Κυριαζής Σωτηρίου: Η Ελλάδα έκανε το επόμενο βήμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση

 

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ

Με την ίδρυση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων λύνεται μια ιστορική εκκρεμότητα καθώς η χώρα μας ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη τονίζει ο Γραμματέας ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, Κυριαζής Σωτηρίου. «Δεν μιλάμε για Πανεπιστήμια ενός ορόφου», σημειώνει ο κ. Κυριαζής, «αλλά για ιδρύματα που μπορούν να ανταγωνιστούν τα ελληνικά Δημόσια ΑΕΙ, γιατί ας μην ξεχνάμε τις υψηλές θέσεις αρκετών εξ’ αυτών στις διεθνείς κατατάξεις». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρεται στις υψηλές τιμές ενοικίων και αναλύει τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της κοινωνικής στέγασης.

»Είστε ικανοποιημένος από το νέο νομικό πλαίσιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια;
Αρχικά την προηγούμενη Παρασκευή η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη και έλυσε μία ιστορική εκκρεμότητα. Για όλους εμάς στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκείνη η Παρασκευή αποτελεί μία ημέρα δικαίωσης γιατί μία πρότασή μας που συντάχθηκε για πρώτη φορά το 1987, έγινε νόμος του κράτους. Αποτελεί όμως και δικαίωση για όλες αυτές τις οικογένειες που έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, επειδή δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα εδώ, στη χώρα τους. Πλέον λοιπόν, με αυστηρά κριτήρια ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού –ένα ήδη υπάρχον Πανεπιστήμιο- θα έχει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Και μιλάμε για αυστηρά κριτήρια, επειδή πολύ απλά δεν μιλάμε για Πανεπιστήμια του ενός ορόφου, αλλά για Πανεπιστήμια που μπορούν να ανταγωνιστούν τα ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια, γιατί ας μην ξεχνάμε τις υψηλές θέσεις αρκετών εξ αυτών στις διεθνείς κατατάξεις.
Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε μάλιστα, πως το 85% των άρθρων αυτού του νομοσχεδίου, αφορούν την ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Η χρηματοδότηση αυξάνεται μέσα από τον Τακτικό και τον Έκτακτο Προϋπολογισμό και με την αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, το δημόσιο Πανεπιστήμιο ενισχύεται με σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Αναβαθμίζονται έτσι οι υποδομές μέσω έργων ΣΔΙΤ για την ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών, στηρίζονται τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και μέσα από κοινά προγράμματα σπουδών και συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, η Ελλάδα κάνει ακόμη ένα βήμα ώστε να καταστεί ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κέντρο.

»Το κρίσιμο πρόβλημα του στεγαστικού επηρεάζει φοιτητές, εργαζόμενους και νέα ζευγάρια. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση του τεράστιου αυτού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος;
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι φοιτητές όσο και οι νέοι, με τις υψηλές τιμές των ενοικίων και την εύρεση οικονομικής στέγης. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι στην πράξη δίπλα στους νέους και στους φοιτητές. Η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατά 500 ευρώ από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, μόνο να μας χαροποιεί μπορεί. Και να θυμίσουμε κάπου εδώ, πως είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό σε βάθος πενταετίας. Ωστόσο δεν αποτελεί τη μόνη πρωτοβουλία, διότι ακόμη ένα εργαλείο στη φαρέτρα των νέων αποτελεί και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» όπου μέσα από χαμηλότοκα δάνεια που επιδοτούνται από το κράτος, νέα ζευγάρια με πολύ χαμηλότερο κόστος αντί να καταβάλλουν ενοίκιο, μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Μάλιστα σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού εντός του Μαρτίου θα μπορούν να υποβληθούν και πάλι αιτήσεις από τους δικαιούχους, ενώ σε αυτή την προσπάθεια επιστρατεύεται και το πρόγραμμα «Κάλυψη» που αφορά την αξιοποίηση ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, στο πλαίσιο της κοινωνικής στέγασης.

»Πιστεύετε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων;
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που αυτή η κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Το 2018 ο κατώτατος μισθός βρισκόταν στα 650 ευρώ και από τον Απρίλιο του 2024 θα ανέλθει στα 821 ευρώ. Και ξέρετε, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γιατί οι δημοσιονομικές πολιτικές κάθε κυβέρνησης, είναι που επιτρέπουν, να λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Η ανεργία βρίσκεται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό, οι θέσεις εργασίας συνεχώς αυξάνονται και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων τις αναγκάζει προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους, να αυξήσουν και τις αμοιβές τους ακόμη περισσότερο. Στόχος παραμένει η αύξηση του κατώτατου μισθού έως το 2027, στα 950 ευρώ, αλλά οι συνεχείς αυξήσεις σε συνάρτηση με τα παραπάνω, αποδεικνύουν πως κάθε βήμα γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Συνιστά απειλή η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις;
Απαρέγκλιτα ναι. Δυστυχώς παρατηρείται πως ο λαϊκισμός, ποτέ δεν παύει να μαστίζει το πολιτικό προσκήνιο. Και αυτό, δεν είναι κάτι που το συναντά κανείς μόνο στα άκρα δεξιά, αλλά και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Είναι στο δικό μας χέρι, οι ακραίες ρητορικές να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας. Είναι στο δικό μας χέρι να μην «λερώνεται» ο δημόσιος διάλογος από αντιλήψεις που ικανοποιούν κάποιες ιδεοληψίες και εντέλει, σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν τους πολίτες. Η ιστορία έχει δείξει πως οι πολιτικές που κερδίζουν είναι αυτές που άπτονται πραγματικά στα προβλήματα των πολιτών και τέτοιες πολιτικές προωθεί εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν η ψήφος των ευρωπαίων πολιτών στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, γιατί ισχυρό ΕΛΚ, σημαίνει φιλελεύθερες πολιτικές και ενωμένη Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

Από την Κυριακάτικη Kontra News της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή