Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Ταρακουνάει το σύστημα η πρόβλεψη για 55% αποχή – Εφιαλτικό σκηνικό καταγράφουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Οργισμένος και απογοητευμένος ο κόσμος στέλνει μήνυμα στα κόμματα

Μοιραστείτε το

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσλαμβάνουν οι προβλέψεις για το μέγεθος της αποχής στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικοινωνιολόγων, που βασίζονται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η αποχή ενδέχεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, αγγίζοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας το 55%.

ΜΙΑ μεγάλη μάζα ψηφοφόρων δηλώνει απογοητευμένη από όλο το πολιτικό σύστημα και δεν εμπιστεύεται κανένα απολύτως κόμμα. Εκτιμά ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις απαντήσεις αποτυπώνονται η οργή, η αγανάκτηση και στις νεότερες ηλικίες ακόμη και η αποστροφή από αυτό που λέγεται πολιτική. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ενισχύεται η λεγόμενη γκρίζα ζώνη, που πιστεύει ότι είναι όλοι ίδιοι. Οι πρωτοβουλίες των κομμάτων να προκαλέσουν συσπείρωση και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου για τις ευρωεκλογές, έχουν ναυαγήσει. Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αυστηρά περιορισμένο.

Η αντιπαράθεση των κομμάτων είναι υπόθεση πλέον των ίδιων των κομματικών επιτελείων, των επικοινωνιολόγων και των μέσων ενημέρωσης, με την κοινωνία να αποφεύγει να πάρει θέση. Πρόκειται για μια πρωτογενή κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Το γεγονός ότι προεξοφλείται από τώρα ο νικητής των εκλογών, που θα είναι η αποχή, προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί όλο αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος συνιστά βόμβα που μπορεί μελλοντικά να σκάσει, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Ένα ακόμη εύρημα των δημοσκοπήσεων που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών. Οι πολίτες αρνούνται να μπουν στη λογική της ιδεολογίας που εκφράζουν τα κόμματα. Ακόμη και αυτοί που θα πάνε στις κάλπες είναι ένα εκλογικό σώμα που παραπέμπει σε κινούμενη άμμο. Παραμονές εκλογών και ένα 15% από αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξουν. Γι’ αυτό τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μπορεί για μια ακόμη φορά να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση έχει χτυπήσει κόκκινο λόγω της ακρίβειας και του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος που προκαλεί η στεγαστική κρίση. Η κυριαρχία που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία είναι επίπλαστη και οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να διαμορφώσει ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής. Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της αποχής αν αποτυπωθεί στις κάλπες συνιστά σήμα κινδύνου για την κυβέρνηση, αλλά και για όλα τα κόμματα.

Αποτελεί μονόδρομο για το πολιτικό σύστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα το καθιστούν αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες. Σε διαφορετικά περίπτωση, το σημερινό σκηνικό είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει με πάταγο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.