Κωνσταντοπούλου: “Πολιτικό υπόδειγμα για τη Βουλή ο Κ. Πιερρακάκης- Παρουσία νηφάλια και συναινετική” – Πιερρακάκης: “Η στάση σας τιμά το Κοινοβούλιο”

“Θεωρώ πολύ σημαντικό να διακρίνω και να υπογραμμίσω το πολιτικό υπόδειγμα που συγκρότησε η παρουσία  του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στη συζήτηση επί τυ νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση , μια παρουσία νηφάλια και συναινετική”, τόνισε σήμερα στη Βουλή η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Εγώ κάνω συνειδητά την επιλογή επί της δικής σας ηγεσίας, με αυτή την πολιτική χροιά που δώσατε με την παρουσία σας σε αυτή τη συζήτηση, να σας προσκαλέσω και σε έναν ευρύτερο διάλογο, διακομματικό, για τα ζητήματα της παιδείας” σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τον Κ. Πιερρακάκη, και υπογράμμισε τα εξής:

  • Θεωρώ πολύ σημαντικό και ότι εκφραστήκατε προσωπικά, σπάζοντας έτσι τα στερεότυπα τα πολιτικά και λέγοντας «συγκινήθηκα από την ομιλία του κ. Καραναστάση» και συναινώντας σε προτάσεις της Αντιπολίτευσης, υιοθετώντας βουλευτικές τροπολογίες από άλλα κόμματα, μια κίνηση θεωρώ που θα έπρεπε πολύ συχνότερα να κάνει η Κυβέρνηση. Δεν την κάνει πολύ συχνά, έως νομίζω και ποτέ.
  • Είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό παράδειγμα αυτό που δώσατε. Κι εμείς δίνοντας το τεκμήριο, αν θέλετε, της εμπιστοσύνης σε αυτό το παράδειγμα και σε αυτή την πρόθεση, με όλες τις παρατηρήσεις που κάνουμε για την ανάγκη εξειδίκευσης πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου, για την ανάγκη προβλέψεων για πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία περιέχονται στο νομοσχέδιο, δεν θα τσιγκουνευτούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία νομοθετική θετική κι ότι ταυτόχρονα πρόκειται για μια πρωτοβουλία νομοθετική που δεν μπορεί παρά να αποτελεί την αρχή.
  • Κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί θεωρούμε αυτή την πρωτοβουλία θετική; Τη θεωρούμε θετική, γιατί αποτελεί μια ουσιαστική αναγνώριση ότι η πολιτεία, όπως το Σύνταγμα προβλέπει και στο άρθρο 16 και στο άρθρο που αφορά το δικαίωμα στην εργασία, έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει στους πολίτες παιδεία δημόσια και δωρεάν και εργασία. Και αυτό είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία που πράγματι καταπιάνεται με την υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει εργασία.
  • Δεν είναι μια αόριστη ευχή αυτή η συνταγματική πρόβλεψη του δικαιώματος στην εργασία που υπάρχει γενικώς, αλλά αν δεν βρεις η πολιτεία νίπτει τας χείρας της, αλλά αντίθετα είναι μια ενεργός εμπλοκή της πολιτείας στο να επικουρήσει τους πολίτες μέσα από τις διαδικασίες της επαγγελματικής κατάρτισης, να εξεύρουν εργασία.
  • Και επειδή αναφερθήκατε στο τι σας συγκίνησε, κύριε Υπουργέ να σας πω ότι κι εμένα με συγκίνησε η αναφορά σας στο ότι θα θέλατε οι άνθρωποι να κάνουν εργασιακά αυτά που τους δίνουν χαρά.

Πιερρακάκης: Η στάση σας τιμά το Κοινοβούλιο

Με ιδιαίτερα θερμή αναφορά για τη στάση της ανταπόδωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τα κολακευτικά σχόλια που εισέπραξε από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο για το νομοσχέδιό του για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση όσο και για το πρόσωπό του.

«Η στάση σας τιμά το κοινοβούλιο. Όχι μόνο γιατί απαιτεί πολιτικό θάρρος, κυρίως επειδή νομίζω ότι μεταβολίζει ακριβώς το αίσθημα των καιρών. Αυτό το οποίο ζητάει ο κόσμος από όλους εμάς είναι να λέμε πραγματικά αυτό που πιστεύουμε, να συμφωνούμε εκεί που πρέπει να συμφωνούμε, να διαφωνούμε εκεί που πρέπει να διαφωνούμε, αν χρειάζεται να συγκρουστούμε, αλλά στα καλά, όπως το είπατε και εσείς, στο ποτήρι το νερό, να το πιούμε για να πάμε παρακάτω. Αυτό απαιτείται από τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, και πρόσθεσε:

«Βέβαια, αυτή η εποικοδομητική στάση οφείλω να πω, επειδή το ταγκό θέλει δύο, βαραίνει πρωτίστως εμάς ως κυβέρνηση, γιατί πρέπει ταυτόχρονα να μπορούμε να υιοθετούμε, να παραδεχόμαστε, να αναγνωρίζουμε και να προχωράμε. Και εκεί που υπάρχει πεδίο συμφωνίας και ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει πεδίο συμφωνίας, αντλώντας όσο πιο καλές ιδέες μπορούμε. Διότι η καταγραφή σας, κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει απολύτως. Η ιστορία της μεταπολίτευσης στο υπουργείο Παιδείας είναι μια ιστορία διαρκών αλλαγών όχι μόνο σε κυβερνητικές αλλαγές αλλά ακόμα και σε ανασχηματισμούς. Αυτό θα πρέπει να το περιορίσουμε όσο μπορούμε και ο μόνος μηχανισμός να το περιορίσουμε είναι να σφυρηλατήσουμε μικρές ή μεγαλύτερες συναινέσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ο χώρος το έχει ανάγκη, τα προβλήματα είναι μεγάλα, στην καταγραφή τους ντε φάκτο θα συμφωνήσουμε, θα έχουμε άλλες λύσεις ενδεχομένως, αλλά τα προβλήματα θα είναι εκεί».

«Αυτό λοιπόν απαιτεί ένα πλήρες εποικοδομητικό πνεύμα. Και η στάση η δική σας αντανακλά την ευθύνη τη δική μας, να υιοθετήσουμε και πολλές από τις ιδέες και να συνεχίσουμε τον διάλογο», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή