Με την κατάθεση της τροπολογίας για το Μεταναστευτικό με 3μηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου και κράτηση των παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές, η κυβέρνηση επιχειρεί ανάσχεση στις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη. Μάλιστα ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε επανεξέταση όλων των επιδομάτων και φυλάκιση 5 χρόνων σε όσους δεν λαμβάνουν άσυλο, συγκεντρώνοντας τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ.«Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζει ότι «η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», όπως υποστήριξε σε ανάρτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία για τους μετανάστες.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να σταματήσει να είναι ελκυστική για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δέχεται ένα κύμα, το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει εάν δεν πάρει έκτακτες αποφάσεις. Πρώτη μεγάλη διαφορά που έρχεται με τις αλλαγές τις οποίες ψηφίζουμε και την επικαιροποίηση του νόμου, όπως την ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, καμία απολύτως. Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρει ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή. Και θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε αυστηρή πολιτική, ούτε σκληρή πολιτική. Είναι δίκαιη πολιτική, αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας.».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη ο οποίος ανέφερε πως είναι υπό εξέταση κάποια προνόμια που δίνονται σε πρόσφυγες.
« Δεν είμαστε η κυβέρνηση ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδομένης, ούτε η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί μας, που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες αυτής της χώρας. Και αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο»
«Η στρατηγική της χώρας είναι αποτροπή και έλεγχος», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε τηλεοπτική συνέντευξη (Σκάι).
«Η χώρα περνά σε φάση αντικινήτρων», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης ανακοινώνοντας: Την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου, την κράτηση των παράτυπων μεταναστών, καθώς και τη δραστική επανεξέταση όλων των παροχών. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η χώρα να εμφανίζεται ως «ελκυστικός προορισμός» για όσους εισέρχονται παράνομα.
Την ίδια ώρα στη Βουλή η αντιπαράθεση για μία ακόμη φορά κλιμακωνόταν, με την πλειοψηφία να υπσοτηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι «απολύτως απαραίτητες» και κόμματα της αντιπολίτευσης, να ζητούν απόσυρση της τροπολογίας.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς μίλησε για κίνηση «επικοινωνιακή»: «Φοβάμαι πολύ ότι αν πάμε σε ένα καθεστώς αναστολών, θα μπουκώσει το σύστημα και δεν θα έχουμε ταχύτητα στις επιστροφές. Ο πρωθυπουργός λέει ότι κάνει ό,τι έκανε στον Έβρο το 2020. Εκεί είχαμε πιο περιορισμένη ροή. Έχω μεγάλες αμφιβολίες για το αν θα λειτουργήσει», είπε. «Επί της αρχής, εμείς έχουμε μια κεντρική διαφωνία στο κομμάτι που η αναστολή θεωρείται λύση του ζητήματος, αλλά θα δούμε πρώτα αναλυτικά την τροπολογία και θα τοποθετηθούμε», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «σίγουρα πρέπει να βρούμε μια πιο ευρωπαϊκή λύση, χρειάζεται περαιτέρω εμπλοκή της Frontex, έμπρακτη στήριξη από την Ευρώπη ώστε να μην είναι η κάθε πληττόμενη χώρα εκείνη που μόνη της θα λύνει το θέμα».
«Είναι κάτι το εγκληματικό, αυτό το οποίο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.
Το ΚΚΕ θέτει θέμα απόσυρσης της τροπολογίας, τόνισε η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.
«Δεν είμαστε όπως τα άλλα κόμματα υπέρ της λαθρομετανάστευσης. Εμείς είμαστε υπέρ των Ελλήνων», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
Για επαίσχυντη τροπολογία μίλησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.
Η «Πλεύση Ελευθερίας καταθέτει αίτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας», τόνισε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.