Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει από τις ευθύνες του

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontra news

 

«Υποστηρίζουμε το δόγμα της επαρκούς άμυνας, που σημαίνει έξυπνους εξοπλισμούς που δεν εξαντλούν την οικονομία, αφήνουν χώρο για κοινωνική πολιτική και δεν μας εμπλέκουν σε μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία…»

«Ένα είναι το βέβαιο: δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει από τις ευθύνες του τόσο για τις υποκλοπές καθ’ αυτές, όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης τους» λέει με έμφαση στην Κυριακάτικη Kontra news o Γιώργος Κατρούγκαλος και αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.«Στους τουρκικούς σχεδιασμούς δεν εντάσσεται ένα πολεμικό επεισόδιο. Και αυτό γιατί η Άγκυρα γνωρίζει το τεράστιο κόστος που θα έχει για αυτή ένας πόλεμος στο Αιγαίο…» λέει μεταξύ άλλων και αξιολογεί τη στάση της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα. Επιπλέον, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, μιλά για την οικονομία και την ακρίβεια και αξιολογεί τις εξοπλιστικές δαπάνες της κυβέρνησης.

  • Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;

Την πρώτη την είδατε ήδη από τότε που μου θέσατε την ερώτηση, είναι η ψήφος δυσπιστίας που καταθέσαμε. Στην κοινοβουλευτική πρακτική παρόμοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν σκοπό τόσο να ρίξουν την κυβέρνηση -η κομματική πειθαρχία έχει αποδειχθεί διαχρονικά πολύ ισχυρή- όσο να αναδείξουν τις κυβερνητικές ευθύνες. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εκεί. Έχουμε ήδη ζητήσει από την Επιτροπή Θεσμών να ζητήσει πλήρη στοιχεία για τους  τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιριών που έχουν σχέσεις με το παράνομο λογισμικό Predator και παρακολουθούμε από κοντά τις πρόσθετες έρευνες της ΑΔΑΕ αλλά και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ένα είναι το βέβαιο: δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει από τις ευθύνες του τόσο για τις υποκλοπές καθ’ αυτές όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης τους.

  • Θεωρείτε ότι οι υποκλοπές είναι ένα θέμα που μπορεί να κρίνει τις εκλογές; Ή θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει έμφαση σε άλλους τομείς όπως η οικονομία, η καθημερινότητα κλπ;

Είναι προφανές ότι η ακρίβεια θα κρίνει πάνω από όλα την τελική πολιτική επιλογή των πολιτών. Οι περισσότεροι Έλληνες τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Δεν είναι μόνον ο πληθωρισμός κοντά στο 10%. Το βασικότερο είναι ότι πληρώσαμε πέρσι ακριβότερα έως 70% βασικά είδη διατροφής και άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, όπως και το ρεύμα και τα καύσιμα. Αυτά τα ξέρουμε όλοι από την καθημερινή μας εμπειρία, αποτυπώνονται όμως και στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου. Για παράδειγμα, το 86% των Ελλήνων έχει δυσκολίες να πληρώσει το λογαριασμό του. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην ΕΕ ήταν μόνον 39%. Το 66% δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδο του μειώθηκε το προηγούμενο έτος και ένα πρόσθετο 29% ότι ακόμη δεν έχει μειωθεί, αλλά αναμένεται ότι αυτό θα συμβεί το 2023. Από την άλλη μεριά δεν είναι αδιάφοροι οι Έλληνες για θέματα δημοκρατίας και θεσμών. Στις δημοσκοπήσεις όταν τίθεται το ερώτημα στους πολίτες εάν θεωρούν σοβαρό το σκάνδαλο των υποκλοπών, μεγάλες πλειοψηφίες απαντούν θετικά. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκουμε να έχουμε απαντήσεις σε όλα τα θέματα, και σε αυτά της οικονομίας και σε αυτά των θεσμών και, φυσικά, και στα εθνικά.

  • Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Πιστεύετε ότι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν για τα Rafale, τα F16, τα F35 ή τις Belharra θα μπορούσαν να δοθούν για κοινωνικές πολιτικές;

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις, που να  εξασφαλίζουν ισορροπία δυνάμεων και αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό, παρά την αντίθετη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των αμυντικών δαπανών, περίπου τα 11 από τα 14 συνολικά δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν ψηφίσαμε υπέρ είτε προφανών σκανδάλων, όπως το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα, που εμείς το διαπραγματευόμαστε με το ένα τρίτο της δαπάνης της ΝΔ, είτε αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία δεν είχαν προταθεί από τις ένοπλες δυνάμεις, όπως τα έξι πρόσθετα Ραφάλ. Γενικά υποστηρίζουμε το δόγμα της επαρκούς άμυνας, που σημαίνει έξυπνους εξοπλισμούς που δεν εξαντλούν την οικονομία, αφήνουν χώρο για κοινωνική πολιτική και δεν μας εμπλέκουν σε μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Μια κούρσα,  που δεν μπορούμε μακροπρόθεσμα να κερδίσουμε. Υπενθυμίζω ότι η σχέση του εθνικού πλούτου των δύο χωρών ήταν 1 προς 1,5 όταν ανήλθε ο Ερντογάν στην εξουσία, ενώ είναι ήδη 1 προς  4. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Τουρκία καλύπτει τα τρία τέταρτα των αμυντικών της δαπανών από την εγχώρια βιομηχανία, ενώ στη χώρα μας αυτή έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη της από την κυβέρνηση.

  • Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις. Μιλά για αποστρατικοποίηση των νησιών και απειλεί με γιουρούσια. Πώς κρίνετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

Η τουρκική επιθετικότητα εντάσσεται στην πάγια και σταθερή τουρκική στρατηγική της, η δε κλιμάκωση της εξηγείται εν μέρει και από την παρατεταμένη και αβέβαιη προεκλογική περίοδο στη γείτονα. Στους τουρκικούς σχεδιασμούς δεν εντάσσεται, πάντως, ένα πολεμικό επεισόδιο. Και αυτό γιατί η Άγκυρα γνωρίζει το τεράστιο κόστος που θα έχει για αυτή ένας πόλεμος στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει η δική μας πολιτική να ετεροκαθορίζεται από τις τουρκικές επιλογές, να έχει αμυντικό ή αντανακλαστικό χαρακτήρα σε αυτές. Η Τουρκία θα πρέπει να εισπράττει κόστος για κάθε νέα πρόκληση,  κυρώσεις δηλαδή και συνέπειες στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη. Κυρίως όμως θα πρέπει να προωθούμε τη δική μας ατζέντα, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, η δρομολόγηση πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου, μεταξύ των κυβερνήσεων που θα προκύψουν από τις εκλογές. Δυστυχώς η κυβέρνηση δίνει διαχρονικά έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Για παράδειγμα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αδράνησε και δεν προώθησε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη, όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2021, άφησε να διαρρεύσει πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στην ενέργεια αυτή τον Μάρτιο, ως προεκλογική φωτοβολίδα. Θεωρούμε γενικότερα ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη του «προκεχωρημένου φυλακίου» και του «πιστού και δεδομένου» δεν προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται ενεργητική και διεκδικητική διπλωματία, όπως αυτή που εφαρμόζαμε κατά τη διακυβέρνηση μας.

  • Θεωρείτε πως οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιόπιστες; Σε ποια σημεία τους δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα;

Έχουμε αναδείξει περιπτώσεις δημοσκοπικών εταιριών που έχουν αδιαφανείς σχέσεις με την κυβέρνηση και η εξάρτηση τους αυτή δημιουργεί προφανή προβλήματα αξιοπιστίας. Από την άλλη μεριά συστηματικά υποεκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δημοσκοπήσεις, γιατί αυτές είτε λόγω του τρόπου που διενεργούνται (κυρίως με σταθερά τηλέφωνα) ή για άλλες δομικές αδυναμίες, δεν μπορούν επαρκώς να καταγράψουν τις πολιτικές δυναμικές στις ηλικίες 17-40 που έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά. Για τον λόγο αυτό, για παράδειγμα, στις εκλογές του 2019 μας έδιναν 25% και πήραμε 32%. Θεωρώ συνεπώς εντελώς ρεαλιστικό τον στόχο μας να είμαστε εμείς το πρώτο κόμμα.

*Βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών – Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή