«Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 σχετικά με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως παράγοντας αδράνειας. Αν υπάρχει δημόσιος υπάλληλος που δεν αποδίδει επαρκώς, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στον προϊστάμενο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστούν 180 ψήφοι, επομένως αναζητούμε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Η αξιοκρατία πρέπει να συνδεθεί με την απόδοση του Δημοσίου».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η εικόνα βελτιώνεται, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις υφιστάμενες παραφωνίες. Δεν υπάρχει ουσιαστική ενεργή κατάληψη εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Τα ΑΕΙ πρέπει να θεσπίσουν άμεσα πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Ζήτησα από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να αναλάβει τον έλεγχο της κατάληψης που εκκένωσε η ΕΛΑΣ, και το έκανε. Αυτό είναι προς όφελος των πρυτάνεων και των φοιτητών που επιθυμούν να βρίσκονται σε έναν χώρο έκφρασης, και όχι σε μια λογική χουλιγκανισμού».
Σχετικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν είναι αποδεκτό να αρνείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος την αξιολόγηση. Πρέπει να εξετάσουμε πώς λειτουργεί η αξιολόγηση για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι αυτονόητο σε οποιαδήποτε οργανωμένη διοίκηση, και φυσικά και στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται και δεν μπορεί να είναι όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 97% θεωρούνταν άριστο. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που εισήγαγε μπόνους. Διαθέτουμε 40 εκατομμύρια ευρώ φέτος για αυτό το σκοπό».
Σχετικά με τη κατάσταση στη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Έχουμε ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις πολεμικές επιχειρήσεις και να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Γάζας. Δεν είμαστε σιωπηλοί για αυτά τα ζητήματα».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέσεις με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Πρέπει να ζητήσουμε από τους Τούρκους να αποσύρουν το Casus Beli. Δεν γίνεται να διεκδικείς χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ και ταυτόχρονα να απειλείς χώρα της ΕΕ. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν, με τον οποίο έχουμε καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί». Επισήμανε επίσης ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο» και σημείωσε την απόφαση να επιτραπεί στη Chevron να εξετάσει την ύπαρξη κοιτασμάτων, δημοσιεύοντας χάρτες που καθορίζουν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τέλος, χαρακτήρισε «απολύτως λανθασμένη» την ιδέα ότι το καλώδιο θα παραπεμφθεί στις καλένδες.