Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γιώργος Ψυχογιός: Να γίνει σε βάθος έρευνα για όλες τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων 

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

 

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγνωρίσει και να αποδεσμευθεί από τα λάθη του δικού του παρελθόντος μεταξύ των οποίων και η επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ…» 

 

«Είναι ντροπή να ακούγεται για τη χώρα ότι είναι de facto πολιτική οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και να μην γίνεται τίποτα, όπως και είναι απαράδεκτο τα στελέχη της Κυβέρνησης να κατηγορούν όσους τους ζητούν εξηγήσεις, ως θύματα ή φερέφωνα της τουρκικής προπαγάνδας» λέει στην Κυριακάτικη Kontranews oΓιώργος Ψυχογιός.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκεί σφοδρή κριτική στην εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά για το ενδεχόμενο σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και σχολιάζει τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 

  • Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του Ερντογάν πως η Ελλάδα βασανίζει και δολοφονεί πρόσφυγες; Θεωρείτε πως γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο από τις ελληνικές Αρχές; Πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες; 

Ο Ερντογάν έχει καταπατήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου στο εσωτερικό της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή ή αγνοούνται πολιτικοί του αντίπαλοι, δημοσιογράφοι, αυτοδιοικητικοί, δικαστικοί και η Διεθνής Κοινότητα κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Εμείς δεν ακούμε τι λέει ο Τούρκος πρόεδρος που δεν έχει διστάσει να εργαλειοποιήσει κατ’ επανάληψη κατατρεγμένους ανθρώπους προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη.

Ακούμε όμως με προσοχή τι λένε οι θεσμικοί φορείς, η Επίτροπος Γιόχανσον, η LIBE, η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι, ο Ειδικός Εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλοι αυτοί ζητούν να υπάρξει ανεξάρτητο παρατηρητήριο για την τήρηση της συνοριακής διαδικασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, να εφαρμόζονται οι εγγυήσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν είχαμε ποτέ καμία αυταπάτη ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει μια πολιτική αλληλεγγύης, έχουμε όμως την απαίτηση να τηρούνται απαρέγκλιτα οι αρχές του Κράτους Δικαίου και του Ανθρωπισμού, να μην αντιμετωπίζεται η Σύμβαση της Γενεύης ως ένα γνωμοδοτικό κείμενο που εφαρμόζεται α λα καρτ. Ζητάμε, έστω και τώρα να γίνει με διαφάνεια και σε βάθος έρευνα για όλες τις καταγγελίες.

Είναι ντροπή να ακούγεται για τη χώρα ότι είναι defactoπολιτική οι επαναπροωθήσεις και να μην γίνεται τίποτα, όπως και είναι απαράδεκτο τα στελέχη της Κυβέρνησης να κατηγορούν όσους τους ζητούν εξηγήσεις, ως θύματα ή φερέφωνα της τουρκικής προπαγάνδας.

  • Πώς κρίνετε την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι; 

Ο Πρωθυπουργός αντί να διεκδικεί απτή στήριξη της χώρας για την προάσπιση της κυριαρχίας μας και να απαιτεί δέσμευση της Τουρκίας σε έναν διάλογο ύφεσης με ορίζοντα τη Χάγη, προωθεί μια εξωτερική πολιτική Ι.Χ. που από τη μια βασίζεται στη λογική του δεδομένου συμμάχου, που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά ανταλλάγματα και από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένος στις εσωκομματικές αντιθέσεις.

Όπως κάνει σε όλα τις κομβικά ζητήματα, εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επικοινωνία, ταλαντεύεται ανάμεσα στην αποσιώπηση της κατάστασης, την γκρίζα προπαγάνδα παραπληροφόρησης ή την ανάδειξη ως πανάκεια συνεχώς νέων αγορών εξοπλισμών.

Η τουρκική επιθετικότητα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σαφείς κόκκινες γραμμές σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, αλλά και ενεργητική, πολυδιάστατη διπλωματία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εξασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018 σαφή καταδίκη της Τουρκίας, με την απειλή μάλιστα κυρώσεων σε συνεργασία με την Κύπρο τον Ιούνιο του 2019. Το αποτέλεσμα ήταν ανάσχεση του τουρκικού αναθεωρητισμού, σαφείς κόκκινες γραμμές επί του πεδίου και στον διάλογο, αλλά και διατήρηση πολλαπλών ενεργών διαύλων επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι άλλα ζητήματα. 

  • Επιμένετε να μιλάτε για προοδευτική κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ… Πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Ευάγγελο Βενιζέλο πχ; 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το δίλημμα αριστερά-δεξιά, όχι μόνο έχει επανέλθει αλλά είναι και πιο επίκαιρο από ποτέ και αυτό καταδεικνύεται τόσο από τις γαλλικές εκλογές, όσο και από το τι έχουν καταφέρει οι κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας σε Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού.

Οι επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό να δώσει καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να επιδιώξουμε μια στιβαρή προοδευτική προγραμματική συνεργασία με στόχο την αποδέσμευση της κοινωνίας από τον φαύλο κύκλο της ακρίβειας και των χρεών που πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναγνωρίσει και να αποδεσμευθεί από τα λάθη του δικού του παρελθόντος μεταξύ των οποίων και η επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και να δει καθαρά τι συμβαίνει σε Ισπανία, Πορτογαλία και εσχάτως στη Γαλλία με τις ενωμένες δυνάμεις αριστεράς, κεντροαριστεράς και οικολογίας.  

  • Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «προεκλογικό χαρτζιλίκι» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης; 

Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στη σχέση κόστους καυσίμων με τον μέσο μισθό. Είναι στις πρώτες θέσεις στον ενεργειακό πληθωρισμό, με τις υψηλότερες αυξήσεις στο ρεύμα. Είναι στις πρώτες θέσεις στον πληθωρισμό πανευρωπαϊκά, πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και όπως προδιαγράφεται από τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, η ακρίβεια θα επιδεινωθεί περαιτέρω το φθινόπωρο.

Το μοντέλο που προκρίνει η κυβέρνηση, με το powerpass, στηρίζεται στην εκ των υστέρων επιδότηση των λογαριασμών με λεφτά που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει σε προηγούμενους λογαριασμούς! Δηλαδή επιστρέφει και με καθυστέρηση λεφτά που κακώς εισπράχτηκαν από τους καταναλωτές στερώντας ρευστότητα από νοικοκυριά και αγορά. Δεν καλύπτει τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν περιλαμβάνει καταναλωτές μέσης τάσης,  αφήνει από έξω πολλές οικιακές καταναλώσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου των οποίων οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το fuelpass, ενώ επί μήνες αρνείται τη μείωση του ΕΦΚ που θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για τους καταναλωτές, τώρα προαναγγέλλει επέκταση της πενιχρής επιδότησης για τους τρεις μήνες πριν τις εκλογές απόδρασης που σχεδιάζει, και ενώ η τιμή των καυσίμων είναι αυξημένη κατά μισό ευρώ περίπου σε σχέση με την άνοιξη που δόθηκε η προηγούμενη επιδότηση.

Μόνη λύση για τις ανάγκες των πολλών, η πολιτική αλλαγή. Άλλωστε, ως κυβέρνηση δείξαμε πολλά δείγματα γραφής για την στήριξη της κοινωνίας στα δύσκολα, ώστε να μείνει όρθια και μη μένουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες «αόρατες» όπως γίνεται τώρα.

*Βουλευτής  Κορινθίας – Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.