Αίρεται η ασυλία του Γρηγοριάδη που είπε όνομα εφοπλιστή-καναλάρχη – Δεν ήρθη για τον Κυρανάκη που είπε όνομα απλού πολίτη.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά έχει η Ν.Δ. για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών. Η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει σχεδόν όλες τις αιτήσεις που αφορούν τους βουλευτές της Ν.Δ. (ειδικά όταν προέρχονται από τον φιλοκυβερνητικό μιντιακό χώρο…), ενώ αποδέχεται σχεδόν όλα τα αιτήματα που αφορούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, τους οποίους και στοχοποιεί.
Η πρόνοια του συντάγματος (άρθρο 61) πως «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων» και «διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση» συνήθως μένει γράμμα κενό από την ερμηνεία που δίνει η Ν.Δ. (συχνά πυκνά μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ).
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής, με τη σύμπλευση όλων των κομμάτων σε πολλές περιπτώσεις, αρνήθηκε να άρει την ασυλία κυβερνητικών βουλευτών για άσκηση πολιτικής δράσης είτε εντός είτε εκτός της Βουλής. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Γιάννη Λοβέρδου, στον οποίο είχε κάνει μήνυση η πρ. βουλευτής Ραχήλ Μακρή για ανάρτησή του. Ωστόσο χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί την άρση ασυλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη μετά από μήνυση του εφοπλιστή και καναλάρχη Γιάννη Αλαφούζου. Ο βουλευτής μηνύθηκε επειδή είπε σε ομιλία του στη Βουλή τα ονόματα των Ελλήνων εφοπλιστών που φέρεται ότι μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις κυρώσεις, ενώ τα κανάλια τους μιλούν για «πουτινάκια». Επίσης, αποκάλεσε καθάρματα τους συγκεκριμένους εφοπλιστές.
Αντίθετα, πριν 25 ημέρες για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος είπε (όχι στη Βουλή, αλλά στα σόσιαλ μίντια) το όνομα ενός πολίτη που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη και ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να αφαιρέσει το όπλο αστυνομικού, η κυβερνητική πλειοψηφία άπλωσε πέπλο προστασίας. Μάλιστα, λέγεται ότι προηγήθηκαν έντονο παρασκήνιο και επικοινωνία του βουλευτή με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Ν.Δ. να αλλάξει τη θέση της. Η Ν.Δ. στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν υπέρ της άρσης ασυλίας, αλλά στην Ολομέλεια άλλαξε στάση και χρειάστηκαν νυχτερινά SMS στους νεοδημοκράτες βουλευτές την παραμονή της ψηφοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Κυρανάκης έχει δηλώσει ότι είναι κατά της βουλευτικής ασυλίας (με αποτέλεσμα το 2019 ύστερα από μήνυση του Π. Δημητρά να αρθεί η ασυλία του για τη δήλωσή του ότι «μόνο τα Ελληνόπουλα» θα παίρνουν 2.000 για τη γέννησή τους).
23 άρσεις στον Πολάκη
Επισημαίνεται ότι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν στοχοποιηθεί από τη Ν.Δ. Για παράδειγμα, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος τον Απρίλιο είπε στη Βουλής πως «έχω πάει στα δικαστήρια για 23 υποθέσεις και έχω αθωωθεί για τις 20». Μάλιστα, ειδικά για τον Π. Πολάκη, η Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να ψηφίσει δύο φορές προκειμένου να ικανοποιηθεί ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης που έκανε μηνύσεις στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ψηφοφορία στην οποία απορρίφθηκε η άρση ασυλίας, ακολούθησαν συγγνώμες ακόμη και από υπουργούς (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης) και έγινε νέα μήνυση από τον εκδότη, για να μαζευτεί όλη η Ν.Δ. και να ικανοποιήσει το αίτημά του!
Ο φιλοκυβερνητικός εκδότης
Εννοείται ότι από τότε η Ν.Δ. ικανοποιεί όλες τις αιτήσεις άρσης ασυλίας που προέρχονται από τον συγκεκριμένο εκδότη. Πρόσφατο παράδειγμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, που κατηγορήθηκε από τον εκδότη για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση που τελέστηκε μέσω Διαδικτύου. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις υποθέσεις που αφορούν τον εκδότη η Ν.Δ. δεν ήταν μόνη της, αλλά είχε και τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Στοχοποίηση Παππά
Το ίδιο συνέβη από τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού και στη στοχοποίηση του Νίκου Παππά. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήραν την ασυλία του, βασιζόμενοι στο υλικό από τις παράνομες υποκλοπές και τα υπομνήματα που έγιναν από τον Σάμπι Μιωνή και αφορούν μία υπόθεση που έχει κλείσει από τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες ο Ν. Παππάς θα δικαστεί και για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, από τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο αποκόμισε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ…
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ο Κλ. Γρηγοριάδης ζήτησε να αρθεί η ασυλία του, λέγοντας πως «είναι τιμή μου να με μηνύει ο ολιγάρχης-εφοπλιστής-καναλάρχης Γ. Αλαφούζος επειδή είπα, από το βήμα της Βουλής, την αλήθεια». Τόνισε ότι πρόκειται για «πολιτική τοποθέτηση» που προστατεύεται από το σύνταγμα, ενώ επέμεινε στην αναφορά του. Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη αρχικά ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας, αλλά στη συνέχεια διόρθωσε την ψήφο της, ταυτιζόμενη με τη θέση του συναδέλφου της. «Δεν μας φοβίζει η τρομοκρατία που επιχειρούν να ασκήσουν ολιγάρχες και ακροδεξιοί στα στελέχη και στα μέλη του ΜέΡΑ25» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.