Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Επίθεση Κασσελάκη σε Μητσοτάκη και «11» – «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε νέα αφετηρία»

Να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος μας θα τους τιμωρήσει, είπε ο Στ. Κασσελάκης για τους «11».

Μοιραστείτε το

«Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες» έστειλε το μήνυμα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

«Στην αρχή της ομιλίας μου μίλησα για τους 149 βουλευτές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε, έτσι θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε:

«Αυτή η στιγμή, σε αυτήν εδώ την αίθουσα που στεκόμαστε λίγοι για να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης πολλών, είναι μία νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Στη δουλειά και στο πείσμα σας. Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί – μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες».

Κασσελάκης για «11»: Ο κόσμος μας θα τους τιμωρήσει

Σε μια προσπάθεια να υπερβεί το «τραύμα» από το «κύμα» της διάσπασης και των αποχωρήσεων που «χτύπησαν» τον ΣΥΡΙΖΑ και να τονώσει το ηθικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, εμπνέοντας αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως οι 11 που αποχώρησαν «δεν σεβάστηκαν τον κώδικα δεοντολογίας να παραδώσουν τις έδρες τους. Δεν σεβάστηκαν την εντολή που έλαβαν από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος μας θα τους τιμωρήσει».

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα, και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς, μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία. Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε».

Η επιστολική ψήφος

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην κατεύθυνση των πολιτικών θέσεων του κόμματος έδωσε έμφαση στην επιστολική ψήφο και στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις».

Υπενθύμισε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε «έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές – και κατέθεσε σχετική Τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε χωρίς κανέναν διάλογο. Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης».

Και πρόσθεσε: «Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η ιδιωτική διπλωματία Μητσοτάκη

Ο Στέφανος Κασελάκης αναφερόμενος στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη χώρα μας. Ωστόσο, τόνισε πως «τίθενται ερωτήματα για τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς, αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας. Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε με έμφαση: «Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Παρακολουθείστε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Δείτε φωτογραφίες κατά την προσέλευση των βουλευτών για τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.