Κεφαλογιάννη: Πολύ μεγάλη αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό – 12% πάνω το πρώτο 5μηνο του ’25 σε σχέση με πέρσι (audio)

Με χρονιά αναφοράς το 2024 και έχοντας διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο 5μηνο του 2025, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση φέτος στα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας φέτος, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο,
«Έχουμε ήδη τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του ’25, όπου, ενώ το ’24 είναι χρονιά αναφοράς, άρα μιλάς για μια χρονιά στην οποία είχες πάει καλύτερα από ποτέ, ήδη το ’25 φαίνεται ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πεντάμηνο. Όχι στις αφίξεις, αλλά στα έσοδα. Το ανάποδο δηλαδή από αυτό που είπατε πριν από λίγο. Και αυτό γιατί πρώτα από όλα βλέπουμε ότι ήδη η Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει το στοίχημα αυτό της επέκτασης της περιόδου και της ελκυστικότητάς της όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί βεβαίως, το στοίχημα της 12μηνης διάρκειας της περιόδου το έχει κερδίσει ήδη η Αθήνα. Άρα βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση της κίνησης και του εσόδου στην Αθήνα. Αυτό ήταν κάποτε το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού. Γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι πριν από 13 χρόνια που ήμουν πάλι στη θέση ευθύνης αυτή, η Αθήνα ήταν ο μεγάλος μας στόχος να μπει ως πρωτεύουσα της χώρας στον τουριστικό χάρτη, γιατί τότε είχε πληγεί η εικόνα της λόγω της τότε κατάστασης. Οπότε είναι σημαντικό το ότι κερδίσαμε το στοίχημα αυτό. Η πρωτεύουσα της χώρας να είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πιο ελκυστικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη.
Αυτό βεβαίως βλέπουμε ότι συμπαρασύρει και την επισκεψιμότητα και την αύξηση δηλαδή των αφίξεων και του εσόδου σε αυτούς τους μήνες που είχαμε συνηθίσει να έχουμε σχεδόν μηδαμινά έσοδα και αφίξεις.
Αυτή τη στιγμή ο τουρισμός στο πεντάμηνο είναι στα έσοδα επάνω σε διψήφιο ποσοστό, δηλαδή περίπου στο 12%, ενώ οι αφίξεις είναι περίπου στο 2%» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη.
Επιπλέον, σημείωσε ότι όσο εξελίσσεται η περίοδος αιχμής υπάρχουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, το οποίοι καταδεικνύει ότι έχει αλλάξει συνολικά η ταξιδιωτική συμπεριφορά των επισκεπτών. Κάποτε, περιέγραψε η υπουργός ήταν μια πολύ πιο δεδομένη κατάσταση. «Έκλειναν τα τουριστικά πακέτα από νωρίς, οπότε πάνω κάτω μπορούσε κανείς να μπορεί να φανταστεί πως θα εξελιχθεί μια χρονιά. Τώρα ναι μεν ξέρουμε ότι οι αεροπορικές θέσεις έχουν κλειστεί, οπότε υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον ούτως ή άλλως στους δέκα κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Άρα έχουμε μπει ήδη στη δεκάδα. Από εκεί και πέρα όμως, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ διάθεση για τελευταίας στιγμής κρατήσεις, που σημαίνει ότι είμαστε σε μία περίοδο τουριστικής τουριστικής αιχμής η οποία εξελίσσεται» εξήγησε.
«Όταν ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, είπα πολύ καθαρά ότι δεν μας ενδιαφέρει να βλέπουμε μόνο μια και δυο χρονιές ρεκόρ στον τουρισμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μακροπρόθεσμη ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, η διάχυση του τουρισμού στο χώρο και το χρόνο. Άρα να μη μιλάμε για τουριστική περίοδο μόνο το καλοκαίρι, αλλά να είμαστε ως χώρα ένας προορισμός για όλο το χρόνο. Και η διάχυση του οφέλους της τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Άρα, με έναν τρόπο να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε περιοχή της χώρας. Άρα όχι μόνο οι γνωστές νησιωτικές περιοχές της χώρας, οι γνωστοί προορισμοί, αλλά και η ηπειρωτική χώρα, η ορεινή χώρα. Το λέω αυτό γιατί είχαμε το 2023 όντως μια χρονιά ρεκόρ. Το 2024 πήγαμε ακόμα καλύτερα, οπότε το 2024 είναι η χρονιά αναφοράς και για τους ακροατές, να θυμίσουμε ότι ήταν μια χρονιά στην οποία στα ταμεία της χώρας μπήκαν 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ ως άμεσο έσοδο από τον τουρισμό, άρα μια τεράστια ένεση στην εθνική οικονομία. Και βεβαίως αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονα αντιληπτό στις τοπικές οικονομίες, που λέμε πολλές φορές ότι αυτό το ένα ευρώ του τουρισμού, γυρνάει στην τοπική αγορά. Άρα σίγουρα μιλάμε και για τόνωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Αυτό το λέω για να βάλουμε τη συνολική, τη μεγάλη εικόνα» συμπλήρωσε η υπουργός Τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λένε ότι μία στις δύο ελληνικές οικογένειες, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ούτε μία εβδομάδα διακοπών φέτος, η κ. Κεφαλογιάννη, κληθείσα να το σχολιάσει, είπε «δεν αμφισβητώ τα στοιχεία, αλλά δεν έχουμε αυτού του είδους τα στοιχεία εμείς. Σύμφωνοι, ότι υπάρχει μία οικονομική πίεση την οποία την βλέπουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, την βλέπουμε και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Επειδή και η Ελλάδα στον εισερχόμενο τουρισμό στηρίζεται πάρα πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές, γι’ αυτό και το ότι βλέπουμε ότι παρόλα αυτά η επισκεψιμότητα στη χώρα μας παραμένει σταθερή, είναι στα θετικά, διότι βλέπουμε ότι υπάρχει μία πίεση συνολικά στην Ευρώπη. Μην ξεχνάτε επίσης ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο μίας γεωπολιτικής αστάθειας, η οποία είναι στην ευρύτερη περιοχή μας και η οποία επίσης με ένα τρόπο μας επηρεάζει.
Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να σας πω, τι κάνουμε από πλευράς μας, από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχουμε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ελλήνων που θέλουν να ταξιδέψουν. Το πρόγραμμα αυτό είναι γνωστό. Λέγεται Τουρισμός για Όλους. Διανύουμε αυτή τη στιγμή μία περίοδο κατά την οποία βλέπουμε ότι υπάρχει μία αρκετά καλή απορρόφηση του προγράμματος. Έχει προηγηθεί ούτως ή άλλως η διαδικασία των αιτήσεων και μιας κλήρωσης που γίνεται. Έχουμε εισοδηματικά κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζει και την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και δίνει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς Έλληνες να κάνουν διακοπές στη χώρα μας».
Ως προς το κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το κατά πόσο είναι ίσως και αποτρεπτικό ώστε μια μέση ελληνική οικογένεια να επισκεφθεί τα νησιά της χώρας μας, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε τα εξής.
«Νομίζω ότι από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι φέτος είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση από ότι ήταν πέρυσι. Γιατί όντως, το είχαμε διαπιστώσει και εμείς ότι το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ειδικά αν μπορούσε κανείς να δει πόσο θα έπρεπε να κοστίζει σε μια τετραμελή οικογένεια, ήταν σχεδόν απαγορευτικό. Νομίζω ότι είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα φέτος και επίσης ένα θετικό είναι ότι υπάρχει αρκετά καλή διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στα νησιά. Γιατί την πρώτη εβδομάδα ήμουν στην Σαντορίνη και επισκέφθηκα την Σίκινο, την Ανάφη, τη Φολέγανδρο και η αλήθεια είναι και αυτό πρέπει όλοι μας και η πολιτεία, αλλά και όλοι να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι χρειάζεται στήριξη όλων αυτών που ζουν, που κρατάνε ζωντανά τα μικρότερα νησιά μας και εκεί βεβαίως πάντα τίθεται και το ζήτημα της διασυνδεσιμότητας, γιατί είναι και θέμα ασφάλειας.
Άρα θέλω να πω ότι συνολικά το θέμα της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα είναι ένα πολύ πολύ σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις διακοπές και τη μετάβαση στους διάφορους προορισμούς για διακοπές, αλλά και για την ασφάλεια όλων των νησιωτών. Και προφανώς αυτό μας απασχολεί, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία ελεύθερη αγορά που λειτουργεί. Η παρέμβαση του κράτους μπορεί να είναι στο σημείο αυτό που έχει να κάνει με τους ελέγχους και με τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Θεωρώ ότι φέτος, από ό, τι βλέπουμε και από τα στοιχεία, είναι καλύτερα τα πράγματα».
Ειδικά σε σχέση με τη Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκε η υπουργός, ερωτηθείσα πώς εξελίσσεται η τουριστική χρονιά εκεί, δεδομένης της ανησυχίας που είχε προκαλέσει τοπικά αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο η σεισμική δραστηριότητα νωρίτερα φέτος, επισήμανε καταρχήν πως η Σαντορίνη είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός διεθνώς προορισμός της Ελλάδας, «ένας προορισμός ο οποίος σίγουρα μας κάνει περήφανους και ομολογώ και εγώ κάθε φορά που πηγαίνω, πάντα μαγεύομαι από αυτό το υπέροχο τοπίο της Σαντορίνης και η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πια πάρα πολύ καλή δουλειά από τους επαγγελματίες στο κομμάτι της ποιότητας των υπηρεσιών».
«Από κει και πέρα, η αλήθεια είναι ότι από πλευράς πολιτείας χρειάζεται μια ενίσχυση των υποδομών και αυτό νομίζω ότι αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο τους πρώτους μήνες του έτους με τη σεισμική δραστηριότητα, όπου προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το νησί ακριβώς μέσα σε έκτακτες συνθήκες» σημείωσε, ενώ σε αυτό το σημείο συνέδεσε και την εφαρμογή του μέτρου για το τέλος κρουαζιέρας.
«Για να μπορέσει να υποστηρίξει η πολιτεία την αναβάθμιση υποδομών, για να μπορέσει το νησί της Σαντορίνης και τα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά προορισμοί μας να υποστηρίξουν την επισκεψιμότητα και με μία βιωσιμότητα, θα πρέπει να υποστηριχθούν οι υποδομές μας. Έτσι, αυτό το τέλος που επιβάλλεται σε όποιον αποβιβάζεται στους ελληνικούς προορισμούς, εν προκειμένω στη Σαντορίνη, όπως ξέρετε, είναι το πιο αυξημένο από όλα, είναι 20 ευρώ ανά αποβιβαζόμενο επιβάτη κρουαζιέρας, είναι τέλος που έχει απόλυτη ανταποδοτικότητα.
Το ένα τρίτο πηγαίνει στον Δήμο μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας ακριβώς για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και το ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Επομένως είναι ένα τέλος που έχει απόλυτη ανταποδοτικότητα. Και το λέω γιατί έχω ακούσει πολλά πράγματα στον δημόσιο διάλογο. Αντιλαμβάνομαι ότι ο καθένας μπορεί να θέλει να πει τη γνώμη του για κάτι και να την λέει ίσως και με έναν τρόπο λανθασμένο. Αλλά εδώ πρέπει να αποκαταστήσουμε, αν θέλετε, τα πράγματα για το ότι αυτό το τέλος κρουαζιέρας ναι μεν το πληρώνει ο επιβάτης κρουαζιέρας που αποβιβάζεται στους προορισμούς, αλλά έχει προβλεφθεί η ανταποδοτικότητα του. Ακριβώς για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τουριστική, την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των προορισμών. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να το κάνει και η Ελλάδα. Διότι μέχρι τώρα όλοι αυτοί αποβιβάζονταν χωρίς να πληρώνουν απολύτως τίποτα. Δηλαδή εκτός από τα τέλη που πλήρωναν τα κρουαζιερόπλοια, στα λιμενικά ταμεία δεν υπήρχε τέλος ανά επιβάτη, το οποίο υπάρχει σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς, παντού» συμπλήρωσε η κ. Κεφαλογιάννη.
Για τα περιστατικά με Ισραηλινούς τουρίστες σε Σύρο και Ρόδο
«Να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ έχει πραγματικά υπάρξει μια μεγάλη τονωτική ένεση στον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, άρα όχι μόνο τους μήνες αιχμής και ειδικά η Αθήνα έχει υποστηριχθεί πάρα πολύ από την επισκεψιμότητα από το Ισραήλ αλλά και πολλοί άλλοι ελληνικοί προορισμοί.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής, μία φιλόξενη και μια ανοιχτή χώρα, η οποία με αυτό τον τρόπο θέλει να υποδέχεται όλους τους επισκέπτες της, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεων τους. Άρα θεωρώ ότι είναι ευθύνη όλων μας να υπερασπιστούμε αυτή την φιλοξενία και την ελληνική φιλοξενία και την σοβαρότητα που οφείλει να έχει η Ελλάδα τον 21ο αιώνα.
Και σε κάθε περίπτωση, για την διαμαρτυρία των πολιτών, τώρα, αν ήταν όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν στο λιμάνι της Σύρου πολίτες της Σύρου, δεν μπορώ να είμαι πολύ σίγουρη. Σε κάθε περίπτωση όμως, εγώ θα υπερασπιστώ το δικαίωμα του οποιουδήποτε να διαμαρτύρεται. Ούτως ή άλλως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Αλλά βέβαια, άλλο διαμαρτύρομαι κι άλλο απαγορεύω την αποβίβαση ενός επισκέπτη που έχει έρθει για να δει ένα προορισμό».
Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, για το ποιες ενέργειες έπρεπε να έχουν γίνει προκειμένου να αποτραπεί η απαγόρευση της αποβίβασης των τουριστών, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε «προφανώς μιλάμε για ένα πολύ θλιβερό επεισόδιο, αυτό που συνέβη στη Σύρο. Πιστεύω ότι δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ελληνική πολιτεία, αλλά δεν εκφράζει ούτε τον ελληνικό λαό. Και ξαναλέω, το να εμποδίζεται η αποβίβαση επισκεπτών στη χώρα μας λόγω της εθνικότητάς τους δεν είναι πολιτική πράξη, είναι καθαρός ρατσισμός. Νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός για το θέμα αυτό έχει απαντήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και το έχουμε δει. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Αυτό τώρα ήταν ένα περιστατικό στο οποίο για μένα και νομίζω για όλους αυτούς που είδαμε πώς εξελίχθηκε, δεν υπήρξε η διαχείριση που θα έπρεπε να υπάρχει, με την έννοια ότι τελικά το κρουαζιερόπλοιο αναγκάστηκε να φύγει κι όχι απλώς αναγκάστηκε να φύγει, αλλά από κει και πέρα υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη δημοσιότητα και στο Ισραήλ αλλά και διεθνώς για το επεισόδιο αυτό, το οποίο ξαναλέω, σε καμία περίπτωση δεν τιμά την εικόνα της χώρας». Αττικής Οδού
Σχετικά Άρθρα
25/07/2025 - 23:15
25/07/2025 - 20:46
Δείτε επίσης