Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Στους συντελεστές του ισραηλινοπαλαιστινιακού «No Other Land» το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών

Το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών για το 2025 θα απονείμει στους τέσσερις συντελεστές του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «No Other Land», το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης, που θα πραγματοποιήσει φέτος, στις 10 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook το Ινστιτούτο, «τιμά όλους εκείνους που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ειρήνη, όλους εκείνους, τους εκατοντάδες χιλιάδες, που θυσιάστηκαν και όλους εκείνους που κάθε λεπτό που περνά χάνουν τη ζωή τους σε πεδία συγκρούσεων, στα πρόσωπα των τεσσάρων γενναίων νέων δημιουργών – δύο Παλαιστίνιων και δύο Ισραηλινών – αυτού του ντοκιμαντέρ που αποτελεί πράξη αντίστασης και ελπίδας».

«Η βράβευση του Basel Adra, παλαιστίνιου κινηματογραφιστή που ζει στη Δυτική Όχθη, στην περιοχή Masafer Yatta, του Hamdan Ballal, παλαιστίνιου φωτογράφου και ακτιβιστή, του Yuval Abraham, ισραηλινού δημοσιογράφου και της ισραηλινής σκηνοθέτιδας, Rachel Szor, με το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών 2025, έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με οργή, θλίψη και απόγνωση τη συνεχιζόμενη εξόντωση αμάχων στη Γάζα

Και είναι αυτή ακριβώς η στιγμή που ο κόσμος χρειάζεται τη μαρτυρία αλήθειας του Basel, του Yuval, του Hamdan και της Rachel.

Μαρτυρία αλήθειας για το τι σημαίνει να ζεις υπό τη διαρκή απειλή του ξεριζωμού και της απώλειας. Μαρτυρία αλήθειας, που μας δείχνει τα πρόσωπα εκείνων που μπαίνουν στο σιδερένιο κρεβάτι του Προκρούστη των γεωπολιτικών παιχνιδιών και συμφερόντων. Μαρτυρία αλήθειας για την ιστορία τους, τα συναισθήματά τους, τις αναμνήσεις τους, την αιωρούμενη στο κενό ζωή τους.
Οι τέσσερις δημιουργοί, μας πρόσφεραν, με τη συνεργασία τους και το «No Other Land» ένα μεγάλο δώρο και μια μεγάλη ευκαιρία. Τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και να πιστέψουμε πως οι δύο λαοί μπορούν να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να δημιουργήσουν πέρα από τις σφαγές και τον τρόμο, τις διαφορές και τους αποκλεισμούς, με σθένος και παρρησία», αναφέρει μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή του ανάρτηση το Ινστιτούτο, παραθέτοντας τα πολλά και σημαντικά βραβεία που έχει κερδίσει το ντοκιμαντέρ.

«Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2024, το «No Other Land» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Κοινού της ενότητας Panorama για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ. Οι διακρίσεις αυτές αποτέλεσαν την αρχή μιας εντυπωσιακής πορείας, η οποία κορυφώθηκε με τη βράβευσή του με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2025.

Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη με την απονομή του Βραβείου Ειρήνης που θα παραλάβουν ο Yuval Abraham και ο Basel Adra, κατά τη 2η Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου, συμμετέχει στην ανάδειξη της σημασίας της αλήθειας, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της γενναιότητας.

Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή