Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κοντιάδης για ΑΔΑΕ: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μοιραστείτε το

Για απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο ο Ξενοφών Κοντιάδης αναφορικά με τη νέα σύνθεση του ΔΣ της ΑΔΑΕ. Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, δικηγόρος και συγγραφέας αφού απέφυγε να σχολιάσει την απουσία διαβούλευσης για την επιλογή των νέων μελών και την εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων (για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ για τις υποκλοπές), δηλώνει πως παραβιάστηκε η πλειοψηφία, καθώς το 16 (όσοι και οι ψήφοι) δεν είναι τα 3/5 (όπως προβλέπεται) του 27.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης χαρακτηρίζει τη νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ως παράνομη, πετώντας το «μπαλάκι» στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις.

Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;

Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί–σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλιας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;»

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.