναι μόνο κάποια περιστατικά, που υποδηλώνουν οριστική εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου της υγείας κάποιας – Ευρωπαϊκής κατά τα άλλα – χώρας που λέγεται Ελλάδα. Περιστατικά που καταδεικνύουν τις πολιτικές, τις προτεραιότητες και τα μέσα που επιλέγονται για τις ζωές των πολλών και μη προνομιούχων. Οι ίδιες πολιτικές επιλογές ακολουθούνται και για τη δημόσια παιδεία, την ακρίβεια, τη δημοκρατία, την αισχροκέρδεια, τα Τέμπη, τις απευθείας αναθέσεις και τόσα άλλα. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των κύκλων των μεγάλων συμφερόντων είναι ένα: μεγάλα ποσοστά στη ΝΔ, με όσο το δυνατόν μικρότερα στην αντιπολίτευση και, ει δυνατόν, εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά, λοιπόν, κάνουν για εμάς αναγκαίο ένα και μόνο πράγμα: την ανατροπή των συσχετισμών. Είναι μονόδρομος και χρέος μας να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι πραγματικά δεν είμαστε ίδιοι. Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αγωνιστούμε για την ευημερία όλων ανεξαιρέτως.

  • Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ευνοήσει τους έχοντες. Τι απαντάτε;

Μεγαλύτερο ψέμα, πιο κραυγαλέα ομολογία ανικανότητας και τερματισμού της προπαγάνδας δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει περάσει ακόμα και έξω από Οικονομικό Πανεπιστήμιο και να μην ξέρει ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν ευνοεί τους έχοντες αλλά τους μη έχοντες. Προφανώς όταν ο κος Σκέρτσος, πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, δεν ορρωδεί προ ουδενός και τοποθετείται περί του αντιθέτου, το κάνει γιατί η ΝΔ του δίνει τα πάντα για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Όταν οι τιμές διπλασιάζονται και ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός, οι πολίτες πληρώνουν διπλάσιο ΦΠΑ. Για παράδειγμα το καλάθι του κάθε νοικοκυριού για να γεμίσει, αν χρειαζόταν 50 ευρώ παλαιότερα και σήμερα χρειάζεται 100 ευρώ και το ποσοστό ΦΠΑ έχει παραμείνει ίδιο, αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης πληρώνει αναλογικά διπλάσιο φόρο.

Στη ΝΔ προφανώς και το ξέρουν. Αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι να υπερασπίζονται με αστειότητες την πολιτική τους επιλογή να λεηλατούν την κοινωνική πλειοψηφία με τους έμμεσους φόρους υπέρ των λίγων και ισχυρών.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα φορολογήσει μόνο τους πλούσιους… Τι εννοεί με αυτό;

Όποιος ανήκει και έχει συμφέροντα από τις εταιρείες ενέργειας, διύλισης, της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα διάφορα passes, στον βαθμό που αισχροκερδούν και έχουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη, έχουν λόγο να ανησυχούν. Τους υπόλοιπους και, κυρίως, τους πολίτες της κοινωνικής πλειοψηφίας, τους αφορούν άμεσα οι προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αφού, όπως ήδη προείπα, προβλέπουν ελαφρύνσεις και μείωση της έμμεσης φορολογίας, χωρίς να προβλέπει καμία φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις γενικώς. Είναι, στην ουσία, πρόγραμμα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών. Η διαστρέβλωση της αλήθειας, τα fake news και το «πες – πες κάτι θα μείνει», είναι τακτική στην οποία η ΝΔ και οι υποστηρικτές της επιδίδονται συστηματικά και κατ’ επανάληψη.

  • Ποιο είναι το μήνυμα σας στους νεότερους ψηφοφόρους που ενδεχομένως να… πάνε για μπάνιο την Κυριακή των εκλογών;

Στις 25 του Ιούνη αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον της χώρας και για το πώς αυτή, αλλά και όλοι εμείς θα διοικούμαστε για να τα επόμενα ίσως 4 χρόνια. Είμαι σίγουρη ότι η γενιά μου δεν είναι μία γενιά που έχει μάθει να κάνει χάρες σε όσους την θέλουν αναποφάσιστη και αμέτοχη. Είμαι πεπεισμένη ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις δικές μας ζωές θέλουμε να τον έχουμε εμείς οι ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που αποφασίζουν και διατάσσουν για μας, χωρίς εμάς. Ξέρω πολύ καλά ότι όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι νέες επιστημόνισσες και νέοι επιστήμονες δεν θα αφήσουμε για πάντα να μας παραγκωνίζουν, να μας αγνοούν και να μας αφήνουν εκτός του ελληνικού κοινοβουλίου και μακριά από διεκδικήσεις. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, νομίζω ότι η ερώτηση αυτή καταδεικνύει και μία μεγάλη παθογένεια τόσο της ελληνικής, όσο και των σύγχρονων γενικά κοινωνιών. Όταν νέοι και μεγαλύτεροι συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της ψήφου τους, όταν καταλάβουν πόσα μπορούν να αλλάξουν ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, όταν καλλιεργηθεί από την σχολική ηλικία μέσα από το πρόγραμμα σπουδών και την οικογένεια η πολιτική συνείδηση, τότε δεν θα κάναμε λόγο περί διλήμματος «ψήφος ή μπάνιο στη θάλασσα».

Στις εκλογές αυτές, λοιπόν, δεν πρέπει να απέχει κανείς, και κυρίως, δεν πρέπει να απέχουμε όλοι εμείς που αναζητούμε εγγυήσεις ένα καλύτερο αύριο, χωρίς να πρέπει να φτιάξουμε βαλίτσες και να αναζητήσουμε σε άλλες χώρες όσα ονειρευόμαστε. Να πας, λοιπόν, να ψηφίσεις. Γιατί είμαστε αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξουν χώρα, θέλουν να αλλάξουν τη χώρα.

(Υ.Γ. Η θάλασσα θα είναι εκεί και μισή ώρα αφότου ψηφίσεις).

  • Γιατί κάποιος που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο να σας ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές;

Όπως είπα και προηγουμένως, οι εκλογές του Ιούνη είναι, πιο πολύ από ποτέ, ζήτημα δημοκρατίας. Ως χώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο δίπολο, σε ένα σημαντικό δίλημμα. Ευημερία για όλους ή για τους έχοντες και τους προνομιούχους; Απρόσκοπτη και δημόσια πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία ή ιδιωτικοποίηση και αποκλεισμός των οικονομικά ασθενέστερων; Στις 25 Ιουνίου, λοιπόν, ψηφίζουμε για το πώς θέλουμε να ζούμε στην Ελλάδα του 2027. Και η εικόνα που σε εμάς έρχεται στο μυαλό είναι μίας χώρας και κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας. Μιας χώρας με δυναμική και προοπτική, και κυρίως, μίας κοινωνίας με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες. Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα για όλους. Γιατί, μπορεί το διακύβευμα του 2015 να ήταν το αν θα μείνουμε Ευρώπη, το σημερινό, όμως, είναι το αν επιτέλους θα γίνουμε Ευρώπη.

 

*Υποψήφια βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.