Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κώστας Καραγκούνης: Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα της ακρίβειας – Στόχος της κυβέρνησης να στηρίζει τα αδύναμα νοικοκυριά

Μοιραστείτε το


Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ

Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ακρίβειας επισημαίνει ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα την κατάσταση,ειδικά στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και δηλώνει ότι στόχος είναι να εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Χαρακτηρίζει ανεξέλεγκτη την κατάσταση που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο μεταναστευτικό και αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές, γι’ αυτό και εκτιμά πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μάλιστα για αυτό το θέμα σημειώνει πως είναι ένας βασικός παράγοντας που γιγαντώνεται η ακροδεξιά παντού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

  • »Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης πρόκειται να φέρει νέες διατάξεις που επιταχύνουν τις άδειες παραμονής των μεταναστών. Πιστεύετε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι σωστή ή θα προκαλέσει αντιδράσεις όπως το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση μεταναστών που έχουν 3 χρόνια στην Ελλάδα;

Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι συγκεκριμένες διατάξεις, όταν τις δούμε θα τοποθετηθώ πιο εξειδικευμένα. Αυτό βέβαια που κατέθεσα από την πρώτη στιγμή στον δημόσιο διάλογο με αφορμή την σχετική τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου από την οποία δημιουργήθηκαν και οι αντιδράσεις, είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για όλη την Ευρώπη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Είναι ο βασικός παράγοντας που γιγαντώνεται η ακροδεξιά παντού, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα κόμματα αυτά έχουν ενισχυθεί σημαντικά και μάλιστα σε κάποιες από αυτές ήδη έχουν αναλάβει τα ηνία. Και το λέω αυτό γιατί η Ελλάδα υφίσταται μεγάλη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές, τις μεγαλύτερες από όλες τις χώρες της Μεσογείου, γεγονός που μας επιβάλει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση έκανε πολλά για να συμμαζέψει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε στο μεταναστευτικό επί Σύριζα. Θωρακίσαμε τα σύνορα, εκσυγχρονίσαμε το νομικό πλαίσιο, σταματήσαμε τις απαράδεκτες εικόνες της Μόριας και της Ειδομένης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια μας τελειώνει. Ειδικά τώρα που το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις.

  • »Μια σειρά δημοσιευμάτων κά-νουν λόγο για επικείμενο ανασχηματισμό. Κατά την εκτίμησή σας, η κυβέρνηση έχει ανάγκη ανανέωσης ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών;

Δεν είναι πάντα απαραίτητο κάθε λίγο και λιγάκι να αλλάζει η σύνθεση των Κυβερνήσεων. Πολλές φορές μάλιστα οι ανασχηματισμοί μπορεί να δημιουργήσουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν. Ειδικά όταν οι υπουργοί δεν έχουν προλάβει καν να θέσουν τις βασικές τους προτεραιότητες σε εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα τις όποιες αδυναμίες του Κυβερνητικού έργου και ξέρει πότε αυτές είναι απαραίτητες να γίνουν.

  • »Το ΠΑΣΟΚ αρχές του χρόνου ετοιμάζει καμπάνια για τη στεγαστική κρίση. Η κυβέρνηση γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να αποκλιμακωθούν οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων;

Η Κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την στεγαστική κρίση. Τις έχει ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Περιλαμβάνει άτοκα/χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών, το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα 1.000 σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» στο τέλος του έτους, την κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ ενώ μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες. Προβλέπεται επίσης ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο.

Διάθεση κονδυλίων 200 εκατ. Ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών. Τέλος περιλαμβάνεται η πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας και το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια. Προφανώς βέβαια χρειάζονται και άλλα να γίνουν ακριβώς γιατί η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά και συνεπακόλουθα και την στεγαστική κρίση. Οπότε η προσπάθεια μας πρέπει να ενταθεί και να εξειδικευθεί σε συνεχείς παρεμβάσεις στήριξης των νέων ζευγαριών, σε συνεχείς ελέγχους της αγοράς και με σταθερές πολιτικές για μείωση των τιμών, σε συνεχείς προσπάθειες ώστε να εντείνουμε τον ανταγωνισμό, και βέβαια σε συντονισμένες ενέργειες για να μπορούμε να εντοπίζουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Όμως, ο μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.

  • »Οι καταναλωτές καθημερινά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και την αισχροκέρδεια. Γιατί δεν αντιμετωπίζονται πιο σκληρά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2019 οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά παραπάνω από 20%. Και ακριβώς αυτή η αύξηση των μισθών είναι αυτή η οποία θα μείνει τελικά στον Έλληνα πολίτη, όπως θα μείνει και η αύξηση των συντάξεων, όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες κατά 11%. Έχουμε μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα απ’ ό,τι έχουμε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί προφανώς μειώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Τα λέω αυτά γιατί πράγματι στο μέτρου του δυνατού και του δημοσιονομικά εφικτού γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στήριξης των εισοδημάτων. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα το πρόβλημα της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, και ο στόχος είναι να εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.