Σε νέα τροχιά στρατηγικής σύγκλισης κινούνται οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, μετά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Ρώμη, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψαν σειρά συμφωνιών που αναβαθμίζουν την οικονομική, ενεργειακή και θεσμική συνεργασία των δύο χωρών. Ξεχωρίζουν η συμφωνία 2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης και το μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, προβλέπει αγορά 23 νέων τρένων (8 υπεραστικών και 15 προαστιακών), αναβάθμιση αμαξοστασίων, δημιουργία υπερσύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης και υποχρεώσεις για επενδύσεις στα συστήματα ασφαλείας. Οι όροι θα περιλαμβάνονται σε νέα αναθεωρημένη σύμβαση με αυστηρές ρήτρες τήρησης χρονοδιαγραμμάτων.
Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ιταλικού φορέα TERNA για τον διπλασιασμό –και τελικά τον τριπλασιασμό– της διασύνδεσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, από 500 σε 1.500 MW. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, αλλά και ως στρατηγικού κόμβου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πολιτικό επίπεδο, Μητσοτάκης και Μελόνι διαμόρφωσαν κοινό μέτωπο για την αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., υποστηρίζοντας τη φύλαξη των συνόρων, την καταπολέμηση των διακινητών και την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ιδιαίτερη βαρύτητα απέκτησε η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει σε τέτοιο σχήμα πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα και την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Η αναφορά θεωρείται σαφής αιχμή προς την Τουρκία, η οποία διεκδικεί ρόλο μέσω των συνεργασιών της με ιταλικές αμυντικές εταιρείες.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης των διατλαντικών σχέσεων, σε μια αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως άνοιγμα στον Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένης της στενής του σχέσης με την Τζόρτζια Μελόνι. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας.
Όπως επισήμανε ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews Νίκος Μελέτης, η συνάντηση έστειλε σαφές μήνυμα από δύο χώρες του Νότου που διεκδικούν ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Η Ελλάδα, με αναβαθμισμένο σιδηρόδρομο και ενισχυμένο ενεργειακό ρόλο, αποκτά πλέον τα αναγκαία εργαλεία για συμμετοχή σε υπερπεριφερειακά projects, όπως ο IMEC που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη.
Με το βλέμμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και στο αυριανό ραντεβού Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να τοποθετήσει τη χώρα στον πυρήνα της γεωπολιτικής επανατοποθέτησης της Ευρώπης.