Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Κάλεσμα στους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές απευθύνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και υπογραμμίζει ότι το κόμμα του όλα αυτά τα χρόνια είναι η παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει επιτέλους κοινή φωνή, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή άμυνα και ασφάλεια για να μπορεί έτσι να έχει λόγο και ρόλο στις πολύ σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις.
»Πιστεύετε ότι ορισμένα προβεβλημένα πρόσωπα από τον αθλητικό και
καλλιτεχνικό χώρο τα οποία τοποθετούν τα κόμματα στα ευρωψηφοδέλτιά τους μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου;
Ένα κόμμα ολόκληρο και όχι κάποιο από τα λεγόμενα μικρά αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται μετά την αλλαγή της ηγεσίας του μόνο με όρους επικοινωνίας και προβολής εικόνας. Δεν παράγει πολιτικό λόγο. Δεν έχει πολιτικό λόγο. Δεν αντιπαρατίθεται πολιτικά αλλά μόνο, αν μου επιτρέπεται η λέξη, ινσταγκραμικά. Είναι αυτό το μέλλον της πολιτικής; Ελπίζω όχι.
Γιατί η Δημοκρατία ως πολίτευμα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση αλλά και σοβαρή αντιπολίτευση. Και σήμερα δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε μόνο σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση.
Ασφαλώς στη Δημοκρατία τις επιλογές τις κάνει μόνο ο λαός. Αλλά αυτός έχει και την ιστορική ευθύνη.
»Η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές μπορεί να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%;
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη που χάριν της εμβληματικής στρατηγικής επιλογής του ιδρυτή μας έβαλε τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και όλοι θυμόμαστε τις κραυγές των λαϊκιστών της εποχής και τα συνθήματά τους: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια είναι η Παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Και είμαι βέβαιος ότι οι ψευδαισθήσεις που τρέφουν κάποιοι, οι φρούδες ελπίδες όλων αυτών που εθελοτυφλούν ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα μειωθούν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, όχι απλά θα διαψευστούν αλλά θα εκπλαγούν πολύ δυσάρεστα για αυτούς.
»Παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί την Ιστορική Βυζαντινή Μονή της χώρας. Κατά τη γνώμη σας με τέτοιες κινήσεις οικοδομούνται Μέτρα Εμπιστοσύνης;
Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα με όλες τις γειτονικές χώρες. Ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Σέβεται απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας, σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς συζητά, πρέπει να συζητά, επιζητά το διάλογο. Ένα διάλογο, όμως που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ένα διάλογο που θα στέκεται απέναντι από μεγαλοϊδεατισμούς, νεοοθωμανικά μεγαλεία και αναθεωρητικές τάσεις. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Μία διαφορά που θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Ένα Δίκαιο που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από περισσότερες από 150 χώρες. Κάτι που το καθιστά πλέον εθιμικό δίκαιο. Δηλαδή απολύτως εφαρμοστέο από όλους. Που σημαίνει ότι οι χώρες που για τους δικούς τους λόγους δεν το έχουν υπογράψει ή κυρώσει, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ισραήλ, Τουρκία οφείλουν να το ακολουθούν και να το εφαρμόζουν. Ανοίγω παρένθεση για να σημειώσω ότι πριν αρκετά χρόνια με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας προχώρησαν σε οριοθέτηση των θαλασσίων τους ζωνών, της Αποκλειστικής τους Οικονομικής Ζώνης δηλαδή, οι ΗΠΑ με την Κούβα, ενώ πιο πρόσφατα το Ισραήλ με το Λίβανο. Γειτονικές χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.
Ασφαλώς κινήσεις όπως η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος της Μονής της Χώρας πριν λίγες μέρες ή η μετατροπή σε τζαμί του εμβληματικού Ναού της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, δεν συμβάλλουν, το αντίθετο μάλιστα, σε δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ούτε ασφαλώς δηλώσεις περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη που αμφισβητούν ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης, μία διεθνή συνθήκη που υπογράφτηκε πριν εκατό χρόνια, όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά από μία πληθώρα κρατών. Μία Συνθήκη που σαφώς ορίζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική.
»Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αυτόνομο ρόλο απέναντι στις δυο Υπερδυνάμεις Αμερική και Κίνα; Ποια η εκτίμησή σας;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν κάνει βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας και ένας πολιτικό νάνος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε, χάριν στον οραματισμό των ιδρυτών, πάνω στις στάχτες δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Και πράγματι μας έχει χαρίσει 80 χρόνια ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας. Αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία οικονομική ένωση και όχι μία πολιτική. Θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα μπροστά. Να αποκτήσει επιτέλους κοινή φωνή, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή άμυνα και ασφάλεια. Κοινό στρατό που θα προφυλάσσει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Για να μπορεί έτσι να έχει λόγο και ρόλο στις πολύ σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις. Σήμερα στη γειτονιά μας ζούμε δύο πολέμους. Τη δεύτερη εισβολή στην Ευρώπη, τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωσή της. Αλλιώς θα είμαστε όλοι κατώτεροι των περιστάσεων.