Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Le Monde για Μητσοτάκη: H στροφή του στον αυταρχισμό ανησυχεί την Ευρώπη

Μοιραστείτε το

Έντονη κριτική ασκεί για ακόμη μια φορά ο διεθνής Τύπος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της σχολιάζει πως:

«Η εικόνα του Μητσοτάκη αμαυρώνεται στις Βρυξέλλες».

«Το ελληνικό Watergate αποδυναμώνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογραμμίζει στον τίτλο της η Le Monde, προσθέτοντας στη λίστα ένα ακόμα βαρύ ξένο δημοσίευμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Στις Βρυξέλλες, η εικόνα του Έλληνα ηγέτη, που παρουσιάστηκε κατά την εκλογή του ως φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή ικανού να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, αμαυρώνεται. Η στροφή του προς τον αυταρχισμό προκαλεί ανησυχία στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα και κάνει λόγο για «στροφή στον αυταρχισμό».

Παράλληλα, σχολιάζει πως:

«Η υπόθεση των υποκλοπών προστίθεται στις έρευνες για την παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, τις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων ή εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Επιπλέον, γίνεται αναφορά για «καταστολή της ελευθερίας έκφρασης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων».

H δημοσιογράφος αναφέρεται και στις δηλώσεις της ευρωβουλευτή, Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη έρευνα που γίνεται σχετικά με το λογισμικό παρακολουθήσεων, και η οποία επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ σε συνέντευξή της στο Bloomberg, τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα πιο σοβαρό από το Watergate».

Το δημοσίευμα της Le Monde καταλήγει με αναφορά στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Έλληνες αρχίζουν να βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτό το σκάνδαλο. Η Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό κόμμα του Πρωθυπουργού, διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην κεντροδεξιά εφημερίδα Τα Νέα, αλλά η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα (Public Issue), το 75% των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει προσωπική ευθύνη για τις υποκλοπές και το 54% ζητά πλέον την παραίτησή του».

Κλείνοντας, επισημαίνει: «Με πληθωρισμό ρεκόρ και εντεινόμενη την κοινωνική ανησυχία ενόψει της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η “επιστροφή στο σχολείο” θα είναι δύσκολη για τον Έλληνα πρωθυπουργό».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.