Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Συστάσεις και μείωση προστίμων για παραπλανητικές εκπτώσεις – Οργή του ΙΝΚΑ

Σε πρώτη φάση θα υπάρχουν συστάσεις και όχι πρόστιμα προς όσους παραπλανούν - Δίνουν μήνυμα «στην αγορά κάντε ό,τι θέλετε και δεν σας ενοχλεί κανένας»

Μοιραστείτε το

Την ώρα που η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια κάνουν πάρτι στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παραπλανούν τους καταναλωτές. Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει μείωση 15.000 ευρώ στα πρόστιμα που αφορούν τις παραπλανητικές εκπτώσεις. Μάλιστα, σε πρώτη φάση θα υπάρχουν συστάσεις προς όσους παραπλανούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου διατάξεις για την «ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή», καταργούνται οι παράγραφοι 2α και 2β του άρθρου 15, καθώς και η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του νόμου 4177/2013 περί ανακοίνωσης μείωσης τιμής. Η συγκεκριμένη διάταξη αντικαθίσταται από τις προβλέψεις που υπάρχουν για πρόστιμα στον νόμο 2251/1994, όπως ισχύει, περί προστασίας καταναλωτή. Έτσι, με την προτεινόμενη διάταξη τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ αντί για 20.000 ευρώ ως σήμερα.

«Είναι αδιανόητη (σ.σ. διάταξη) γιατί ουσιαστικά δίνει ένα μήνυμα στην αγορά κάντε ό,τι θέλετε και δεν σας ενοχλεί κανένας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στο dnews.gr. Όπως σημείωσε, «η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 21 νόμου 4177 του 2013, σημαίνει ότι κατά αυτό τον τρόπο διότι λέει η σχετική διάταξη που προωθούν, αυτός ο οποίος παραπλανά τον καταναλωτή είτε με άλλες τιμές ή κόλπα δεν διώκεται, δεν επιβάλλεται πρόστιμο με βάση τον νόμο του 5%.

Αυτή η διάταξη από μόνη της και μάλιστα υποτίθεται ότι είναι για την προστασία του καταναλωτή και την φέρνει ο κ. Σκρέκας είναι αδιανόητα απαράδεκτη. Στη Βουλή ζήτησα να σταματήσει η συγκεκριμένη διάταξη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι για την προστασία του καταναλωτή αλλά για την προστασία του επιχειρηματία. Ζήτησα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής να αποσυρθεί το νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας: «Αλλάζουμε το ελάχιστο ποσό γιατί σε ένα μικρό, γειτονικό μαγαζί, δεν μπορούμε να βάλουμε ελάχιστο πρόστιμο 20.000 ευρώ. Βάζουμε 5.000 ευρώ ελάχιστο πρόστιμο αλλά 2% επί του τζίρου. Άρα εκ των πραγμάτων επιβάλλεται ό,τι είναι το μεγαλύτερο».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.