Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εντέχνως & Ατέχνως: Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει

Μοιραστείτε το

Γράφει για την Κυριακάτικη Kontra News η ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Δημοσιογράγος, ΕΣΗΕΑ τ. Πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ.

Να γυρίσουν γιατί λεηλατηθήκαν και ανήκουν στην Ελλάδα! Αυτή πρέπει να είναι η πάγια θέση κάθε ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οτιδήποτε άλλο ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία! Αυτή είναι θέση ελληνική και θέση του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων. Των επιστημόνων, δηλαδή, που έχουν κάθε λόγο να αρθρώνουν λόγο και θέση και επιχειρήματα στο θέματης επιστροφής των μαρμάρων.

Με αφορμή νέα δημοσιεύματα του ελληνικού και κυρίως, του ξένου τύπου, με πληροφορίες για κρυφή διαπραγμάτευση και συμφωνία «ανταλλαγής» των γλυπτών του Παρθενώνα, ο ΣΕΑ επαναφέρει τα, αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα, που έχει έγκαιρα και αξιόπιστα και αξιόμαχα θέσει, από τον περασμένο Νοέμβριο, στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το παράδοξο και τραγελαφικό είναι ότι ενώ πηγές του ΥΠΠΟΑ διαψεύδουν και η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού το αρνείται κατηγορηματικά, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται μετά βαΐων, κλάδων και τηλεοράσεων την πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εκμυστηρεύεται, on camera, βεβαίως-βεβαίως, τον κρυφό του πόθο να γυρίσουν τα Μάρμαρα στον τόπο που τα γέννησε, με ακάματες προσπάθειες της κυβέρνησης του. Όλα αυτά για να ακουστεί ο δήθεν αγώνας του υπέρ βωμών και μαρμάρων και να δρέψει καρπούς από τις προ των πυλών κάλπες!

Μη σκεφτείτε καν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης νοιάζεται για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ούτε πως πιστεύει ότι λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο θα καταφέρει ο Ηρακλέας και τους 10 άθλους σε έναν! Να υπερκεράσει βρετανικό νόμο και δια της πλαγίας οδού να δώσει δώρα Δαναών στους άγγλους και να πάρει δανεικά τα Μάρμαρα της ζωφόρου.

Έχει καιρό που το ετοιμάζει το έργο. Από την επίσκεψη του τον Νοέμβριο του 2021 στο Λονδίνο και τη συνάντηση του με τον κ. Τζόνσον στο Νο 10 Downing street έχει ξεκινήσει η ιστορία και ακολούθησε η ψήφιση από τη Βουλή εξόχως διευκολυντικού ΝΔ νόμου, για δανεισμό αρχαιοτήτων μας στο εξωτερικό και για φιλοξενία από το εξωτερικό.

Ξεχνά ο πρωθυπουργός ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει.»! Γιατί έχουν γνώση οι φύλακες! Και είναι καιρός να απαντήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση στα ερω-
τήματα τους:»!

Διαπραγματεύεται την προσωρινή έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης κάποιων θραυσμάτων
των γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα τον δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο της χρυσής προσωπίδα από τις Μυκήνες ή του Δία του Αρτεμισίου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή του Ηνίοχου από το Μουσείο των Δελφών, ή του Ερμή του Πραξιτέλη από το Μουσείο της Ολυμπίας, ή μινωικών τεχνουργημάτων που εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου ή εκθεμάτων από μακεδονικούς βασιλικούς τάφους από τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Βεργίνας;

Για ποιο λόγο ψήφισε την διάταξη για την μακροχρόνια (25+25 χρόνια) εξαγωγή για έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο δεν προχωρά άμεσα στην έκδοση του καταλόγου με τα «αμετακίνητα» ευρήματα, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος,στα οποία περιλαμβάνονται και τα ως άνω αναφερόμενα εκθέματα;

Διαπραγματεύεται τη δημιουργία ειδικού σκοπού μορφωμάτων στο εξωτερικό, όπως το
Ινστιτούτο Γουλανδρή-Στερν με έδρα το Ντέλαγουερ, με σκοπό η κατοχή των αρχαιοτήτων
να περάσει σε άλλα νομικά πρόσωπα; Με ποια εξουσιοδότηση το κάνει αυτό;

Το αίτημα από μεριάς του ελληνικού Δημοσίου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να συνεχιστεί στη βάση της εμπέδωσης και εν τέλει αποδοχής από τη βρετανική πλευρά ότι η Ελλάδα και το κορυφαίο μνημείο της Ακρόπολης υπήρξαν θύματα δόλιων πράξεων, σύμφωνα με αποικιοκρατικές αντιλήψεις που επικρατούσαν τον 19ο αιώνα και οι οποίες εξακολουθούν ισχύουσες έως σήμερα, εφόσον το Βρετανικό Μουσείο εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως «νόμιμος» κύριος των έργων που έκλεψε ο Έλγιν.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν μέρος της εθνικής κληρονομιάς της Βρετανίας,
αλλά της Ελλάδας, αναπόσπαστο μέρος ενός ενιαίου μνημειακού συνόλου. Σκέψεις για τυχόν ανταλλαγή αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία αποτελούν υποχώρηση απέναντι στη γραμμή της ηθικής και νομιμοποιούν την αρπαγή. Εξάλλου, η όποια «ανταλλαγή» αποτελεί παραβίαση του ίδιου του αρχαιολογικού νόμου, ο οποίος αποκλείει την συναλλαγή, άρα και την ανταλλαγή, των ελληνικών αρχαιοτήτων.

Η πρόσφατη απόφαση για την επιστροφή στη Νιγηρία των χάλκινων αγαλματιδίων του Μπενίν και άλλων έργων τέχνης που είχαν κλαπεί από τον βρετανικό αποικιοκρατικό στρατό στα τέλη του 19ου αιώνα (1897), από το Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν (Σκοτία), τα δημόσια μουσεία της Γερμανίας, Μουσεία των ΗΠΑ και άλλους φορείς, στη βάση της «ηθικής των Μουσείων» που κατοχυρώθηκε ως διεθνής όρος και από το ICCOM, σκιαγραφούν την αλλαγή της στάσης σε χώρες με σκοτεινό παρελθόν ως προς τη συγκρότηση των μουσειακών τους συλλογών και αποτελούν τον νόμιμο, ηθικό και ρεαλιστικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.»

Το άκουσες, Κυριάκο;;; ‘Η, μήπως ονειρεύεσαι ότι θα φωτογραφηθείς με βερμούδα μπροστά από την κλεμμένη καρυάτιδα για τις ανάγκες της διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, το καλοκαίρι;;; Όταν δεν είσαι πρωθυπουργός, η δουλειά δεν είναι ντροπή… Ναι;;;

ΚΟΝΤΡΑ

Δέκα χαστούκια της Μελίνας για την κυβέρνηση

ΤΗΝ ΏΡΑ που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρ-
θενώνα, οι περισσότεροι σίγουρα θα θυμηθούν τον αγώνα και τα λόγια της αείμνηστης

Μελίνας Μερκούρη για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Το καλύτερο, όμως, έκανε το site ieidiseis.gr που συγκεντρωσε μερικές από τις σπουδαιότερες φράσεις της μεγάλης ελληνιδας ηθοποιού και πολιτικού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, στο πλαίσιο του Αγώνα, που πρώτη η ίδια εμπνεύστηκε, οραματιζόμενη την Επιστροφη στον αγαλμάτων από την ομίχλη του Λονδίνου στις ολόφωτες τις μετώπες του μοναδικού μνημείου του Παγκόσμιου Πολιτισμου, όπως έχει ανακηρυχθεί ο Παρθενώνας. Γράφει το site, από το οποίο μεταφέρουμε συγκεντρωμένες τις φράσεις της αξέχαστης Μελίνας : «Αν η ίδια βρισκόταν τώρα εν ζωή, είναι βέβαιο πως θα είχε να πει πολλά -και όχι θετικά- για όσα φέρονται να συζητούνται περί «δανεισμού» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Όλοι δε, μπορούμε να φανταστούμε το ύφος που θα είχε και με τι τρόπο θα απευθυνόταν στις δύο πλευρές, καθώς ήταν γνωστή για τον «αιχμηρό» της λόγο.«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθή-
να προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ», ήταν μία από τις συγκλονιστικές φράσεις της που έμειναν στην ιστορία, με την ίδια να παραμένει σύμβολο στην προσπάθεια επανένωσης των Γλυπτών με τη χώρα που τα «γέννησε». Η παράθεση ιστορικών αναφορών ως «καταπέλτες», η διαρκής επίκληση του ηθικού ζητήματος και το άπλετο συναίσθημα για το ζήτημα που πονά την Ελλάδα εδώ και δύο αιώνες, είναι χαρακτηριστικά των όσων υποστήριζε για τα γλυπτά».

