Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κούρασαν οι υποκλοπές ή η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει στην κριτική;

Μοιραστείτε το

Του Αντώνη Σαουλίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Μια παράδοξη ομοβροντία απόψεων στο δημόσιο διάλογο, εμφανώς καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση και φίλιες προς αυτή δυνάμεις επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να πείσει την κοινωνία αλλά και μέρος του πολιτικού συστήματος ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι δευτερεύον – σχεδόν άνευ σημασίας. Στον αντίλογο που το παρουσιάζει ως ένα μείζον ζήτημα θεσμών, δημοκρατίας και διαφάνειας αντιτείνουν πως η χώρα έχει περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Προσπερνώ την απολύτως ρηχή αυτή προσέγγιση που αγνοεί πως η ευημερία μιας χώρας, η πρόοδος, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη προέρχονται πρωτίστως από μια υψηλού επιπέδου θεσμική συγκρότηση κα λειτουργία. Αυτά για τη Νέα Δημοκρατία είναι ψιλά γράμματα. Η κατάρρευση όμως του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μνημειώδης όσο όμως και αναμενόμενη για όποιον έχει λίγες γνώσεις ιστορίας και αντίληψη πολιτικής.

Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών, η ψευδαίσθηση απόλυτης κυριαρχίας, η αντιθεσμική λειτουργία, ο νεποτισμός, η παρεοκρατία, η οικογενειοκρατία, η αδιαφάνεια, η αντικατάσταση των θεσμικών λειτουργιών της κυβέρνησης με μια αδόκιμη διαγγελματική δημοκρατία στο όνομα της αποτελεσματικότητας ήταν θέμα χρόνου να φανερώσουν τα απολύτως πεπερασμένα όριά τους.

Για την οικονομία της συζήτησης ας δεχθούμε λοιπόν πως η υπόθεση των υποκλοπών ως καύσιμο πολιτικού ανταγωνισμού έχει περιορισμένο πλέον βεληνεκές – ας δούμε την πραγματικότητα μέσα από τα γαλάζια γυαλιά που δεν μπορούν να διακρίνουν το μείζον από το έλασσον παρά μόνο με όρους επικοινωνίας. Ας αφήσουμε τα θέματα που «κούρασαν» συγκεκριμένους δημοσιογράφους και υπουργούς της κυβέρνησης και ας μιλήσουμε για την πραγματική οικονομία.

Ποια είναι η πραγματικότητα στη χώρα σήμερα;

Τα στοιχεία από την πανδημία αποκαρδιωτικά. Αγγίζουμε θλιβερές παγκόσμιες κορυφές στους σκληρούς της δείκτες. Στην ελευθερία του Τύπου υποχωρούμε, στον πληθωρισμό και την ακρίβεια από τους πρώτους, στις ανατιμήσεις της ενέργειας πολύ ψηλά, στη λειτουργία της δικαιοσύνης μετεξεταστέοι, στη διαφθορά πορεία επί τα χείρω, στην αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικού συστήματος είμαστε ουραγοί. Το εμπορικό μας έλλειμμα αυξάνεται, στην ανεργία κρατάμε τα πρωτεία, ενώ το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς έχει εκτιναχθεί. Στην πανδημία δαπανήσαμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για να στηρίξουμε οικονομία και κοινωνία με την μικρότερη όμως αποδοτικότητα και αδιαφάνεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από θεσμούς – έρευνες και επίσημα δεδομένα.

Ποιο κόμμα διαμορφώνει έγκαιρα με τις προτάσεις του την ατζέντα στη χώρα; Ποιο κόμμα αναδεικνύει θέματα απολύτως επίκαιρα και ποιο είναι εκείνο που βρίσκεται εγγύτερα στο ευρωπαϊκό παράδειγμα;

Ήταν ή δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ πρώτο που μίλησε για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, όταν πέρυσι τέτοια εποχή υπουργοί έβλεπαν ακρίβεια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021; Ήταν ή δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα που μίλησε για πλαφόν στην τιμή λιανικής πώλησης της ενέργειας; Για την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, για την ανάγκη διαφορετικής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για το δημογραφικό ζήτημα και το στεγαστικό πρόβλημα. Αλλά και στην εξωτερική πολιτική το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του προέδρου του –του εθνικού κινδύνου κατά τους ενορχηστρωτές της υποκλοπής– ήταν και είναι αυτός που σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα έθετε και θέτει θέμα Τουρκίας ζητώντας το εμπάργκο όπλων προς τη γείτονα. Ήταν αυτό που υπερψήφισε την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας και συμμετέχει στην ενιαία εθνική αμυντική γραμμή της χώρας.

Με καθυστέρηση μηνών και με εμφανώς χαμηλότερο πήχη η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί υποκρινόμενη πως πρωτοπορεί. Καλό θα είναι στην κυβέρνηση να συνηθίσουν πρώτον στην κριτική και δεύτερον στο ό,τι από εδώ και πέρα απέναντί τους δεν θα έχουν μόνο λαϊκιστικές και αναξιόπιστες φωνές αλλά ένα κόμμα με μετρημένο, ρεαλιστικό, σοσιαλδημοκρατικής λογικής και προγραμματικού λόγου κόμμα. Οι μονόλογοι θα τελειώσουν, η μονομέρεια της παρουσίασης των δεδομένων δίνει τη θέση της σε εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης και τελικός κριτής θα είναι μια καλύτερα ενημερωμένη κοινωνία. Τρία χρόνια μονόλογων, αλόγιστων δαπανών και σπατάλης, υποβάθμισης των θεσμών και υποχώρησης της χώρας σε όλες τις λίστες κατάταξής είναι πολλά.

* Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, MA-IR, MA-EYP, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ειδικευμένος σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δημοτικός Σύμβουλος Νεάπολης Συκεών

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.