Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εξαδάκτυλος και Ιατρικός σύλλογος αδειάζουν Γεωργιάδη και τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Υγείας

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατία και ιατρός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που είναι Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, άδειασε… εκκωφαντικά τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη

Μοιραστείτε το

► subscribe στο Kontra ► http://bit.ly/KontraChannel

Θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή, θεωρεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στέλονοντας σαφές μήνυμα, ότι είναι υπέρ του ΕΣΥ και πώς το ιδιωτικό έργο των γιατρών- σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας – θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του συστήματος.

Δείτε το βίντεο ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ:

Με αφορμή τη συζήτηση της Παρασκευής του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΠΙΣ, διαπιστώνει πως υπήρξαν σοβαρές στρεβλώσεις των θέσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρά τη σαφή και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθ. Εξαδάκτυλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και του γραπτού υπομνήματος που ο Σύλλογος είχε καταθέσει στην πολιτική ηγεσία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το θεσμικό όργανο των γιατρών:

Σχετικά με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου επαναλαμβάνουμε την ειλημμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ, η οποία επαναβεβαιώθηκε από την πρόσφατη Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ και η οποία αναφέρει ρητά:

«Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους η πολιτεία οφείλει να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς προκειμένου να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας με επαρκή αριθμό προσλήψεων, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα υπερεργασίας και να καλυφθούν με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι πολίτες.

Τυχόν χορήγηση δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως το περιγραφόμενο στο άρθρο 7, θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και ΚΥ του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ιατρούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο».

Συνεπώς, είναι παντελώς αβάσιμη και προσχηματική η επίκληση του ΠΙΣ ως εισηγούμενου την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που απέσυρε ο υπουργός Υγείας. Υποθέτουμε ότι το έπραξε προκειμένου να μην κατονομάσει και εκθέσει στην ιατρική κοινότητα εκείνους που όντως την εισηγήθηκαν, καταστρατηγώντας ανερυθρίαστα τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Απεναντίας, θεωρούμε πως ουδόλως εξυπηρετεί τη διαφάνεια η απόσυρση από τον υπουργό του άρθρου 35 που είχε εισηγηθεί ο ΠΙΣ και είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αίρονταν κάθε ακαταδίωκτο και ασυλία σε πειθαρχικές υποθέσεις για προέδρους και μέλη των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, ώστε ισότιμα προς κάθε άλλο γιατρό της χώρας να λογοδοτούν στα πειθαρχικά όργανα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους νόμους και τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Τέλος, στο ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων που απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Βουλή, ο ΠΙΣ πιστεύει πως αποτελεί έλασσον ζήτημα η απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον εργάσιμο τακτικό χρόνο τους, όταν εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης το 40% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές.

Επιπλέον αποτελεί πρόκληση η νομοθέτηση της λύσης των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα εργαστήρια τα οποία τυχόν θα κινητοποιηθούν, όταν το clawback που θα είχε καταργηθεί το 2018 φτάνει στο 50%.

Συμπερασματικά ο ΠΙΣ, μετά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου στη Βουλή, διαπιστώνει έλλειψη στόχευσης στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
#KontraChannel #Kontra

► Ακολούθησε μας:

🟦 Official website: http://bit.ly/KontraChannelGR,
🔴Facebook: http://bit.ly/KontraFB,
🔵Twitter: http://bit.ly/KontraTwitter,
⚫️TikTok: http://bit.ly/KontraTikTok,

►Δείτε μας στα συνδρομητικά:
🟢 Cosmote κανάλι 116,
🔵 Nova κανάλι 703,

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.