Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γκρεμίζονται οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών

Μοιραστείτε το

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία, που εξελίσσεται σε ένα γεωπολιτικο-στρατηγικό παιχνίδι ανάμεσα σε Αμερική και Ρωσία, ισοπεδώνουν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ των Ουκρανών που έθεσαν εκτός λειτουργίας έναν σταθμό συμπίεσης, προκάλεσε αύξηση 16% μέσα σε μια ημέρα στην τιμή του φυσικού αερίου. Οικονομικοί παράγοντες σε Ευρώπη και Αμερική σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Δεν μπορούν να εκτιμήσουν το βάθος της κρίσης και τις συνέπειες που θα προκαλέσει στην οικονομία.

Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι έρχεται βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η οποία μπορεί να τσακίσει στην κυριολεξία τις αδύναμες οικονομίες των χωρών του Νότου και βεβαίως την Ελλάδα, που είναι εκτεθειμένη σε υπέρογκο δημόσιο χρέος. Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες είναι χαοτική. Οι περιβόητες κυρώσεις κατά της Μόσχας κατάφεραν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να ισοπεδώσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις παραγωγικές βιομηχανίες. Το ενεργειακό κόστος τινάζει στον αέρα τις τιμές των καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει σε ρυθμούς Τουρκίας.

Σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα, τον επόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 15% με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί στην Ευρώπη αδιαφορούν για τις κυρώσεις και άρχισαν να πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο. Μέχρι τώρα ήταν ένα κρυφό μυστικό, αλλά ο Ντράγκι, το είπε καθαρά στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την αγωνία του για τις επιπτώσεις της κρίσης. Η χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες διασώζεται από τον τουρισμό. 

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα γίνει τον χειμώνα. Το ενεργειακό κόστος μπορεί να καταστρέψει τις παραγωγικές μονάδες που έχουν απομείνει και να αφανίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες τηρούν στάση αναμονής και έχουν σταματήσει όλα τα προγράμματα. Ο δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει παγώσει στην κυριολεξία, ενώ μεγάλα επενδυτικά project ακυρώνονται. Η κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί να οδηγήσει και σε πολιτική αποσταθεροποίηση. Όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας φτωχοποιείται, τότε οι κραδασμοί μπορεί να ταρακουνήσουν ολόκληρο το σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση, είναι δυσκίνητη και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Τα κράτη είναι πλέον διχασμένα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.