Η προκλητική Βικτώρια Νούλαντ και οι πρόθυμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Tου ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
«Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλιμακώνει την αντιπαράθεση της με την Μόσχα, περνώντας στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών που λαμβάνουν διαρκώς μέτρα κατά της Ρωσίας, κερδισμένη βγαίνει η… Τουρκία. Της οποίας τον ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, επιβραβεύει εμπράκτως η Ουάσιγκτον. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εισπράττει τα αναμενόμενα (οφέλη) από την απόφαση της να συγκρουστεί ευθέως με την Μόσχα. Η πολιτική της δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, μάλλον ούτε και των ψηφοφόρων της. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.
Η αναβάθμιση της Τουρκίας Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, δεν μασάει ποτέ τα λόγια της. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό έκανε και τις τελευταίες μέρες σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.
Πρώτον η Τουρκία είναι ο χρήσιμος και κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, παρά τις σχέσεις με την Ρωσία ή (γιατί όχι) επειδή ασκεί πολιτική ανοικτής επικοινωνίας και παρέμβασης προς κάθε κατεύθυνση. Με την Ρωσία, συγχρόνως με την Ουκρανία και ταυτόχρονα με ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Ερντογάν μπορεί αν έχει δεχθεί τις αντιδράσεις της Αμερικής επί δύο δεκαετίες τώρα, βρίσκει όμως πάντα τον τρόπο να είναι αναγκαίος. Παρεμβαίνοντας
συγχρόνως σε πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Στον Καύκασο, στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη. Έχοντας διαρκώς τριβές με την Ελλάδα και την Κύπρο, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα εδώ και
καιρό, αποδεχόμενη την αμερικανική πολιτική
Δεύτερον, η κα Νούλαντ τόνισε ειδικά προς τον κ. Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να ξεχάσουν τα όποια σχέδια για την κατασκευή του αγωγού East Med. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε δέκα χρόνια, επενδύοντας τεράστια ποσά για έργα που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στο υγροποιημένο αέριο και στην καλωδιακή μεταφορά ενέργειας από Ασία και Αφρική». Επιβεβαιώθηκε έτσι επισήμως αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε με Non paper την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση από την αρχή του έτους.
Τρίτον, τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και η Κύπρος πρέπει να επιλύσουν ή να «ξεχάσουν» τις διαφορές τους με την Άγκυρα (δεν έχουμε καιρό για τέτοια την ώρα που πολεμάμε με την Ρωσία).
Τέταρτον, ήταν προκλητική ειδικά για το Κυπριακό, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της αποδοχής της… πραγματικότητας. Η κα Νούλαντ αναφέρεται σε Βορρά και Νότο στο νησί.
Συμπέρασμα: Η Ουάσιγκτον επιθυμεί λύσεις άμεσες για την μεταφορά φυσικού αερίου αι ενέργειας στην Ευρώπη..
«Ναι» σε όλα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα εδώ και καιρό, αποδεχόμενη την αμερικανική πολιτική ή μάλλον αποδεχόμενη τις νέες πραγματικότητες. Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει στις 26 Οκτωβρίου στο Ριάντ αυτά που περιέγραψε η κα Νούλαντ στο περίφημο Non paper 2 μήνες μετά.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία όπου συνάντησε τον Πρίγκιπα Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, και πήρε μέρος στο forum «Future Investment Initiative» στο Ριάντ. Στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει και την Σαουδική Αραβία. Δείχνει δε ότι ο αγωγός East Med δεν είναι η μοναδική λύση ή το μοναδικό σχέδιο. Και ότι πολύ άνετα η Ελλάδα βλέπει και άλλες εναλλακτικές.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την έκφραση «θα μπορούσε να είναι και ο αγωγός» μετά από 10 χρόνια προετοιμασίας και συνομιλιών για να προχωρήσει το σχέδιο East Med το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για τις πρώτες ερευνητικές εργασίες. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του στο όλο θέμα και ειδικότερα στην αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή:
«Έχουν προταθεί διάφορες ιδέες. Θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός, ο αγωγός East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, και από την υγροποιημένη του μορφή θα επαναεριοποιηθεί στην Ελλάδα, όπου έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο στάδιο.
Πριν τον πρωθυπουργό είχε αναφερθεί σε όλα αυτά ο Νίκος Δένδιας στις 23 Απριλίου του 2021 μιλώντας στο πρακτορείο Arab News:
«Η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένου να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και από πλευράς κόστους θα ήταν πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση για παράδειγμα με το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Οπότε από οικονομικής πλευράς, δεν βλέπω την Ελλάδα να γίνεται πετρελαιοπαραγωγός χώρα».
Το ακόμα καταπληκτικότερο είναι ότι όλα αυτά λέγονται από τον Νίκο Δένδια, οκτώ (8) μέρες μετά από τα όσα είπε μέσα στην Άγκυρα για τις τουρκικές διεκδικήσεις, δηλώσεις που στην Ελλάδα προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης, και στην Τουρκία εκνευρισμό.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν έπεσε από τα σύννεφα ακούγοντας την Βικτώρια Νούλαντ ή όταν διάβαζε στις αρχές του έτους το αμερικανικό Non paper. Ενοχλείται όπως πάντα για τις εσωτερικές εντυπώσεις. Ενοχλείται για τα όσα αποκαλύπτονται στους Έλληνες πολίτες, τα οποία αποφεύγει να εξηγήσει η κυβέρνηση.
Τα πράγματα όμως διαμορφώνονται πολύ διαφορετικά από τα όσα πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες και ειδικότερα οι οπαδοί της ΝΔ.
Ήρθε η ώρα να δοθούν εξηγήσεις γιατί πολύ απλά η αλήθεια βοηθά τη χώρα. Μπορεί να μην βοηθά την συγκέντρωση ψήφων, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει.
Είναι επίσης σίγουρο ότι δημιουργεί αντιδράσεις και εντάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Και είναι αυτός ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει να κρατά επτασφράγιστο μυστικό τα όσα συζητά κάθε φορά με τον κ. Ερντογάν.