Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κώστας Αρβανίτης: Κάποιοι στις Βρυξέλλες γνώριζαν την πραγματική κατάσταση για τον σιδηρόδρομο

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontra news

«Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον Ευρωπαίο πολιτικό για να κρύψει την αντιευρωπαϊκή φύση της πολιτικής του…»

 

«Προφανώς η βασική και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση που κυβερνά τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, κάποιοι στις Βρυξέλλες, γνώριζαν ή όφειλαν να ξέρουν την πραγματική κατάσταση και να αναλάβουν δράση…» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το κόμμα του προσπαθεί έμπρακτα «να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση σε μια τραγωδία που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και προαναγγελθέν έγκλημα».

Επίσης, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταθέτει τις προτεραιότητες που θα έχει μια προοδευτική κυβέρνηση και μιλά για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει τον Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτιά του. 

 

  • Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κινητοποιεί κάθε θεσμική δυνατότητα για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση σε μια τραγωδία που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και έγκλημα προαναγγελθέν. Οι βουλευτές μας πρωταγωνίστησαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην ανάδειξη των πραγματικών περιστατικών σε μια σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή. Με στοιχεία και έγγραφα, και όχι με κραυγές και ψέματα όπως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του που προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. 

Δεν τελειώνει όμως η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνική Βουλή: ήδη οι Ευρωβουλευτές του κόμματος έχουμε φέρει το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητούμε απαντήσεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: πώς γίνεται να είναι «όλα καλά» όπως περιγράφονται σε απάντηση της Κομισιόν στον Πέτρο Κόκκαλη και λίγους μήνες μετά να παραπέμπεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λίγες εβδομάδες πριν συμβεί η πολύνεκρη τραγωδία; Προφανώς η βασική και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση που κυβερνά τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, κάποιοι στις Βρυξέλλες, γνώριζαν ή όφειλαν να ξέρουν την πραγματική κατάσταση και να αναλάβουν δράση. Παραπλανήθηκαν; Έδειξαν ασύγγνωστη εφεκτικότητα σε μια «φιλική» πολιτικά κυβέρνηση ενός κράτους μέλους; Αμέλησαν τα καθήκοντά τους ως θεματοφύλακες των συνθηκών και των κανόνων λειτουργίας της ΕΕ; Καθυστέρησαν να αναλάβουν δράση; Ό,τι κι αν έχει συμβεί υπάρχουν ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Γραφειοκρατία και Ηγεσία και θα φροντίσουμε αυτές να αναδειχθούν και να αποδοθούν. 

 

  • Πώς αξιολογείτε τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση; Γιατί την κατηγορείτε ότι λέει ψέματα στον κόσμο; 

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με ένοχη αμηχανία με άγαρμπα σκηνοθετημένη θλίψη και μια ξεκάθαρη προσπάθεια να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ στα λόγια «αναλάμβανε την ευθύνη» με δήθεν πολιτική γενναιότητα, αμέσως μετά μας εξηγούσε πως τελικά φταίνε όλοι οι άλλοι, με τη γνωστή πολιτική υποκρισία «Λουδοβίκου» που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Τώρα, κορυφώνοντας την ύβρη, μιλά για «θυσία» και ζητά από τους συγγενείς των θυμάτων να «βάλουν πλάτη».

Το κυβερνητικό αφήγημα κατέρρευσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όταν είδαμε τους εργαζόμενους να ακυρώνουν την απόπειρα παραπλάνησης από τον ίδιο τον υφυπουργό Υποδομών για τη δήθεν τηλεδιοίκηση που λειτουργούσε, και να αποκαλύπτουν πως αυτό που μας έδειχναν είναι τελικά ένας πίνακας τοπικού ελέγχου εμβέλειας ολίγων χιλιομέτρων! 

 

  • Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται δείχνουν σαφές κλείσιμο της ψαλίδας, αλλά η ΝΔ φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα μπροστά… Τις εμπιστεύεστε; Θεωρείτε πως μπορείτε να κάνετε την ανατροπή; 

Οι δημοσκοπήσεις έχουν μια «συνήθεια» να υποεκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει συμβεί πολλές φορές. Εκτιμώ ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Και αυτό δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά μία εκτίμηση που στηρίζεται στα ίδια τα… ποιοτικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων, τα οποία μήνες τώρα, πολύ πριν από τα Τέμπη, είναι αρνητικά για την Κυβέρνηση. Η οργή των πολιτών δεν προέκυψε τώρα, ξεχείλισε μετά τα Τέμπη, βρήκε χώρο έκφρασης. Σας θυμίζω τη Βόρεια Εύβοια, τους εκτός ΜΕΘ νεκρούς αλλά και τους δαρμένους της Νέας Σμύρνης στην πανδημία, τους καλλιτέχνες, τους χαμηλόμισθους που τα πενιχρά τους εισοδήματα άφησε η κυβέρνηση να γίνουν βορρά στην αισχροκέρδεια. Τα Τέμπη, είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα Κυβερνητικού αυταρχισμού, διαχειριστικής ανεπάρκεια και διακυβέρνησης για λογαριασμό αχόρταγων ελίτ. Κάθε νέος κρίκος στην αλυσίδα αυτή κάνει ακόμη πιο φανερό τον πραγματικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και τα Τέμπη, ως τομή, συμπυκνώνουν όλα τα καταστροφικά για τη χώρα χαρακτηριστικά στοιχεία της. Η ανατροπή, συμβαίνει ήδη, τη νιώθαμε στην επαφή μας με τους πολίτες καιρό πριν, και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα γίνει ακόμη πιο αισθητή. 

 

  • Αν ο λαός σας αναθέσει τη διακυβέρνηση τι θα κάνετε τους πρώτους μήνες; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Τα μεγαλύτερα πλήγματα η διακυβέρνηση Μητσοτάκη τα κατάφερε σε βάρος των εργαζόμενων και ιδιαίτερα σε βάρος των χαμηλόμισθων, που αφέθηκαν στο έλεος της αισχροκέρδειας, αλλά και του Κράτους Δικαίου. Τα εργασιακά δικαιώματα, το φρενάρισμα της αισχροκέρδειας που κατατρώει το εισόδημα, και η αποκατάσταση των τραυμάτων που επέφερε η λαίλαπα Μητσοτάκη στο Κράτος Δικαίου θα είναι εύλογα οι πιο «βαριές» προτεραιότητες. Μια πρώτη ανάσα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Στήριξης των πλέον ευάλωτων.  

 

  • Ποια η γνώμη σας για την παραμονή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια; Πολιτικοί σας αντίπαλοι κάνουν λόγο για «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα…

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν κάθε λόγο να επιχειρούν αντιπερισπασμούς την ώρα που η οργή για τα πεπραγμένα τους σαρώνει την κοινωνία. Δείγμα πολιτικής απελπισίας είναι η ενασχόληση με ένα  θέμα που λύθηκε δημοκρατικά μέσα στα όργανα του κόμματος. Ας κοιτάξουν καλύτερα εκεί στη ΝΔ τους «Πάτσηδες» και τις «Νικολάου» που κάλυπταν για χρόνια (και ενδεχομένως και κάποιους που καλύπτουν ακόμη), ας ασχοληθούν με τις «λίστες Πέτσα», όπως τη νέα «λίστα ΕΥΔΑΠ» που ήρθε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα.  

 

  • Πρόσφατα συμμετείχατε σε μια επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Ποια συμπεράσματα βγήκαν και τι έμεινε από την επίσκεψη αυτή;

Το πρώτο συμπέρασμα είναι δυστυχώς η θεσμική αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη με ψέματα και προφάσεις να περιφρονήσει την αποστολή και το έργο της, πιστεύοντας πως αυτό θα ακύρωνε στην πράξη τη διαδικασία. Μάταιος κόπος! Οι συναντήσεις έγιναν, τα συμπεράσματα βγήκαν και η περιφρόνηση της κυβέρνησής του έγινε ακόμη πιο αισθητή όταν λίγες μέρες μετά σε εντελώς διαφορετικό κλίμα υποδέχτηκε στην Αθήνα τον αρμόδιο Επίτροπο Δικαιοσύνης που ήρθε ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον Ευρωπαίο πολιτικό για να κρύψει την αντιευρωπαϊκή φύση της πολιτικής του. Τα προβλήματα με το Κράτος Δικαίου είναι υπαρκτά, σοβαρά και η συζήτηση στην Επιτροπή μας θα ολοκληρωθεί. 

*Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.