Κ. Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και τους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες – Διαρκής η μάχη με την ανομία

Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών εστιάζει ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ανομία στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι «τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες που θεωρούν ότι μπορούν να “μασκαρεύουν” τις εγκληματικές τους πράξεις με ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΛΑΣ για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης στη Νομική, αλλά και για την εκκένωση του κυλικείου της σχολής που τελούσε υπό κατάληψη από ομάδα «αυτοδιαχείρισης» του χώρου. Να συγχαρώ και τον Πρύτανη για την άμεση ανταπόκρισή του. Σήμερα, λίγες μέρες μόνο μετά, ο χώρος της Σχολής δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που παρουσίαζε κατά την περίοδο της κατάληψης. Η μάχη με την ανομία στα πανεπιστήμια είναι διαρκής και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Αλλά το παράδειγμα της Νομικής καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία μεταξύ Πρυτανικών Αρχών και Πολιτείας, η εικόνα στα πανεπιστήμιά μας αλλάζει με επιμονή, σχέδιο και σκληρή δουλειά. Έχουμε αναγνωρίσει πως η βαριά εγκληματικότητα που σε πολλές περιπτώσεις λυμαίνεται ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών. Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες που θεωρούν ότι μπορούν να «μασκαρεύουν» τις εγκληματικές τους πράξεις με ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα γίνεται ανεκτή από κανέναν.

Να έρθω στα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής μορφής έκτισης ποινών, ένα μέτρο που είχε θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 1997 και επί 27 χρόνια παρέμενε ανενεργό. Με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, ο θεσμός αναμορφώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή, προς όφελος τόσο της Δικαιοσύνης, όσο και των πολιτών. Καταδικασμένοι για ήσσονος απαξίας πλημμελήματα και για ποινές που δεν υπερβαίνουν τα δύο χρόνια, μπορούν να προσφέρουν κοινωνική εργασία σε νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ανασκαφές αρχαιοτήτων κ.α. Από τον Μάιο του 2024 έως σήμερα, 742 καταδικασθέντες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κατόπιν αίτησής τους. Οι φορείς που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής είναι 233 και προσφέρουν 3.059 θέσεις απασχόλησης σε τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο και η φύλαξη. Πρόκειται για μια δίκαιη ποινή, ορθή και αναλογική που συνεισφέρει στην πρόληψη της υποτροπής, στην αντεγκληματική πολιτική και στην κοινωνική επανένταξη».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή