Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης: «Φταίμε όλοι» για τα Τέμπη, «θα κριθεί» ο Καραμανλής και κάλπες τον Μάιο

Μοιραστείτε το

Το γνωστό αφήγημα της διάχυσης των ευθυνών αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ανακοινώνοντας παράλληλα πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον Μάιο.

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως “κόρη οφθαλμού”» σημείωσε χαρακτηριστικά επί του ζητήματος ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας στο βαθμό που έχει εξαφανιστεί το σενάριο της αυτοδυναμίας, τόνισε: «Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως φάνηκε να παίρνει για πρώτη φορά αποστάσεις από τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ζήτημα της υποψηφιότητάς του ή μη στις εκλογές θα συζητηθεί αργότερα, με άλλα λόγια λίγο πριν τις κάλπες.

Ειδικότερα, είπε ότι τον τιμά το γεγονός ότι έθεσε αμέσως στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του και επεσήμανε ακόμη ότι «ο κ. Καραμανλής πήγε χθες στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».

Σε ότι αφορά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης -πιστός στο δόγμα του «φταίμε όλοι»- σημείωσε:  «Ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μού αναλογεί. Και είπα μία κουβέντα: Φταίμε όλοι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτή την κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στα περί ύπαρξης τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

«Είναι απολύτως βέβαιο κ. Θεοδωράκη ότι το τοπικό -το τονίζω- σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε στη Λάρισα από τον Νοέμβριο του ‘22. Αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφιβολίας και θέλω να το τονίσω και θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά όποιον ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό» σημείωσε.  «Υπήρχε η τοπική τηλεδιοίκηση. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή άσχετα αν δεν το είδε εκείνη τη στιγμή» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Στο ερώτημα εάν φταίει μόνο ο σταθμάρχης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό (σ.σ. δυστύχημα) να μην είχε συμβεί. Άρα, πρέπει να ψάξουμε σε δύο διαφορετικά πεδία ερευνών».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.