Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2025

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σήμερα έχει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην ασφάλεια της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου

Στη δευτερολογία του, το πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που διεξάγεται κατόπιν αιτήματός του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

Απευθυνόμενος προς τον Ν. Ανδρουλάκη: Αν δεν είχαμε προσκαλεστεί στη διάσκεψη στο Σαρμ ελ Σέιχ τι θα λέγατε; Ότι η Ελλάδα είναι ασήμαντη. Θα πιάνατε τον κ. Τραμπ και θα του λέγατε go back κύριε Τραμπ; Το κάλεσμα αυτό ήταν μία αναγνώριση ότι η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ειρήνευση στη Γάζα κι ελπίζω ότι θα περάσουμε σε μια μόνιμη ειρήνη, που θα έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία θα επιτρέψουν στον παλαιστινιακό λαό να έχει κράτος που θα διοικείται από παλαιστινιακή οντότητα, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με ειρήνη.

Έχω πει και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς, ξεπέρασε κάθε όριο, δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε στρατιωτικός στόχος να δικαιολογεί απώλεια αμάχων και δη παιδιών.

Η στάση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη αλλά αναρωτιέμαι αν είχαμε αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, αυτό θα μας είχε βοηθήσει ή θα είχε δυσχεράνει τη θέση μας; Η Ελλάδα είναι σωστά τοποθετημένη προκειμένου να μπορέσει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαδικασίες όποτε αυτές αρχίσουν.

Φροντίζω η Ελλάδα να μην είναι το ρεντίκολο της Ευρώπης όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο:

«Εκφράζω την πίστη μου ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην ασφάλεια της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε ανακτήσει το χαμένο κύρος, πατάμε καλά στα πόδια μας όσον αφορά τα οικονομικά, η φωνή μας ακούγεται στην Ευρώπη δεν είμαστε χώρα επαίτης. Η Ελλάδα έχει σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες, απολαμβάνει τον σεβασμό, δεν είμαστε υπερδύναμη, είμαστε μια χώρα μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

Όταν η εξωτερική πολιτική και οι τοποθετήσειςγίνονται με το ένα μάτι στο εσωτερικό ακροατήριο δεν υπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή