Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Γεραπετρίτης «αδειάζει» στη Βουλή τη Ντόρα Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εισηγείται την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, έγινε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων

Μοιραστείτε το

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη και την εισήγησή της υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «για το Κόσοβο, η στάση μας είναι διαρκής και καθαρή. Είπαμε εξ αρχής ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες το Κόσοβο να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχει ειδική μνεία, όπως γνωρίζετε, στις Συμφωνίες της Αχρίδας μεταξύ ακριβώς Σερβίας και Κοσόβου, που αναφέρεται στο ζήτημα της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς. Εγώ όμως δεν θα αναφερθώ σε αυτό. Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσόβου, μολονότι με το Κόσοβο εμείς διατηρούμε τις αναγκαίες διμερείς σχέσεις, έτσι ώστε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στη Ντ. Μπακογιάννη ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Το τι έπραξε ο κάθε βουλευτής, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένα θέμα και βουλευτικής ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα όμως εκφράζεται από την κυβέρνησή της και η κυβέρνηση αυτή είναι απολύτως συνεπής. Ήδη από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης από το Κόσοβο έως και την τελική κρίση του Συμβουλίου Υπουργών, όποτε αυτή λάβει χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εισηγείται την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, έγινε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων.
Η Σερβία έχει διαμαρτυρηθεί γιατί η συγκεκριμένη έκθεση παρακάμπτει διεθνείς υποχρεώσεις τις οποίες η Πρίστινα αρνείται να εκπληρώσει, όπως η παραχώρηση αυτονομίας στους δήμους με σέρβικη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγόρησε μάλιστα την Ντ. Μπακογιάννη ότι άλλαξε στάση, μετά από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO).

Ο ίδιος σε διάγγελμά του από ανέφερε ότι γνωρίζει ποιος «έδωσε την εντολή». «Ξαφνικά μετάνιωσε (…) Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας» είπε.

Σημειώνεται ότι η ZSO είναι ένα σχέδιο για αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρόταση προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και η Κύπρος εξέφρασε τη διαμαρτυρία και την έκπληξή της, σχετικά με τη στάση της Ντ. Μπακογιάννη καθώς είναι σταθερά αντίθετη σε κάθε «δεδικασμένο» που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Την ίδια στάση κρατάνε άλλωστε, για δικούς τους λόγους η καθεμία, και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.