Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μαρία Απατζίδη: Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ στη Βουλή αυτούς που τους έχουν στερήσει τη φωνή

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη από την Κυριακάτικη Kontranews

«Τους νεοναζί, η κοινωνία θα τους συντρίψει στον δημόσιο χώρο, στους δρόμους και στις κάλπες, όχι με αντιδημοκρατικές τροπολογίες του κ. Βορίδη…»

 

«Αν ένας πολίτης νιώθει ικανοποιημένος από την πολιτική κατάσταση γενικά και την οικονομική του κατάσταση ειδικότερα, τότε να μην ψηφίσει ΜέΡΑ25» τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews η Μαρία Απατζίδη και συμπληρώνει: «Ανήκω και προέρχομαι καπό αυτούς που δεν έχουν φωνή, γιατί τους την έχουν στερήσει. Θα είναι τιμή μου να τους εκπροσωπώ και στην επόμενη Βουλή, να παλέψω γι’ αυτά στα οποία λογοδοτώ, να είμαι η φωνή τους…». Η υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική με το ΜέΡΑ25 μιλά για τη μάχη απέναντι στην ακροδεξιά, απαντά στις επιθέσεις των πολιτικών αντιπάλων για το σχέδιο Δήμητρα και ρίχνει τα πυρά της σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 

 

  • Προκάλεσε, αν μη τι άλλο, εντύπωση η δήλωση Βαρουφάκη πως δεν έπρεπε να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη…

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία αίσθηση και εντύπωση: Είναι η θέση του ΜέΡΑ25 από την αρχή. Πρώτα-πρώτα, είναι απολύτως σαφές πως το ΜέΡΑ25 πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στον νεοναζισμό και την ακροδεξιά, βροντοφωνάζοντας «οι ναζί στη φυλακή» για τα εγκλήματά τους. Αν ο κ. Μητσοτάκης υπονοεί κάτι άλλο, ας αφεθεί στη γενική χλεύη. Εδώ τι έχουμε; Έχουμε την αφορμή του φυλακισμένου για τα εγκλήματά του, Κασιδιάρη, ώστε να προκύψουν περίεργες, ύποπτες και επικίνδυνες τροπολογίες που θα ρυθμίζουν στο γόνατο ποιο πολιτικό κόμμα θα επιτρέπεται να συμμετέχει στις εκλογές και ποιο όχι. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες για το πότε κάποιος χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δηλαδή με αμετάκλητη καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα. Δυστυχώς, αυτή η αμετάκλητη καταδίκη εκκρεμεί στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη. Έρχεται η κυβέρνηση και τι κάνει; Ορίζει με μια επικίνδυνη τροπολογία για «ηγεσίες» και για το ασαφές νεφέλωμα της «πραγματικής ηγεσίας» αλλά ακόμα και για βουλευτική υποψηφιότητα, πως ακόμα και μη αμετάκλητη καταδίκη κάποιου που δεν έχει χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σημαίνει ότι… απαγορεύεται ολόκληρο το κόμμα. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, που αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα των θεσμών και της εκλογικής διαδικασίας και δεν μπορεί κανείς να τα κρύψει κάτω από το χαλί με τον ύπουλο αντιπερισπασμό «τι θέλετε δηλαδή, να κατέβουν εγκληματίες στις εκλογές;» Αυτό που θέλουμε είναι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, και αυτούς δεν τους κατοχυρώνεις με το να υπονομεύεις την εκλογική διαδικασία με δήθεν υπερασπιστές της τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη. Σας θυμίζω ότι φέτος είχαμε αριθμό ρεκόρ κομμάτων που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο για τυπικούς λόγους, πολλά από αυτά γνωστά. Δημιουργείται δηλαδή μια κατάσταση στην οποία ο Άρειος Πάγος δεν κάνει απλώς έναν τυπικό έλεγχο, αλλά αποκτά στην πράξη αποφασιστικές αρμοδιότητες για το ποιος μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές και ποιος όχι. Έχουμε μία διολίσθηση της Δημοκρατίας σε έναν επικίνδυνο δρόμο. Όσο για τους νεοναζί, η κοινωνία θα τους συντρίψει στον δημόσιο χώρο, στους δρόμους και στις κάλπες, όχι με αντιδημοκρατικές τροπολογίες του κ. Βορίδη.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με το να απορρίπτετε την πρόταση του για προοδευτική κυβέρνηση, δεν σας ενδιαφέρει αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Εδώ και χρόνια καλούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία πολιτικών ρήξης που είναι αναγκαίες για την επιβίωση του λαού. Από το χρηματιστήριο ενέργειας, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς μέχρι την ακρίβεια, την εξωτερική πολιτική, την εθνική κυριαρχία στους θεσμούς του κράτους. Μας είπαν «ελάτε στην κάλπη να μετρηθούμε και μετά βλέπουμε, ανάλογα με το ποσοστό σας». Όμως μια πολιτική είτε είναι, είτε δεν είναι προοδευτική, ανεξαρτήτως… ποσοστών. Όταν εμείς μιλάμε για πραγματική προοδευτική πολιτική, εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να κρυφτεί κάτω από το τραπέζι των ολιγαρχών και των Βρυξελλών. Δικό τους πρόβλημα. Για να θυμηθώ ένα παλαιότερο σύνθημα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, «αποφασίζουν χωρίς εμάς (τον λαό), προχωράμε χωρίς αυτούς».

  • Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν συχνά – πυκνά για το σχέδιο «Δήμητρα». Θεωρείτε πως αυτό είναι κάτι που χρειάζεται άμεσα η κοινωνία;

Αυτοί που μας κατηγορούν δεν έχουν πρόβλημα να υπάρχει πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών εάν ανήκει κερδοσκοπικά σε ιδιώτη ολιγάρχη, όπως το Viva Wallet, αλλά ουρλιάζουν «κίνδυνος» αν φτιάξει το ίδιο το κράτος μια δωρεάν πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι συμβαίνει εδώ.

  • Γιατί κάποιος πολίτης να ψηφίσει ΜέΡΑ25;

Αν ένας πολίτης νιώθει ικανοποιημένος από την πολιτική κατάσταση γενικά και την οικονομική του κατάσταση ειδικότερα, τότε να μην ψηφίσει ΜέΡΑ25. Για όσους όμως ζουν ένα βίο αβίωτο, εκεί πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι καμιά ΝΔ και κανένας ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εδώ το ΜέΡΑ25 έρχεται με προτάσεις και λύσεις, τεχνοκρατικές και κοστολογημένες, τον κύριο όγκο των οποίων μάλιστα έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια ως προτάσεις νόμων στη Βουλή. Με ριζική ανεξαρτησία τόσο από την ολιγαρχία της χώρας μας όσο και από την ολιγαρχία εξωτερικού, το αδέσμευτο ΜέΡΑ25 είναι ο μόνος πολιτικός φορέας αυτή τη στιγμή που μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές ρήξης για την επιβίωση των πολλών.

  • Γιατί κάποιος συγκεκριμένα να ψηφίσει τη Μαρία Απατζίδη;

Γεννήθηκα το 1990. Δεν βρέθηκα βουλευτής από το 2019, ούτε από τον κομματικό σωλήνα, ούτε από τζάκι ,ούτε από περίεργες διαδρομές συμφερόντων, ούτε από τα συνήθη επαγγέλματα γιατρών και δικηγόρων. Κατάγομαι από οικογένεια παλιννοστούντων Ποντίων και γνωρίζω τι σημαίνει φτώχεια, δυσκολίες, ξενιτιά. Δέκα χρόνια δούλευα απλή υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Τόσο για τα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής, της οικονομίας και του μέλλοντος της χώρας μας, όσο και για τα καθημερινά (και εδώ θέλω να σημειώσω πως με περίπου 700 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έφερα ζητήματα δημοσίου συμφέροντος των πολιτών ενώπιον των αρμόδιων υπουργών, με θεσμική υποχρέωσή τους να απαντήσουν δημόσια), μπορείτε εύκολα να καταλάβετε από την παραπάνω διαδρομή σε ποιους λογοδοτώ και σε ποιους ΔΕΝ λογοδοτώ. Άλλοι πολιτικοί άλλων κομμάτων καίγονται για να αρέσουν σε συμφέροντα, σε κανάλια, σε κομματικά φέουδα, σε πάτρωνες. Η διαδρομή μου υπαγορεύει το να λογοδοτώ στους πολλούς, σε όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, σε όσους θέλουν να είναι περήφανοι για τη χώρα τους αλλά αυτή διαρκώς τους ματαιώνει. Από εκεί προέρχομαι και εκεί ανήκω. Από αυτούς που δεν έχουν φωνή, γιατί τους την έχουν στερήσει. Θα είναι τιμή μου να τους εκπροσωπώ και στην επόμενη Βουλή, να παλέψω γι’ αυτά στα οποία λογοδοτώ, να είμαι η φωνή τους.

*υποψήφια βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.