K. Mητσοτάκης: Ιδρύουμε Εθνική Αρχή που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας

«Ιδρύουμε Εθνική Αρχή που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας, η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα, στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «[…] θέλω να επιμείνω ιδιαίτερα στο πρώτο θέμα του σημερινού Yπουργικού Συμβουλίου, στην δυνατότητά μας να προσθέσουμε ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ίδρυση μιας πολύ ισχυρής εθνικής αρχής, η οποία θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς, μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα άλλων αρχών κυρίως σκανδιναβικών χωρών.

Θα έλεγα ότι η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.
Είναι μια αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την αρχή ανταγωνισμού[…] πιστεύω ότι αυτή η αρχή βάζει ένα τέλος και σε μία πολυδιάσπαση, ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές[…]».

«Οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου»

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο για την μετανάστευση και ότι θα υπάρχουν βαρύτερες ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα αν έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου.

«Το δεύτερο θέμα, το οποίο θέλω να αναδείξω στην ατζέντα μας, είναι εξίσου σημαντικό. Αφορά τα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της παράνομης μετανάστευσης. Ο Υπουργός θα παρουσιάσει σε λίγο τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο, θα έλεγα ότι οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους[…]Αυτό δεν είναι μόνο μια εθνική προτεραιότητα, είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια σε μία σημαντική αλλαγή της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα του μεταναστευτικού[…]

Έχουμε περάσει πια σε μία αντίληψη της Ευρώπης ότι το βασικό μας ζήτημα είναι η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή οι αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από μία ουσιαστική πολιτική επιστροφών στην Ευρώπη[…]».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή