Μαρία Απατζίδη: Ο αγώνας για τους αγρότες είναι αγώνας για τη διατροφική μας επάρκεια

Της Μαρίας Απατζίδη από την Κυριακάτικη Kontra News 

Οι αγρότες μας αξίζουν μία διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση αντί για την καταστολή με ΜΑΤ και την κατασυκοφάντηση του δίκαιου αγώνα τους από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία με λίγες εξαιρέσεις δεν αφήνουν τη φωνή των αγροτών να ακουστεί. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τις οποίες ως ΜέΡΑ25 παρακολουθήσαμε από κοντά με εκτεταμένη περιοδεία, δίνουν την ελπίδα μίας μαζικής διεκδίκησης των αιτημάτων, η οποία θα ενδυναμωθεί, αν νέες συνεταιριστικές μορφές παλέψουν ενάντια στα μεγάλα καρτέλ που σχηματίζονται και τα οποία δημιουργούν φαινόμενα, όπως τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, που είναι απολύτως δυσανάλογες προς την τιμή της αύξησης που παίρνει ο παραγωγός.

 

Βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση, κατά την οποία οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, όπως οι αγρότες, είδαν το κόστος της παραγωγής τους να εκτοξεύεται σε αβάσταχτο επίπεδο, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων και όλων των αγροτικών εφοδίων. Η συνέπεια είναι ότι δεν μπορούν πλέον να είναι παραγωγικοί. Πρέπει, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι, όπως εύστοχα ειπώθηκε στα μπλόκα των αγροτών, οι αγρότες είναι οι αληθινοί θεσμικοί επενδυτές που εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Σε αντίθεση με τους ολιγάρχες, οι οποίοι στην Ελλάδα έχουν μία καθαρά παρασιτική λειτουργία και δεν επιτρέπεται να κάνουν τεράστιες περιουσίες σε βάρος των πραγματικών παραγωγών.

Δημιουργούνται, σε συνδυασμό οπωσδήποτε και με τη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία, ανησυχίες για σοβαρή επισιτιστική κρίση εξαιτίας της βέβαιης μείωσης της αγροτικής παραγωγής, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Χρειάζεται να αφουγκραστούμε τις εύλογες απαιτήσεις των αγροτών και να αιτηθούμε μαζί τους κατ’ αρχήν την κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας για το ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία είναι ουσιαστικά ένα χαράτσι προς όφελος των πολύ λίγων. Ένα αίτημα, ωστόσο, που χρειάζεται να ενταχθεί σε μία πιο ευρεία λύση κοινωνικοποίησης της ΔΕΗ και κατάργησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Υπάρχουν, όμως, και αιτήματα που πρέπει να καλυφθούν αμεσότατα, όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες σε ποσότητα που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της παραγωγής και η κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα βασικά είδη διατροφής, ώστε αφενός να δημιουργηθεί ρευστότητα για τους παραγωγούς, και αφετέρου να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές.

Περαιτέρω είναι σημαντικό να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να είναι δυνατή η αποζημίωση για όλες τις καταστροφές, τόσο για τα προϊόντα, όσο και για το κεφάλαιο, άμεσα και πλήρως. Το μέτρο αυτό είναι επείγον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει συχνές φυσικές καταστροφές και στις οποίες χρειάζεται να προσαρμοστούμε με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα θωρακίζει τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού μέσω της βοήθειας στους αγρότες. Είναι επίσης σημαντική η ίδρυση μιας Αγροτικής Τράπεζας που θα χορηγεί φτηνά και άτοκα δάνεια.

Το να μη φτωχοποιηθούν οι κυρίως παραγωγικές τάξεις της χώρας μας, όπως οι αγρότες, αποτελεί μία άμεση προτεραιότητα. Ταυτοχρόνως, χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη οικολογική στρατηγική με πράσινη μετάβαση μέσω ζωνών βιολογικής καλλιέργειας, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με αναγεννητική παραγωγή και με τρόπο που να συνάδει με τις τοπικές συνθήκες, εξοικονόμηση νερού. Καθώς και έναν γενικότερο εκσυγχρονισμό των παραγωγικών διαδικασιών, με αξιοποίηση και επεξεργασία απορριμμάτων και υπολειμμάτων για βιοενέργεια, αλλά και παραγωγή λιπασμάτων και κομπόστ, με ορίζοντα μια δυναμική συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής.

Οι αγρότες μας αξίζουν μία διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση αντί για την καταστολή με ΜΑΤ και την κατασυκοφάντηση του δίκαιου αγώνα τους από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία με λίγες εξαιρέσεις δεν αφήνουν τη φωνή των αγροτών να ακουστεί. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τις οποίες ως ΜέΡΑ25 παρακολουθήσαμε από κοντά με εκτεταμένη περιοδεία, δίνουν την ελπίδα μίας μαζικής διεκδίκησης των αιτημάτων, η οποία θα ενδυναμωθεί, αν νέες συνεταιριστικές μορφές παλέψουν ενάντια στα μεγάλα καρτέλ που σχηματίζονται και τα οποία δημιουργούν φαινόμενα, όπως τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, που είναι απολύτως δυσανάλογες προς την τιμή της αύξησης που παίρνει ο παραγωγός. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρειάζεται να σταθούμε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, γιατί αφορά στις πραγματικές παραγωγικές τάξεις που φροντίζουν για τον επισιτισμό μας σε καιρούς κρίσης.

 

 

 

* Βουλεύτρια Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή