Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
«Ο Τάσος Γιαννίτσης, είναι ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε, από τη θέση του ακαδηµαϊκού δασκάλου αλλά και του πολιτικού, για µια κοινωνία µε λιγότερη ανισότητα και περισσότερες ευκαιρίες», επισηµαίνει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και µέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου Μιλένα Αποστολάκη αναφερόµενη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δηµοκρατίας. Για τις αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα και τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για το όλο θέµα αναφέρει ότι «το πρόβληµα των υπέρογκων και ραγδαίων αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών συµβολαίων υγείας – που κυµαίνονται από 12% έως και το 18% σε ορισµένες περιπτώσεις, είναι συνέπεια της «ευγενικής χορηγίας» της κυβέρνησης στις ασφαλιστικές εταιρείες». Τονίζει πως «η εδραίωση του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το αναγκαίο βήµα µέσα από το οποίο θα προέλθει η ανάδειξη του στη συνείδηση της κοινωνίας σε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»
» Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται ως σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, δέχεται ωστόσο κριτική από την Κυβέρνηση για ακοστολόγητο οικονοµικό πρόγραµµα και «λεφτόδενδρα». Τι απαντάτε;
Το ΠΑΣΟΚ, πολύ πριν τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ήδη εγγραφεί στη συνείδηση του κόσµου ως η µόνη σοβαρή, εναλλακτική προοδευτική δύναµη απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι άλλωστε οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει δικές της πολιτικές -έστω µε ρυθµίσεις που είναι καθυστερηµένες και ανεπαρκείς- πρώτα για τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών και έπειτα για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών συµβολαίων υγείας. Η κριτική περί «λεφτόδεντρων» είναι εξ’ ανάγκης και απολύτως ανυπόστατη, αφού όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι κοστολογηµένες έως το τελευταίο ευρώ. Εάν η κυβέρνηση είχε το σθένος να υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε µε τροπολογία τo ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση του 5% επί των τραπεζικών κερδών, τότε το κράτος θα είχε έσοδα υπερδιπλάσια από τα 200 εκατοµµύρια των εξαγγελθέντων µέτρων. Άλλωστε από αυτά, θυµίζω, τα 100 εκατοµµύρια αφορούν την εταιρική ευθύνη των τραπεζών, ενώ τα άλλα 100 εκατοµµύρια προορίζονται για τον φορέα επαναµίσθωσης ακινήτων, ο οποίος αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για τις τράπεζες.
» Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες του κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες έχει αναδείξει άλλο ένα έντονο κοινωνικό πρόβληµα, αυτό που αφορά τα ιδιωτικά ασφάλιστρα. Πόσο σηµαντικό είναι το θέµα αυτό και πόσο θα κλιµακώσει το κόµµα σας την πίεση στην κυβέρνηση;
Το πρόβληµα των υπέρογκων και ραγδαίων αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών συµβολαίων υγείας – που κυµαίνονται από 12% έως και το 18% σε ορισµένες περιπτώσεις, είναι συνέπεια της «ευγενικής χορηγίας» της κυβέρνησης στις ασφαλιστικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί το 2020 κι επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, έσπευσε να υιοθετήσει τον ιδιωτικό δείκτη υγείας, που κατήρτισε το ΙΟΒΕ κατόπιν ανάθεσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, δίνοντάς του νοµοθετική περιωπή µε τον νόµο 4738/2020 χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση µε καµία ένωση καταναλωτών ή άλλο ενδιαφεροµένο µέρος. Η θεσµοθέτηση αυτού του δείκτη, η εγκυρότητα του οποίου αµφισβητείται, επέτρεψε στις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αλλεπάλληλες, αυθαίρετες και καταχρηστικές αυξήσεις των ασφαλίστρων στα ιδιωτικά συµβόλαια υγείας εξαναγκάζοντας τους ασφαλισµένους να εγκαταλείψουν την ισόβια ασφάλιση υγείας -και µάλιστα σε ηλικία που την έχουν περισσότερο ανάγκη- και να στραφούν σε ετησίως ανανεούµενα συµβόλαια, στα οποία τα ασφάλιστρα και οι παροχές διαµορφώνονται χωρίς περιορισµούς. Μετά την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα και την εξαγγελία από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ της κατάθεσης τροπολογίας, η ίδια κυβέρνηση που ευλόγησε τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας, ανακοινώνει ανεπαρκείς ρυθµίσεις, οι οποίες µάλιστα λέει ότι θα ισχύσουν από το 2026! Το πρόβληµα για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισµένους είναι πιεστικό, γι αυτό και µε την τροπολογία την οποία καταθέσαµε από τη µία λαµβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία των ασφαλισµένων άνω των 65 ετών και, από την άλλη, ελαφρύνονται οι ασφαλισµένοι από τις υπερβολικές αυξήσεις τα έτη 2024 και 2025. Σε αντίθεση µε αυτά η τροπολογία της Κυβέρνησης οµολογώντας την ασυδοσία που επέτρεψε, αφήνει ανέγγιχτες τις προκλητικές και καταχρηστικές αυξήσεις για τα έτη 2024 και 2025 και δεν λαµβάνει κανένα µέτρο προστασίας των ασφαλισµένων µεγαλύτερης ηλικίας.
» Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας και όχι µόνο βελτίωσης των ποσοστών του;
Η εδραίωση του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το αναγκαίο βήµα µέσα από το οποίο θα προέλθει η ανάδειξη του στη συνείδηση της κοινωνίας σε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, µε κινητοποίηση όλων των στελεχών µας. Θα συνεχίσουµε να ασκούµε υπεύθυνη και µαχητική αντιπολίτευση εκφράζοντας τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως των πιο αδυνάµων. Οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτές προς όλους τους πολίτες που κάποτε εκφράσθηκαν µέσα από αυτό και σήµερα, καθώς διαψεύστηκαν από τις Σειρήνες του λαϊκισµού που διεκδίκησαν τον ρόλο της κυρίαρχης προοδευτικής παράταξης, παραµένουν πολιτικά ανέστιοι. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να ενώσει την κοινωνία και να ανασυγκροτήσει τη µεγάλη δηµοκρατική παράταξη, µε ευρύτερες κοινωνικές συµµαχίες.
» Θα είστε η Αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» ή η αντιπολίτευση της συναίνεσης στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη;
Για το ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση είναι άσκηση υπευθυνότητας, µε το βλέµµα στραµένο στην κοινωνική πλειοψηφία και τις ανάγκες της. Με βασικό µας στόχο τη βελτίωση της ζωής της µεσαίας τάξης και των αδυνάµων στρωµάτων της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ ως δύναµη ευθύνης εκφράζει τους αδύναµους, την κοινωνική εκείνη πλειοψηφία που η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στην οικονοµική επισφάλεια, δίνοντας πολλά σε λίγους και ψίχουλα στους πολλούς. Άρα λέµε όχι σε όλες τις πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, αποκλείουν από τις ευκαιρίες τους πολλούς και αδύναµους και προστατεύουν τους λίγους και ισχυρούς. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εµπεδωθεί στη συνείδηση του κόσµου ως ο δεύτερος πόλοςτου κοµµατικού συστήµατος δηµιουργεί για εµάς µία τεράστια ευθύνη να ανταποκριθούµε στις προσδοκίες των πολιτών οι οποίοι ζητούν πολιτική αλλαγή και βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ τον εκφραστή αυτής της αλλαγής.
» Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει την πρόταση της Νέας Δηµοκρατίας για τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας;
Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγµή επέµεινε να τηρηθεί η πολιτειακή παράδοση που ήθελε να προτείνεται για το αξίωµα µία προσωπικότητα από τον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της µείζονος αντιπολίτευσης. Παράδοση που εξάλλου εγκαινίασε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όταν επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου πρότεινε για πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο. Η στάση αναµονής του ΠΑΣΟΚ µέχρι την ανακοίνωση των προθέσεων του Πρωθυπουργού για το πρόσωπο του/της Προέδρου της Δηµοκρατίας, ήταν µια στάση συνέπειας και ευθύνης. Μακριά από την βλαπτική για το κύρος του θεσµού ονοµατολογία και σε συνέπεια µε την σταθερή µας άποψη ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δηµοκρατίας σύµφωνα µε το πνεύµα των διατάξεων του Συντάγµατος, οφείλει να εκπέµπει το µήνυµα της συναίνεσης και της ενότητας, εκφράσαµε την πεποίθηση ότι η παράδοση της προέλευσης του Προέδρου της Δηµοκρατίας από την αντίπαλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας πολιτική οικογένεια πρέπει να διατηρηθεί. Αν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, ο/η Πρόεδρος της Δηµοκρατίας θα έπρεπε να προέρχεται από τη δεξιά παράταξη και αυτή την θεσµική και πολιτική αναγκαιότητα θα υπηρετούσε η δική µας πρόταση σε αυτή την περίπτωση, µε το βλέµµα στραµµένο στην κοινωνία, προτάσσοντας τη διακοµµατική συναίνεση
» Τι σηµατοδοτεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δηµοκρατίας µε υποψήφιο τον Τ. Γιαννίτση;
Ο Τάσος Γιαννίτσης, είναι ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε, από τη θέση του ακαδηµαϊκού δασκάλου αλλά και του πολιτικού, για µια κοινωνία µε λιγότερη ανισότητα και περισσότερες ευκαιρίες. Που τα ενδιαφέροντά του κινήθηκαν σε ένα ευρύ φάσµα, από την «Ελληνική βιοµηχανία» και τον «Τεχνολογικό µετασχηµατισµό» µέχρι το τρίπτυχο «Ανισότητες, φτώχεια και οικονοµικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης», για να αναφερθώ µόνο σε µερικά γραπτά του. Και που βέβαια είχε την τόλµη να υποστηρίξει τη µεταρρύθµιση για ένα πιο δίκαιο και βιώσιµο ασφαλιστικό σύστηµα για τις επόµενες γενιές. Μεταρρύθµιση που εάν είχε υλοποιηθεί η τύχη της χώρας µας τα επόµενα χρόνια θα ήταν διαφορετική. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρότασή µας στο πρόσωπο του Τάσου Γιαννίτση καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που θέσαµε εγκαίρως: ένας προοδευτικός άνθρωπος που θα τιµήσει το αξίωµα και θα ανταποκρίνεται στο ζητούµενο της ευρείας συναίνεσης και των αναγκαίων εξισορροπήσεων στη Δηµοκρατία µας.