Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εξαδάκτυλος για Πνευματικό: Θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο

Αυτή την πρόθεση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου - «Δεν υπάρχουν διλήμματα κόστους-οφέλους» για τους ασθενείς ξεκαθάρισε

Μοιραστείτε το

Το δίλημμα «κόστους – οφέλους» για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ασθένειας που έθεσε ο Σπύρος Πνευματικός «δεν υπάρχει», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε πως ο ΠΙΣ οπωσδήποτε θα καλέσει τον κ. Πνευματικό για εξηγήσεις. «Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίον ανήκει, εκεί είναι η δικαιοδοσία, αυτή, εμείς οπωσδήποτε θα προκαλέσουμε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα», είπε συγκεκριμένα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, απαιτεί συναίνεση όλων και απαιτεί και μία συζήτηση η οποία δεν γίνεται με όρους, με φυσιολογικούς όρους 15 μέρες μετά τις εκλογές όμως».

Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, «βεβαίως δεν θα σας κρύψω ότι στην άσκηση ιατρικής πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα, γιατί και οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικές», προσθέτει δίνοντας δύο παραδείγματα: «Φανταστείτε ότι έχουμε έναν ασθενή, υπερβολικό το παράδειγμα, 100 ετών, πάσχει από βαριά επώδυνη νόσο και υφίσταται ένα λυτρωτικό έμφραγμα.

Αν κανείς τον επαναφέρει μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του θανάτου κατά μία εβδομάδα ή κατά τρεις – τέσσερις ημέρες. Ένα παράδειγμα. Θα σας φέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Ο μοναδικός χειρουργός διαθέσιμος καλείται να αντιμετωπίσει με ίδιας βαρύτητας τροχαίο τον πατέρα και την κόρη και μπορεί να βάλει στο χειρουργείο έναν ανά χρονική στιγμή, με ενδεχόμενο να χαθεί ο δεύτερος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να χειρουργήσει δύο ταυτοχρόνως».

Ο ίδιος, διαμηνύει πως το δίλημμα πάντοτε είναι «τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο», και πως στη ζυγαριά μπαίνει «άνθρωπος και άνθρωπος», όχι «άνθρωπος και κόστος». Όσο και αν είναι το χρονικό περιθώριο που δίνει το «τελικό στάδιο», η προσπάθεια των γιατρών είναι «αυτό το χρονικό διάστημα να είναι ανθρώπινο, να απολαμβάνει καλή ποιότητα και να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο».

«Θέλω να σας πω επίσης ότι η μεγαλύτερη χαρά για μας είναι η διάψευση ενός προσδόκιμου επιβίωσης. Δηλαδή τον άνθρωπο που θα πούμε ότι κατ’ εκτίμηση θα ζήσει Χ χρονικό διάστημα να ζήσει 3 Χ, να ζήσει 5 Χ και να είναι και καλής ποιότητας. Και η επιστήμη αυτό το παρέχει και το παρέχει διαρκώς με κόστος βεβαίως υψηλό, αλλά γι’ αυτό είμαστε επιστήμονες», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Τέλος, ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «αυτό το οποίο εμείς συζητάμε πολύ συχνά είναι τα φρικτά διλήμματα για τα οποία σας έδωσα δύο παραδείγματα. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί συντρίβει την ψυχή του γιατρού όταν έρχεται εκείνη η ώρα και τη διάνοιά του και τη σχέση του με τον ασθενή, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι σας τι σας περιγράφω».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.