Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εύα Καϊλή: Οι πρώτες ώρες της σύλληψής της στις Βρυξέλλες

Η Εύα Καϊλή περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής της ως ημέρα απόλυτου πανικού

Μοιραστείτε το

Στην πρώτη της κατάθεση σους ανακριτές, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Εύα Καϊλή δήλωσε άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω κανέναν πια, ακόμα και τον σύντροφό μου», όπως κατέθεσε. Πίστευε ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν «ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός», προσθέτοντας ότι του έλειπαν τα χρήματα – αγωνιζόταν για να συνεισφέρει στα κοινά τους έξοδα.

Περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους ως ημέρα απόλυτου πανικού: Ο σύντροφός της, ο Τζιόρτζι, συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της, ενώ κουβαλούσε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε δώσει. Η κορούλα της επρόκειτο να παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Όταν άκουσε ότι ο Τζιόρτζι είχε συλληφθεί και πως το αυτοκίνητό της κατασχέθηκε, σκέφτηκε ότι είχε «ένα τροχαίο ατύχημα». Στη συνέχεια, εντόπισε ένα άρθρο σε μια βελγική εφημερίδα που περιείχε το όνομα του Παντζέρι μαζί με την αναφορά σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο της θύμισε ότι η πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Όπως είπε, φανταζόταν ότι η προέλευση των χρημάτων μπορεί να «μην ήταν καλή» και ζήτησε από τον πατέρα της να τα βγάλει από το διαμέρισμά της με τη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Τζιόρτζι. «Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα σκεφτεί την προέλευση αυτών των χρημάτων», όπως κατέθεσε.

Αρνήθηκε ότι είναι μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Οποιεσδήποτε αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, υποστήριξε, ήταν η επίσημη υπόθεση για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο [σ.σ. για αυτό το θέμα]», είπε η Καϊλή.

Εννέα ημέρες αργότερα, η αστυνομία έβγαλε φωτογραφίες με τις τσάντες και τα μετρητά. Η Καϊλή είπε ότι γέμισε μερικώς τη βαλίτσα του Παντζέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζιόρτζι. Εκείνη ήξερε ποια χρήματα ήταν του Παντζέρι γιατί τα κρατούσε δεσμευμένα, ενώ ο Τζιόρτζι κρατούσε τα μετρητά του χύμα. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο – τη δική της – που περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Τα κράτησε προληπτικά, όπως είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της Καϊλή, τόνισε την ανάγκη να είναι ακριβής η αναφορά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή έχουν ξεκινήσει νομική προσφυγή κατά της υπόθεσης, ισχυριζόμενοι ότι οι βελγικές αρχές χειρίστηκαν εσφαλμένα τη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και προκαλώντας εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.