Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα – Τι είπε για στέγη, επιδοτήσεις και κατώτατο μισθό

Μοιραστείτε το

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα όρια που βάζει η χώρα μας. «Εχουμε ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και συμμαχίες. Ξέρουν πω δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά φιλοξενούμενος σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Σφαίρα». Εκτίμησε, δε, ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι προκλήσεις οφείλονται σε προεκλογικούς λόγους, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με την Άγκυρα λέγοντας ότι «μπορούμε να μιλάμε, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε μία σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα στη χώρα αλλά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα ηλικιακά κριτήρια, με όριο για παράδειγμα στα 50 χρόνια είπε πως: «Δεν έχετε άδικο αλλά το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για νέους και αν είναι επιτυχημένο όπως θεωρώ και αρχίζουν κατασκευάζονται κατοικίες. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να δέσμευση περισσότερους πόρους από προϋπολογισμό και να διευρύνω το πρόγραμμα».

«Κλιμακωτή» επιδότηση στο ρεύμα

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στο ρεύμα και στο φυσικό άεριο ανέφερε πως: «Εχουμε δρομολογήσει μηχανισμό υποστήριξης ηλεκτρικού ρεύματος τελευταίο δίμηνο. Κάναμε και επιστροφές για μεγάλες καταναλώσεις γιατί είχαμε κάνει λάθος χειρισμό. Ακύρωσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτές είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού κ οι τιμές αισθητά χαμηλότερες από ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση ώστε να δώσουμε κίνητρα για εξοικονόμηση. Οσο μειώνεις κατανάλωση σε σχέση με παλιότερο λογαριασμό τόσο περισσότερη επιδότηση. Η μεγάλη διαφορά γίνεται με θέρμανση και ψυξη».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως: «Παραμένουν χαμηλοί οι μισθοί. Εμείς αυξήσαμε βασικό μισθό 63 ευρώ συνολικά και επίκειται άλλη μια 1η Μαϊου 2023. Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή που να είναι σημαντική η αύξηση αλλά να μην τιναξει στον αέρα τις επιχειρήσεις, αλλά και να υπάρξει αποκλιμάκωση ανεργίας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τον χειμώνα, ήταν ξεκάθαρος. «Δεν θα ξανακλεισουμε αυτό είναι δεδομένο. Η πανδημία όπως την ξέραμε τελειώνει, αλλά οι πιο ευάλωτοι χρειάζεται να δείχνουν προσοχή και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να χρησιμοποιούν μάσκα. Αλλά δεν θα πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση όπως αυτές τελευταίας διετίας».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.