Έχοντας την γνωρίσει από πολύ κοντά και για πολλά χρόνια και ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος, μια και η Μελίνα με τίμησε κοντά 20 χρόνια- με τη φιλία της, μπορώ,όχι απλώς να επιβεβαιώσω το παραπάνω, αλλά να κάνω εικόνα και να προσθέσω πως είναι σαν να τη βλέπω και να ακούω τη φωνή της: Τι λέει πάλι αυτός ο ηλίθιος Μητσοτάκης! Θα δανειστούμε τα δικά μας;;; Θα άστραφτε και θα βρόνταγε κουλουριασμένη στον καναπέ του υπουργείου ή του όμορφου σπιτιού της οδού Αθηναίων Εφήβων και θα άναβε εκνευρισμένη τσιγάρο. Δεν θα το είχε μάλιστα σε τίποτε να πει στη αγαπημένη της Μανουέλα Παυλίδου ή στην Μαρία Σκούρτη « Πάρε μου τον άγγλο πρωθυπουργό να του πω δυο λόγια!»

Και το σίγουρο είναι ότι ο -όποιος- Βρετανός πρωθυπουργός θα απαντούσε και δεν θα την άδειαζε, όπως αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα, η βρετανική κυβέρνηση, που δια της υπουργού Πολιτισμού κας Μισελ Ντόνελαν, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Το Μελινάκι μας δεν θα το ένοιαζε καθόλου αν τα μάρμαρα επέστρεφαν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, αρκεί να γύριζαν! Ήξερε πως εκείνη είχε κάνει την Αρχή. Εκείνη αγωνίστηκε γι αυτό το Εθνικό Θέμα σαν λέαινα. Εκείνη το είχε δημοσιοποιήσει στην παγκόσμια και τη Βρετανική κοινή γνώμη. Και εκείνη είχε συνεγείρει διεθνώς προσωπικότητες πρώτου μεγέθους στα φάσματα και της πολιτικής και του πολιτισμού.

Εζησα την προσπάθεια και την εκστρατεία της για την Επιστροφή των γλυπτών του Παρθε νώνα εκ του σύνεγγυς και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα για τον Αγώνα της. Αυτόν που χωρίς αιδώ προσπαθεί να καρπωθεί προεκλογικά ο σημερινός έλληνας πρωθυπουργός συνεπικουρούμενος από μια αρχαιολόγο, που χρημάτισε και ΓΓ του
ΥΠΠΟ επί υπουργίας της! Σηκωθήκαν οι πατάτες να χτυπήσουν τον μανάβη, που θα
έλεγε ο λαός μας… Η διαφορά είναι ότι η Μερκούρη μπορούσε και θα το κατάφερνε, αν δεν την είχε προλάβει ο θάνατος. Κι όχι μόνο μπορούσε, αλλά ότι έκανε το έκανε φανερά!

Σε αντίθεση με το δίδυμο Μητσοτάκης-Μενδώνη, το δίδυμο Ανδρέας-Μελίνα δεν θα κατέφευγε κι επ’ ουδενί θα δεχόταν κρυφές συζητήσεις, συμφωνίες κάτω από το τρα-
πέζι που είναι ολοφάνερο πια ότι προσπαθεί η απερχόμενη κυβέρνηση και μάλιστα με ένα αγοραίο στόχο να καρπωθεί προεκλογικά το αίσθημα πατριωτισμού των Ελλήνων.

Με επικοινωνιακό ορυμαγδό υπέρ Μητσοτάκη, ακόμη και με επισκέψεις στην πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα, ο σχεδιασμός του Μαξίμου ρίχνει τους προβολείς στη Ακρόπολη και τον πρωθυπουργό, μπας και το σκοτάδι καλύψει φάει τα… διαρκή σκάνδαλα, τις υποκλοπές και τις αποτυχίες της κυβερνητικής αριστείας της κονόμας, στο μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί από το 2019 σε βάρος του λαού και του τόπου!
Οι υπόνομοι του δεξιου ́διαδικτυου μάλιστα, εφθασαν να μεμφθούν την πρόεδρο του Συλ-
λόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι δεν… θέλει την επιστροφη των Μαρμάρων (!) ενώ ακό-
μη και τον Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησαν για αγραμματοσύνη, καθώς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε Μαρμαρα κι όχι Γλυπτά.Οτι πιο ανόητο…

Ελγίνεια μαρμαρα δεν υπαρχουν. Μαρμαρα του Παρθενώνα υπάρ-
χουν και θα υπάρχουν στους αιώνες.Κι όταν τα γλυπτά επιστρεψουν εκεί,
που ανήκουν δηλαδη στο Παρθνωνα των Αθηνων και στον λαό της Ελλάδας
τότε πολλές καλές ψυχές θα στήσουν χορό στον Αττικό ουρανό… Τις άλλες… πσυ-
χούλες, που πιστεύουν ότι θα τα φέρουν κρυφά και δανεικά στους ιδιοκτήτες τους, ή που το διαδίδουν, με πληρωμένες ντουντουκες,μόνο για ψηφαλάκια, θα φροντισει να τις διαγράψει η Ιστορια, η Μνήμη μας και η λαϊκή βούληση στην κάλπη!!! Διαβάστε τις 10 αξέχαστες ατάκες της Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σαν αυτό που είναι 10 σφαλιάρες στο σβέρκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

1. «Η Ελλάδα είναι η πραγματική μου δύναμη, ο πραγματικός μου καημός.»

2. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για εμάς τους Έλληνες τα Μάρμαρα του Παρ-
θενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβο-
λο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο το όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.»
3. «Με ακούω και θυμάμαι αυτό που είχε πει ο Dylan Thomas για έναν Βρετανό εκφωνητή: «Μιλάει σαν να έχει Μάρμαρα στο στόμα του»».

4. «Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχουν Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michelangelo, υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci, ο Ερμής του Πραξιτέλη, υπάρχουν οι Ψαράδες στη Θάλασσα του Turner, υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν
υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.»
5. «Λένε ότι οι Έλληνες είμαστε θερμόαιμος λαός. Και είναι αλήθεια. Δεν αποτελώ εξαί-
ρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα συγκεκριμένα γλυπτά για τον ελληνικό λαό, δεν μου είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως αφαιρέθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλά-
δα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι.»

6. «Οι λέξεις λεηλασία, ερήμωση, αχαλίνωτη καταστροφή, αξιοθρήνητη συντριβή και συμφορά, δεν είναι δικές μου για να χαρακτηριστεί ότι συνέβη. Ειπώθηκαν από τους σύγχρονους του Elgin. Ο Horace Smith αποκαλεί τον Elgin «ληστή των Μαρμάρων». Ο Lord Byron, «πλιατσικολόγο». Ο Thomas Hardy χαρακτήρισε τα μάρμαρα «αιχμάλω-
τους σε εξορία».

7. «Πιστεύουμε πως όπου κι αν βρίσκονται τα μουσεία, αποτελούν κοινωνική και πολι-
τιστική ανάγκη για τον κόσμο και πρέπει να προστατεύονται με κάθε τρόπο. Έχω δηλώ-
σει πολλές φορές ότι ζητάμε το αναπόσπαστο μέρος του κτιρίου που ακρωτηριάστηκε. Το όνομα της πατρίδας μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Παρθενώνα σε όλο τον κόσμο.»

8. «Η κυβέρνηση μου έχει διατυπώσει ότι την ημέρα που θα επιστραφούν τα μάρμαρα
στην Αθήνα, θα υπάρχει έτοιμο να τα δεχθεί ένα πανέμορφο μουσείο με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας και συντήρησης, ακριβώς δίπλα στην Ακρόπολη.»

9. «Δεν έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί τα Μάρμαρα; Κι αν κακώς αφαιρέθηκαν, είναι σωστό να κρατούνται; Ακόμα, αν είναι σωστό το ότι αφαιρέθηκαν, είναι λάθος να επιστραφούν; Τι βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο επιχείρημα ότι αν δεν τα είχε πάρει ο Elgin, ένας άλλος Βρετανός ή Γάλλος θα τα είχε πάρει; Πειράζει που το 95% του ελληνικού λαού μπορεί να μη δει ποτέ τα πιο λαμπρά έργα της ελληνικής δημιουργίας;»

10. «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν
αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.