ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία του κόσμου αποτυπώνουν τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB. Η λέξη «φόβος», με ποσοστό 51%, εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Ακολουθούν η «οργή», με 49,6% και η «απογοήτευση», με 39,5%. Σε ό,τι αφορά στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «Πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα στη χώρα;», το 65% απαντά «Πολύ άσχημα» και «Αρκετά άσχημα» και μόνο το 10,8% απαντά «Καλά» και «Πολύ καλά». Για πρώτη φορά καταγράφεται με τέτοια μεγάλα ποσοστά η απελπισία της κοινωνίας.
Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα. Πιστεύουν ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα.
Είναι απογοητευμένοι με την ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα, ειδικά των μισθωτών και των συνταξιούχων. Είναι οργισμένοι με τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι η εγκληματικότητα θα περιοριστεί και γι’ αυτό εκφράζει φόβο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης συνιστούν κόλαφο για την κυβέρνηση.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν παράγει ελπίδα, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον ένα μήνα μετά τις εκλογές. Τα ποσοστά των κομμάτων κινούνται στα ίδια επίπεδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η οργή, ο φόβος και η απελπισία αναμένεται να προκαλέσουν μελλοντικά ισχυρούς τριγμούς στα κόμματα.
Δεν αποκλείεται ακόμη και η ολοκληρωτική κατάρρευση του σημερινού πολιτικού σκηνικού, με δεδομένο ότι δεν δίνει ελπίδα στην πλειοψηφία του κόσμου. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,1 %, το ΚΚΕ 7,6 %, η Ελληνική Λύση 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6 %, το ΜέΡΑ 25 2,9 %, η Νίκη 2,9 %, η Φωνή Λογικής 2,7 %, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8 %. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 11,5 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,8 %.
Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,5 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5 %. το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.
Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 64,7 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,7 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».
Ελληνοτουρκικά
Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 46,4 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 62,4 %, υγεία/περίθαλψη με 43,1 % και ανεργία με 29,2 %.
