Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ευάγγελος Αποστολάκης: Σκεπτικισμός για τα F-35 – Έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη των νέων συστημάτων;

Το σημαντικό είναι να μην ενισχυθεί η Τουρκία

Μοιραστείτε το

Η όποια προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να προκύπτει από εμπεριστατωμένη μελέτη, επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δεν πήραμε καμιά υπόσχεση» για τη μη ενίσχυση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στα οπλικά τους συστήματα, επεσήμανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι η Τουρκία να μην αναβαθμίσει τα F-16, να μην πάρει καινούργια και να μην μπει στο πρόγραμμα των F-35.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα αμερικανικά αεροπλάνα 5ης γενιάς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για την προμήθεια είκοσι F-35 με προοπτική το τέλος της δεκαετίας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε σκεπτικισμό και προβληματισμό επισημαίνοντας ότι η όποια προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να προκύπτει από εμπεριστατωμένη μελέτη και από εισηγήσεις του ανάλογου επιτελείου γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια της ορθότητας της απόφασης.

Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς για τα F-35: “Δεν έχει ξαναγίνει”

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς, για την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει από τις ΗΠΑ την αγορά των F-35 παραβαίνοντας μάλιστα το νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή του!

Ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που πρωθυπουργός ανακοίνωσε αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς να ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ο ίδιος υπενθύμισε την ανακοίνωση της αγοράς των Rafalle από την ΔΕΔ, το 2021.

«Δεν γίνεται ποτέ. Δηλαδή δεν βγαίνει ένας πρωθυπουργός της χώρας και να ανακοινώσει από το εξωτερικό την αγορά ενός οπλικού συστήματος» τόνισε μιλώντας στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη

«Ένα οπλικό σύστημα για να αγοραστεί, για να αποφασιστεί μάλλον η προμήθειά του, υπάρχει η μελέτη αρχικά, η μελέτη αναγκαιότητος από κάποιο επιτελείο, στην προκειμένη περίπτωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Στην συνέχεια αυτό προχωράει, πηγαίνει στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕ), στην συνέχεια φτάνει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), όπου εκεί εγκρίνεται και αυτό στη συνέχεια πηγαίνει στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), δηλαδή στον Υπουργό. Στην συνέχεια ο Υπουργός (ΥΕΘΑ) αφού το εγκρίνει και αυτός σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ, πηγαίνουν στη Βουλή, στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας στης Βουλής και ιδιαίτερα στην υποεπιτροπή για τα εξοπλιστικά, οι οποίοι γνωματεύουνε για αυτή την προμήθεια και τελικά καταλήγει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Αυτό είναι νόμος» διευκρίνισε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Ερωτηματικά για την αφωνία του

Μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε το γεγονός ότι από τα χείλη του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δεν βγήκε ποτέ η λέξη «Τουρκία». «Αυτό δείχνει ότι η Αμερική έχει μια διαφορετική θεώρηση για το όλο θέμα. Αυτό εμένα προσωπικά με προβληματίζει και θα πρέπει να βάλουμε ένα ερωτηματικό. Για μένα είναι το πιο σημαντικό θέμα, το οποίο μου άφησε ερωτηματικά από αυτή την ομιλία, όσον αφορά το αμυντικό θέμα και την εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό είχαν συζητηθεί προηγουμένως…

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.